Erdoğan-İohannis Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-İohannis Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Romanya, Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticari ortaklarıdır.

23.03.2016 19:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Romanya, Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticari ortaklarıdır. Ülkemiz, Romanya'nın, Avrupa Birliği'nden sonraki en büyük ticari ortağıdır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, geçen yılın nisan ayında Bükreş'te İohannis'e resmi ziyarette bulunduğunu anımsatarak, samimi bir misafirperverlikle karşılandıklarını söyledi.

138. yılının idrak edildiği Türkiye-Romanya diplomatik ilişkilerin tarihi serüveninin, aynı zamanda bu ortak coğrafyadaki dost ve müttefik iki ülkenin karşılıklı saygıya dayalı dostluk ilişkisine işaret ettiğini belirten Erdoğan, yaptıkları ikili çalışma ve heyetlerarası görüşmeyle aradaki dostluk bağlarını güçlendirdiklerine inandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde mülteci krizi, NATO, Avrupa Birliği (AB), Suriye, Karadeniz işbirliği, Ukrayna, Moldova, Balkanlar, enerji alanında işbirliği ve terörizmle mücadele konularını ele alıp, değerlendirme fırsatı bulduklarını aktardı.

Bu hususlarda Romanya ile Türkiye arasındaki iradenin örtüştüğünü görmenin memnuniyeti içerisinde olduğunun altını çizen Erdoğan, "2011 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkan ilişkilerimizi de ekonomik ve savunma başta olmak üzere her alanda güçlendirmekte kararlıyız. Türkiye ve Romanya, Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticari ortaklarıdır. Ülkemiz, Romanya'nın, Avrupa Birliği'nden sonraki en büyük ticari ortağıdır. 2015 yılında 5,4 milyar olan ticaret hacmimizi, şu anda hedef olarak 10 milyar dolara çıkarmayı belirledik." diye konuştu.

"Romanya, bölgedeki Türk yatırımları için bir üs haline gelmiştir"

Erdoğan, Romanya'da yaklaşık 10 bin Türk firmasının bulunduğunu ve bunun çok ciddi bir rakam olduğunu belirtti. Bu firmaların sanayi, imalat, ticaret, bankacılık, emlak, inşaat ve ulaştırma gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini bildiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Romanya, 6 milyar doları aşan yatırım sermayesiyle bölgedeki Türk yatırımları için bir üs haline gelmiştir. Aynı şekilde Romanyalı iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Romanya'da yaşayan 70 bin soydaşımızla 20 bin vatandaşımız, aramızda güçlü bir dostluk köprüsü oluşturuyor. Romanya'daki Yunus Emre Kültür Merkezleriyle, İstanbul'daki Dimitri Kantemir Romen Kültür Merkezi ülkelerimiz ve insanlarımız arasındaki ilişlilerin gelişmesine katkı sağlıyor."

Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ofisinin yaklaşık bir yıldır Bükreş'te faaliyet gösterdiğine değinerek, Romanyalı kurumlarla işbirliği halinde eğitim, kültür, sağlık ve spor alanında birçok projeye de imza attığını dile getirdi. Erdoğan, "Bu arada Bükreş'te bir cami inşaatı için Romanya Müslümanları Müftülüğü'nün kullanımına arsa tahsis etti. İnşaat için gerekli izinlerin alınması süreci müftülük tarafından yürütülüyor. Türkiye olarak bu projeye elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Aynı şekilde bizler de Romanyalı hacılar için İstanbul'da bir şapel ve misafirhane inşa edilmesi için bir kaç arsa seçeneği belirledik. Bunları da değerli dostum İohannis ile paylaştım." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da hazır bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-İohannis Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement