Erdoğan-Iohannis Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Iohannis Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörizm bir bölgenin sorunu değil, tüm dünyanın ortak sorunudur ve buna karşı da bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

01.04.2015 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörizm bir bölgenin sorunu değil, tüm dünyanın ortak sorunudur ve buna karşı da bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Erdoğan, Romanya ziyareti kapsamında, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Resmi ziyaret için Romanya'da bulunduğunu belirten Erdoğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit düştüğü terör saldırısıyla ilgili değerlendirmelerle sözlerine başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Dün bir terör örgütünün İstanbul'un en büyük adalet sarayını, ne yazık ki oraya girmek suretiyle bir savcımızın odasını basması ve orada uzun bir süre savcımızı rehin almasından sonra kendisini haince, canice şehit etmeleri ve kendileri de bu arada güvenlik güçlerimiz tarafından bunun bedelini ağır ödediler. Bu konuda değerli dostum Iohannis'in göstermiş olduğu bu nezakete çok teşekkür ediyorum. Terörizm bir bölgenin sorunu değil, tüm dünyanın ortak sorunudur ve buna karşı da bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Öyle zannediyorum ki şu anda, savcımızı Eyüp Sultan Camii'nden defnedecekler. Orada cenaze namazı kılınıp, ondan sonra da defni gerçekleştirilecek. Ben kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim şehidimizi cennetiyle, cemaliyle inşallah müşerref kılar. Başta yine meslektaşı olan eşi Hanımefendi'ye ve tüm ailesine başsağlığı dileklerimi Romanya'dan gönderiyorum. İnşallah bu akşam kendilerine de bir taziye ziyaretinde bulunacağım."

"Terörle mücadelemiz çok kararlı bir şeklide sürecek"

Türkiye'nin terörle mücadelesine değinen Erdoğan, "Terörle mücadelemiz çok kararlı bir şeklide sürecek, aynı zamanda yine AK Parti'nin Kartal ilçe teşkilatına bu terör örgütünün yaptığı saldırıyı da özellikle Çözüm Süreci'ne yönelik bir tavır olarak görüyorum, Çözüm Süreci'ni baltalamaya yönelik bir tavır olarak görüyorum. Demokrasiye inanmayanların, demokrasiyi hazmedemeyenlerin tavrı olarak görüyorum" diye konuştu.

Demokrasinin bu tür saldırılara pes edecek kadar basit bir sistem olmadığını vurgulayan Erdoğan, demokrasiye inananların da bu tür teröristlerin karşısında hep birlikte durmalarının şart olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben de ülkemin Cumhurbaşkanı olarak, milletimin seçmiş olduğu bir Cumhurbaşkanı olarak, buna sonuna kadar gerekli mücadeleyi verecek ve direneceğiz" açıklamasında bulundu.

- Türkiye'nin AB süreci...

Romanya'ya ayak bastıkları andan itibaren müstesna bir ev sahipliği ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret sırasında Türkiye ve Romanya arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin yanı sıra ekonomik, ticari, kültürel ilişkileri de değerlendirme fırsatı bulduklarını aktardı.

Erdoğan, Romanya'nın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek, "Hele hele bundan sonraki dönem başkanlığında, inanıyorum ki Romanya Türkiye'ye karşı desteğini daha da artıracaktır. Çok daha kararlı bir desteği biz Romanya'dan o süreçte de bekliyoruz" dedi.

Tüm bunların yanında, Romanya ile bir diğer dayanışma alanlarının ise askeri alan olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Askeri alan da NATO'da beraberiz. Tabii NATO'daki işbirliğimiz, her türlü dayanışmamız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edecektir. NATO operasyonel kapasitesi ile ilgili olarak, komuta ve kontrol merkezinin burada kurulması ve Türkiye'den de istenen destek konusunda gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerekse silahlı kuvvetlerimiz gerekli görüşmeleri yapıyorlar. Bakışımız da bu konuda müspettir ve bunun nihai kararı verilecek ve kendilerine de süratle bu bildirilecektir. Tabii Romanya bir gelişim içerisinde, bu gelişmeyi yerinde tespit etmekten dolayı da ayrıca mutluyuz. Türkiye-Romanya ekonomik alanda, ticari alanda şu anda ticaret hacmine baktığımız zaman çok normal bir yapıyı görüyoruz. 6,3 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Tabii bunda hedefimiz daha önce yine Romanya ile yaptığımız görüşmelerde 10 milyar dolardı. Şu anda da yine değerli dostumun da ifade ettiği gibi bunu, 10 milyar doları yakalayınca, daha da yukarı seviyelere çıkarabilmektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk yatırımcıların Romanya ile olan münasebetlerinin geçmişinin 20 yılı bulduğuna işaret ederek, bu 20 yıla bakıldığında ise 10 milyar dolar gibi bir yatırımın görüldüğünü söyledi.

Bunun kendisine göre yeterli olmadığını da değerlendiren Erdoğan, "Bunu daha da artırmamız mümkün. Romanyalı girişimcilerin de aynı şekilde, Türkiye'deki yatırımları ve her iki ülkenin de yatırımcılarının bir dayanışma içerisinde, gerekirse 3'ncü ülkelerde yatırımlara girmeleri, inanıyorum ki aramızdaki münasebetleri çok daha güçlü kılacaktır" şeklinde konuştu.

"137 yıllık diplomatik geçmişimiz var"-

Türkiye'nin Romanya ile diplomatik ilişkilerinin geçmişinin 137 yılı bulduğunu anlatan Erdoğan, bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin birbirine uzak olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

" Karadeniz'in bir yanında Türkiye, bir yanında Romanya diyebiliriz. Bu dostluğumuzu, bu kıyıdaşlığımızı çok çok farklı bir şekilde zenginleştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Bir de Türk ve Romen toplumlarının birbirlerine karşı gönül bağları ileri seviyede. Biz buraya her gelişimizde asla kendimizi yabancı topraklarda değil, dostlarımızın arasında, ikinci evimizde görüyoruz. Bunu da Romanya halkının Türkiye'ye olan özellikle turizmdeki ilgi ve alakasında çok açık, net görüyoruz. 450 bin turistin işte 2014 yılında Türkiye'ye gelmiş olması bunun çok açık, net bir ifadesidir. Hatta heyetler arası görüşmede de söyledim, eğer bu vizeler kalkarsa, Türkiye'den de buraya gelen turistlerin sayısı adeta bir patlama gösterebilir. Ama bu vizeler birçok şeyi şu anda engelliyor. Bundan dolayı da Türk halkı buraya istediği şekilde gelemiyor."

Görüşmeler sırasında ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini ele alma fırsatı bulduklarını da aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye, Ukrayna, Karadeniz, Balkanlar ve enerji gibi konuları da görüşme fırsatları olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin güneyde Suriye ve Irak'la ilgili sıkıntıları olduğunu hatırlatan Erdoğan, şu anda 2 milyon sığınmacının Türkiye'de olduğunu kaydetti.

"Sığınmacılara yaptığımız harcama 5,5 milyar dolar"

Bunun 1 milyon 700 bininin Suriye'den, geri kalanının ise Irak'tan olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin şu ana kadar yaptığı harcamanın ise 5,5 milyar doları bulduğunu  açıkladı.

Avrupa'nın tamamındaki Suriyeli ve Iraklı sığınmacı sayısının 250 bin olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizde ise sadece bu iki ülkeden gelenlerin sayısı 2 milyon. Bütün bunların yükünü de Türkiye olarak biz üstlenmiş durumdayız. 'Peki size hiç acaba Mülteciler Komisyonu'ndan falan, BM'den destek gelmiyor mu?' Şu ana kadar gelen, toplu alıyorum dış destek, bize 250 milyon dolardır. Yaptığımız harcamaya bakarsak 5,5 milyar dolardır. Ama biz hiçbir zaman geleni ve gelecek olanı geri çevirmediğimiz gibi kapılarımızı da kapatmadık ve açık kapı politikasıyla bu sürece devam ettik. 2011'de bizim Romanya ile stratejik ortaklık seviyesini yakalamış olmamız, inanıyorum ki geleceğe yönelik ticaret hacmini çok daha farklı bir noktaya taşıyacaktır. Burada bir gerçeği daha vurgulamak istiyorum, şu anda yeni yeni yatırımlara girmek isteyen Romanya'da firmalarımız var. Onları da yine aynı şekilde değerli mevkidaşım Iohannis ile görüştük. Dedik ki 'Önleri açılırsa...' Mesela bunlardan bir firmamız şu anda burada 200 milyon avroluk bir yatırıma girmek istiyor. Bu çok önemli bir adım. Bir diğeri ise şu anda mevcut yatırımlarını daha da ileri noktaya taşımak istiyor. Bunlar Türkiye-Romanya arasındaki ilişkileri farklı bir yere taşırken, Romanya için ciddi bir istihdam meydana getirecektir."

Türkiye'de öğrenim görmek isteyen Romanyalı gençler-

Yunus Emre Kültür Merkezi'in özellikle Bükreş ve Köstence'de faaliyette olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Romanya'daki Yunus Emre Kültür merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezi, kültürel ilişkilerimizin gelişmesinde çok ciddi katkılar sağlamıştır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, bu çalışmaların yoğunlaştırılacağını belirterek, Türkiye'de eğitim görmek isteyen Romanyalıların sayısının ise 40 olduğunu açıkladı.

Bunların lisansüstü, doktora gibi eğitimler aldığını ve bu sayıyı daha da artırabilmeye açık olduklarını bildiren Erdoğan, müracat olması durumunda bunların değerlendirmesinin rahatlıkla yapılabileceğini kaydetti.

TİKA'nın özellikle Dobruca'da tarihi eserlerin onarımını ve restorasyonunu yaptığını hatırlatan Erdoğan, yapılan çalışmayla Dobruca'nın bir cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendilerine gösterilen misafirperverliğe bir kez daha teşekkür etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Victor Ponta ile görüşmesi ve Türkiye-Romanya İş Forumu dışındaki programları da iptal edildi. Erdoğan, forum sonrası İstanbul'a hareket edecek.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Iohannis Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement