Erdoğan-Keita Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Keita Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin öncelikli hedefi, her zaman Müslümanlar olmuştur.

02.03.2018 23:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin öncelikli hedefi, her zaman Müslümanlar olmuştur. Bu hususta özellikle Batılı ülkelerin daha çok hassasiyet göstermesini bekliyoruz." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, terörizmin kanlı ve çirkin yüzünün bugün Burkina Faso'da bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Başkent Vagadugu'daki menfur terör saldırılarını kınadıklarını belirten Erdoğan, "Biz sadece ülkemizi hedef alan terör örgütlerine değil, tüm terörist yapılara karşıyız. Terörizme karşı samimi bir mücadele verilecekse tüm ülkelerin aynı tutumu benimsemesi gerekmektedir. DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin öncelikli hedefi, her zaman Müslümanlar olmuştur. Bu hususta özellikle Batılı ülkelerin daha çok hassasiyet göstermesini bekliyoruz." diye konuştu.

Mali Cumhurbaşkanı Keita ile ele aldıkları bir diğer konunun da askeri ve güvenlik alanındaki iş birliği olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye-Mali Eylem Planı çerçevesinde yapılan barış taahhüdü uyarınca Mali güvenlik ve savunma güçlerine 2017'de malzeme yardımında bulundukları bilgisini paylaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA), Mali'de kalkınma ve insani yardım projeleri yürüttüğünü dile getiren Erdoğan, parlamento binasının renovasyonunun kendisinin de çok hoşuna gittiğini, tüm Malili parlamenterlere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ulusal meclisin restorasyon ve tefrişatıyla Bamako İşitme Engelliler Okulu'nun fiziki imkanlarının artırılmasına yönelik projelerin bunlardan sadece birkaçı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu gibi faaliyet ve projelerin güçlendirilerek sürdürüleceğini vurguladı.

TİKA'nın, Mali'de bir de mescidin restorasyonunu gerçekleştireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün eğitim ve kültür alanlarında da görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye burslarıyla birçok Malili öğrenciye ülkemizde üniversite imkanı sunuyoruz. Ayrıca, Diyanet Vakfımız ve gönüllü kuruluşlarımız vasıtasıyla Malili gençlerimize eğitim öğretim desteği veriyoruz. Biraz önce ekonomi, enerji, sağlık, eğitim, bilişim ile diplomasi ve spor alanlarında çeşitli anlaşmalar imzaladık. Tabii bu anlaşmaların da ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.

Özellikle enerjide, şu anda 40 megavatlık bir enerji potansiyeline sahip olan bir Türk firması var. Sayın Başkan'a sordum, 'Bu, yetiyor mu?' diye. Tabii ki 'Yetmez.' dediler. Firmanın sahibi ve CEO'su da aramızdaydı. Kendileriyle tekrar görüştük ve bunu 40'tan 140'a çıkarması noktasında Sayın Başkan'a bu konuda durumu anlattım. Bu firma da 'Biz bunu 6 ayda tamamlarız.' dediler. Bu, tabii Mali'nin ciddi oranda enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor."

Metrobüs sisteminin kurulması

Ülkeye geldiğinden itibaren ulaşımdaki sıkıntının dikkatini çektiğini anlatan Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Toplu taşım burada yok. Kardeşimin kendisiyle de bunu konuştum. Dediler ki 'Toplu taşım bizde yok.' 'Peki burada metrobüs sistemine girmeye nasıl bakarsınız?' dedim. 'Ben bunu İstanbul'da gördüm, çok beğendim.' dediler. Hemen biz Türkiye'deki firmalarımızla telefonlaşarak irtibatlarımızı kurduk. Önümüzdeki hafta buraya gelerek kendileriyle görüşecekler, inşallah temenni ederim ki BOT sistemiyle burada böyle bir projeye girecekler. Toplu taşım sistemi, özellikle Mali'yi çok çok rahatlatacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına devlet nişanı takdim etmelerinin de kendisini çok onurlandırdığını belirterek, "Bunu milletim adına ben de kabul ediyorum." dedi.

Mali'de de FETÖ ile mücadele sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı Keita'yla Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) mücadele konusuna ilişkin de görüşme yaptıklarını söyledi.

Mali Cumhurbaşkanı Keita'ya FETÖ ile mücadele konusunda sergilediği dayanışmadan dolayı teşekkür eden Erdoğan, "İnşallah Mali'deki FETÖ iltisaklı okulların Maarif Vakfımıza devriyle Mali Milli Eğitim Bakanlığıyla Maarif Vakfının ortaklaşa yürüteceği bu sistemin, Mali'ye çok daha faydalı olacağını kendilerine de ifade ettim." diye konuştu.

Bazı ticari işletmelerin arkasındaki sinsiliği de anlattığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Amerikan firmaları adına gelip kendilerine çalışan bunlar, şeytani bir zihniyetin temsilcileridir. Bütün isimleriyle kendilerini överdim çünkü Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. Ayrıca, 2015 yılında 32,5 milyon dolar olan ikili ticaret hacmimiz geçen yıl 82 milyon doları aştı. İnşallah ilk etapta bunu 100 milyon dolara, akabinde 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz bağlamında Türk Hava Yollarının Bamako seferlerine frekans artırarak, devam etmesini de çok önemli buluyorum.

Aynı şekilde 19-21 Nisan'da Bamako'da düzenlenecek 1. Mali Uluslararası Sanayi Fuarı'na ülkemizin onur konuğu olarak dahil edilmesi de bizim için gurur vericidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'le başlayan Moritanya ve Senegal'le devam eden Afrika ziyaretinin son durağının Mali olduğunu söyledi.

Ziyaret ettiği ülkelerde samimiyet ve dostlukla karşılaştıklarını vurgulayan Erdoğan, "İnşallah Afrika kıtasındaki varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Mali'nin en kısa zamanda eski parlak günlerine kavuşacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Keita huzurunda Türkiye ile Mali arasında 8 anlaşma imzalandı.

İki ülke arasında "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma", "Bilişim Teknolojileri ve Diplomatik Arşiv Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma", "Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma", " Hidrokarbon, Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması", "Spor Alanında İşbirliği Anlaşması", "Enerji Alanında Mutabakat Zaptı" ile "Din Hizmetleri Alanında Mutabakat Zaptı" imza edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Keita Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement