Erdoğan operasyonu henüz bitmedi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan operasyonu henüz bitmedi

Erdoğan operasyonu henüz bitmedi

Recep Tayyip Erdoğan, yönetmeye talip olduğu ilk günden bu yana sürekli engelleniyor, oyun dışına itilmeye çalışılıyor.

05.09.2016 14:04  Güncelleme: 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na aday olduğu 1989 yılından bu yana hedefte. Seçim gecesi sandıktan başkan olarak çıkması engellendi ama beş yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturması önlenemedi. Ne yazık ki, bu görevden 28 Şubat Darbesi'yle uzaklaştırıldı. Siyaset sahnesine bir daha dönmemesi için hapse atıldı.

"Geleceğin devlet başkanı" ifadesi, Erdoğan'ın önünün kesilmesi için yürütülen çalışmaların ana fikri oldu. Erdoğan'ın muhtar bile olamaması hedeflenirken o Başbakan olarak geri döndü. İşte o zaman küresel güçler devreye girdi. Ezici bir çoğunlukla iktidara gelen partisi kapatılıp derdest edilmek istendi.

Erdoğan ve partisiyle ilgili karar açıklanmadan önce kaleme alınan Erdoğan Operasyonu: Küresel Sermayenin İktidar Savaşı isimli kitap âdeta her şeyi açıklıyordu.

İŞİN İÇİNDE KÜRESEL AKTÖRLER VAR

Erdoğan Operasyonu kitabı, 2008 yılında yayımlandı. O dönemin siyasi atmosferinde, 2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan 367 krizi ve bundan hemen sonra 2008'de Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti)'ne karşı açılan kapatma davası büyük yankılara neden olmuş ve ülkede siyasi bir belirsizlik doğacağına dair çeşitli kaygılar ortaya çıkmıştı.

Prof. Dr. Mahir Kaynak ve Ömer Lütfi Mete, kitapta geniş perspektifli bakış açılarıyla olayları enine boyuna irdeliyor ve meselenin yalnızca ulusal düzeyde olmadığını, işin içinde küresel sermaye ve küresel aktörlerin yer aldığını özellikle vurguluyor: Türkiye'nin geleceğinin nereye doğru seyrettiği, ülkenin başına geçirmek üzere nasıl bir lider tasarlandığı, aktörlerin Türkiye ve Ortadoğu coğrafyası üzerinde oynamak istediği oyunlar, ABD-Rusya ilişkisinin uluslararası ve bölgesel siyaseti nasıl etkileyeceği vb... Üstelik iki yazar, Türkiye'nin geleceği ile ilgili çeşitli öngörülerde bulunuyor ve bir nevi siyasi beyin jimnastiği yapıyor. Böylece, hem zihin açıcı hem de resmin tamamını gözler önüne seren bir bakış açısıyla el atıyorlar meselelere. Bilhassa öngörüleri ve vurguladığı gerçekler açısından bu kitabı şimdi yeniden ve başka türlü okumak gerektiği ortada.

Gazeteci-Yazar Emine Dolmacı'nın hazırladığı kitap, ilk baskısından sekiz yıl sonra 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından yeniden basıldı. Altıncı baskısı yapılan ve baskı adedi toplam 35 bine ulaşan kitap okurlarla yeniden buluştu.

ORTADOĞU COĞRAFYASINDA OYNANAN BÜYÜK KÜRESEL OYUN

Gazeteci-Yazar Emine Dolmacı, 2008 yılında yazılanların neredeyse birer birer gerçekleştiği, gerçekleşmeye devam ettiği kitapla ilgili şunları söyledi:

"Bugün ikisini de rahmetle andığımız iki düşünce adamı Prof. Dr. Mahir Kaynak ve Ömer Lütfi Mete henüz 2007-2008 yıllarını yaşarken birkaç yıl sonra sahneye konacak siyasi operasyonlara dair isabetli öngörülerde bulunmuşlardı. Erdoğan Operasyonu, 2008 yılında yayımlandığında meraklı okur tarafından ilgiyle okunmuş ve art arda baskılar yapmıştı.

Kitabın yayımlandığı günden bu yana, Türkiye'deki siyasi atmosferin doğasına uygun olarak birçok vaka yaşandı. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, "Erdoğan Operasyonu" henüz tamamlanmış bir operasyon değil. Küresel aktörler tarafından daha önce başarılamayan tasfiye girişimleri, Gezi Olayları (2013), 17-25 Aralık (2013) ve 15 Temmuz Darbe Girişimi (2016) gibi büyük siyasi operasyonlarla yeniden sahneye konulmaya çalışıldı. Ancak bu girişimler de tıpkı diğerleri gibi milletin iradesiyle püskürtüldü. Böylece Türkiye, Ortadoğu coğrafyasında oynanan büyük küresel oyunda, ne yapması gerektiği kendisine söylenen bir figüran değil, bir oyun kurucu olduğunu ve kendi iradesi dışında hiçbir iradeye boyun eğmeyeceğini bir kez daha ispat etmiş oldu.

RESMİN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN...

Kitabın ilk yayımlandığı 2008'den bu yana Gezi Olayları (2013), 17-25 Aralık (2013) ve 15 Temmuz Darbe Girişimi gibi büyük badireler atlatıldıktan sonra, bilhassa öngörüleri ve vurguladığı gerçekler açısından bu kitabı şimdi yeniden ve başka türlü okumak gerektiği ortada. Çünkü, kitapta yer alan mülakatlar, özellikle 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi etkilerinin henüz zihnimizde yankılanmaya devam ettiği bugünlerden baktığımızda, hem zihin açıcı hem de resmin tamamını gözler önüne seren tespitleriyle de bilhassa önemli.

Ümit ediyoruz ki Türk Milleti, tıpkı darbe girişiminde olduğu gibi, kendisine yaşatılmak istenen böylesi sarsıntılı bir dönemden yine bir ve beraber çıkmayı başaracak. Umuyoruz ki Türk Devleti, dünya siyasetindeki oyunda kendisine hamle yapılan değil, kendisi hamle yapan bir devlet olmaya devam edecek..."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erdoğan operasyonu henüz bitmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement