Erdoğan, "İran'dan Sonra Hedef Türkiye" Sorusuna Çok Sert Çıktı: Biz Vurduk mu Oturturuz - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, "İran'dan Sonra Hedef Türkiye" Sorusuna Çok Sert Çıktı: Biz Vurduk mu Oturturuz

"Suriye, Irak ve İran'dan sonra hedef Türkiye olabilir mi?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne PKK bir şey yapabilir, ne de YPG!.. Biz vurduk mu oturturuz." diyerek yanıt verdi.

07.01.2018 08:56  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecinin " Suriye, Irak ve İran'dan sonra hedef Türkiye olabilir mi?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi asla zayıf olarak görmüyorum. Biz vurduk mu oturturuz. Ne PKK bir şey yapabilir ne YPG! Hadi, güçleri yetiyorsa, terör koridoru meselesinde yürüsünler." diyerek yanıtladı.

"FRANSA TUZAĞA DÜŞMEDİ"

- Türkiye-Fransa- İtalya arasında yapılan savunma anlaşması motivasyon olabilir mi? Avrupa'dan, Avusturya'dan da benzer sinyaller geliyor. 2018 Türkiye-Avrupa ilişkilerinin yumuşama yılı olabilir mi?

Temennim odur ki olsun. Zaten siyasetin içinde buna benzer şeyleri çok yaşadık. Yaşadık ama aldığınız tekme tokat yanınıza kâr kalıyor. Avusturya ile benim geçmişte çok farklı görüşmelerim, müşterek adımlarımız olmuştu. Başbakanlığım dönemimde biz Viyana'da mesela AB ile futbol maçı yapmıştık. O denli muhabbet içerisindeydik. Sonra hükümetler değişti, hava değişti, maalesef gerilimler de yaşandı. Özellikle Almanya ile farklı bir süreç yaşandı. Ama mesela Fransa, bu tuzağa düşmedi. Temenni ederiz ki bu süreci geride bırakalım. Biz ilişkilerin süratle toparlanmasından yanayız. Çünkü siyasette düşmanlığı kalıcı kılmak ülke halklarına herhangi bir fayda getirmez.

- Peki ne değişti de yumuşama sinyalleri geliyor?

Bazı yerlerde iktidarlar değişti. Farklı farklı nedenleri olabilir. Önemli olan sürecin iyileştirilmesidir.

- Macron Türkiye'nin AB sürecinin yeniden yorumlanmasından bahsetti. Biz Türkiye olarak ne anladık? Onun demek istediği şey neydi sizce?

Ben onun tam ne demek istediğini anlamak istemedim. Onların bizi anlamasına odaklanmayı tercih ettim. Ben ne demek istiyorum, o beni anlasın diye düşündüm. Ne demek istediğimizi en iyi biçimde anlatmayı hedefledim. Hem içeride hem de basın açıklamasında buna odaklandım. Temenni ederim bizi anlamışlardır.

- Donald Trump, Filistin konusunda tarafsızlığını kaybetti. Bu safhadan sonra AB ve BM'nin yeni inisiyatif alarak meseleyi sürdürme durumu olabilir mi?

Ben İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bir teklifte bulunacağım: "İsrail-Filistin meselesini gelin İİT ve AB olarak müşterek bir çalışma ile ele alalım." Bakalım bu teklif ne getirir? Göreceğiz.

"BİZ VURDUK MU OTURTURUZ"

- "İsrail'e tehdit oluşturacak ülkeler zayıflatılıyor" yorumları var. Şimdi İran'da olaylar var. Şöyle yorumlar geliyor: "Suriye, Irak ve İran'dan sonra hedef Türkiye olabilir mi?" Siz de PKK'nın Suriye'ye yerleştiğini söylemiştiniz. Böyle bir risk görüyor musunuz?

Yorumlara, varsayımlara değil, biz kendi hedefimizin ne olduğuna odaklanmalıyız. Kendinizi zayıf görüyorsanız zaten bittiniz demektir. Ben Türkiye'yi asla zayıf olarak görmüyorum. Biz vurduk mu oturturuz. Ne PKK bir şey yapabilir ne YPG! Hadi, güçleri yetiyorsa, terör koridoru meselesinde yürüsünler. Bu noktalarda evvelallah biz inanıyoruz, inandığımız için de üstünüz. Nasıl biz şu anda 2 bin kilometrekare arazi üzerinde huzur, sükûn getirdiysek, o terör koridoru olarak düşündükleri yeri de onlara mezar ederiz. Bunu herkes bilecek. Bizim medyamızın da bunun bilincinde olması lazım. Konuya ABD değil Türk'ün bakışı ile bakın. ABD, lafa gelince "Biz terör örgütünün karşısındayız" diyor. Sonra da DEAŞ'a karşı yine bir terör örgütü olan YPG'yi yanına alarak mücadele ediyor. Medyadan bazıları da "Ne yapsın ABD, tabii ki onlarla yürütecek bu işi" diyebiliyor. Milli ve yerli olmak, yanlışa düşmemek açısından da önemli.

- Macron, "Türkiye ve Fransa'nın ortak bölgesel çıkarları var" dedi. Bu Ortadoğu mu sadece, yoksa içinde Afrika da var mı?

Şimdi birinci derece koalisyon güçlerinde Fransa yer alıyor. Bu ne demektir? Irak ve Suriye bu işin birinci etabı. Diğeri de tabii dediğiniz gibi Afrika. Biliyorsunuz bunların sömürge ülkeleri var. Hâlâ daha oralardaki kontakları devam ediyor. Özellikle ticari ilişkileri devam ettiriyorlar.

- S-400 füzeleri ile ilgili anlaşmadan sonra, özellikle NATO'nun önemli üyelerinden ABD ciddi tepki gösterdi. Hatta "Yaptırım uygulayalım" denildi. Şimdi EUROSAM ile anlaşmaya gidiliyor. Bu eleştirilerin azalmasını bekliyor musunuz?

Konu ile ilgili zaten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklama yaptı: "Buralara müdahale etme gibi bir şey söz konusu olamaz..." Niye bu açıklamayı yaptı? Çünkü Yunanistan S-300 almış. ABD'nin Yunanistan'a karşı sesini duydunuz mu? Sen Yunanistan'a karşı, "Burada S-300'ler var, hadi çıkarın bunları" demeyeceksin. Türkiye'ye kalkıp bunu söyleyeceksin. Böyle bir şey olmaz. Bizim şu an Fransa ve İtalya ile birlikte EUROSAM'da attığımız adım, aslında bir çeşitlendirmedir. Daha güçlü olalım. Hem o olsun hem o olsun. Bakın THY'de sadece Boeing yok. Ama biz iktidara geldiğimizde sadece Boeing vardı. Biz Boeing yanına bir de Airbus koyduk. Kendi uçağımızı da yaptıktan sonra olay çok farklı yere gider.

"ABD'YE DAVA AÇARIZ"

- Hakan Atilla davası kısa sürede tamamlandı. Neredeyse 4 yıl olmasına rağmen Pennsylvania hakkında tek bir adım atılmamış olmasına ne diyorsunuz?

Bu şunu gösteriyor. Pennsylvania'nın arkasında ABD var. Sene 1999 ve 2017; FETÖ'nün elebaşısını ABD'de besleyip ona 400 dönümlük araziyi tahsis eden ABD. Villalar falan her şey korunaklı. İlk etapta 85 koli, ondan sonra yeni yeni sonuçlanan davalar ABD yetkililerine bildiriliyor. Ne yazık ki konu ile alakalı attıkları tek bir adım yok. Ama biz kovalayacağız. Hakan Atilla davasıyla ilgili olarak da gerekirse biz ABD'ye karşı dava açarız; zira şu anda Halk Bankası'nın dava açma yetkisi var. Bu bankamızın uluslararası düzeyde ismi kirletiliyor.

- Obama döneminde ilişkiler kötüleşince Trump'ın seçilmesiyle yeni bir başlangıç düşüncesi hâkim olmuştu. Özellikle YPG ve FETÖ konusunda hayal kırıklığı yaşıyor musunuz? Trump'ın görev süresi içinde Türkiye-ABD ilişkilerinin indiği seviyeden normal seviyeye çıkarılması umudu var mı?

Olay sadece YPG değil. Mesela yargı sistemlerinde yaşananlar var. Bunların en önemlisi FETÖ meselesi. Biz ABD ile terörle mücadelede şu an tümüyle aynı kulvarda koşmuyoruz. ABD kendine göre yaptığı tanım çerçevesinde terörle mücadele ettiğini söylüyor. "Sen teröristsin" kime diyorsa, onu peşinen terörist sayıyor. Onun terörist dediği ülke ve kişilerin terörle alakası da olmayabilir. İran'a, Pakistan'a yönelik açıklamaları bu çerçevede değerlendirmek lazım. Pakistan'ın terörle ne alakası var? Afganistan da bedel ödeyen ülkelerden biri. ABD bunlara "Terörist" yaftasını yapıştırıyor diye bunlara "Terörist" diyebilir miyiz? Bazı ülkeleri bir şekilde sıkıştırmanın ya da içeride parçalanma sürecine girmelerini arzu etmenin ne anlamı var? Bir başka başlık, Rıza Sarraf, arkasından Hakan Atilla meselesi, Halk Bankası meselesi. Bu konu ile ilgili yargı süreci kumpas üstüne kumpaslarla dolu. Süreç tamamen siyasi; adli ve hukuki değil. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Zanlı olan biri "Bana FBI 50 bin dolar verdi" diyorsa sizin adalet sisteminiz çöktü demektir. Bunlara yönelik yapılan bir şey var mı? Yok. Şimdi nisan beklenecek. Tüm bu konular, Türkiye ve ABD arasında hukuki sistemde ikili ilişkileri ciddi manada yaralamıştır.

"BUNLARIN DAHA DEVAMI VAR"

- Beşiktaş Belediye Başkanı görevinden alındı. Kılıçdaroğlu'nun "AK Parti İstanbul'u alamayacağını anladı, onun için böyle yapıyor" beyanı var, değerlendirir misiniz?

Kılıçdaroğlu gaipten haberler vermeye alışkındır. Daha 14 ay var. "AK Parti bunaldı da bunu yapıyor" falan... Bunların hepsi... Aç tavuk kendini buğday ambarında görürmüş! Biz nerede bir suiistimal, bir yolsuzluk varsa Mülkiye müfettişleri ile gideriz. Vatandaşım korkmasa, çekinmese ortaya daha çok şey çıkar. "Yüzleşmeye, suçüstüne var mısın?" diyorum adama, "Benim işim kalır o zaman" diyor. Yani demese olay çok farklı yerlere gidebilir.

- Beşiktaş Belediyesi ile ilgili işadamlarından çok şikâyet geliyor. Kılıçdaroğlu'na da ulaşmıştır elbette. Orada neden yolsuzluğa karşı önlem alınmadı?

Kılıçdaroğlu'nun en büyük marifeti, yolsuzlukları savunmak. Ataşehir'i nasıl savunduğunu gördük, şimdi de Beşiktaş'ı savunuyor. Gerek Beşiktaş gerek Ataşehir'le alakalı, kendi kızı da olmak üzere hepsini belgeleri ile arkadaşlarımız açıkladı. Düşünün ki torununu, 14-15 yaşındaki çocuğunu SSK'lı yapan birinden ne beklersiniz? Bu adam böyle biri. Beşiktaş'taki olaya yaklaşım tarzının affedilir yanı yok. Bunların daha devamı var.

Erdoğan, "İran\'dan Sonra Hedef Türkiye" Sorusuna Çok Sert Çıktı: Biz Vurduk mu Oturturuz

Son Dakika Güncel Erdoğan, 'İran'dan Sonra Hedef Türkiye' Sorusuna Çok Sert Çıktı: Biz Vurduk mu Oturturuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı
    11:27 Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 13 terör örgütü mensubu yakalandı. Yakalanan zanlılardan 8'i FETÖ üyesi, 5'i ise PKK üyesi olarak belirlendi. Zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi
    11:26 Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Antalya Şehir Tiyatroları'nın (AŞT) sahnelediği 'Huysuz' oyununu izledi. Başkan Böcek, sanata olan önemini vurgulayarak sanatçılara desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı
    11:23 Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 124 şüpheliyi yakaladığını açıkladı. Emniyet ve asayişin sağlanması için çalışmaların devam edeceği belirtildi.

  • Erkenci karpuzda çiftçilerin zorlu mesaisi, ilk hasat Mayıs sonunda bekleniyor
    11:21 Erkenci karpuzda çiftçilerin zorlu mesaisi, ilk hasat Mayıs sonunda bekleniyor

    Hatay'ın Erzin ilçesinde sera yöntemiyle erken olgunlaşan karpuzda çapa mesaisi sürerken, erkenci üründe Mayıs sonunda hasat bekleniyor. Kumun avantajını kullanarak yetiştirilmeyen yerde karpuz yetiştiriliyor. Mayıs sonunda erkenci karpuzda hasadın başlayacağını belirten çiftçi İnce, karpuz fiyatlarının tarla ile market arasında farklılık gösterdiğini ifade etti.

  • Tokat Alpudere Köyünde Kadınlar İçin Dikiş Nakış Kursu Açıldı
    11:21 Tokat Alpudere Köyünde Kadınlar İçin Dikiş Nakış Kursu Açıldı

    Tokat'a 71 kilometre uzaklıkta bulunan Alpudere köyünde, telefon hattı çekmemesi nedeniyle kadınlar evde sıkılıyordu. Köy muhtarı, kaymakam ve ilçe halk eğitim merkezi ile görüşerek dikiş nakış kursu açılmasına karar verdi. Ev işlerini tamamlayan kadınlar, köy konağında açılan kursa katılarak vakitlerini değerlendiriyor. Kurs kapsamında, tahta baskılar ile kumaşları boyama, dikiş ve nakış gibi el işleri öğretiliyor. Kursiyerler, istedikleri her türlü ürünü geliştirme imkanı buluyor.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.


Advertisement