Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

1959'dan sonra ilk olma özelliği taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi ziyareti, Vatikan sınırları içinde ilk kez Türk bayrağının dalgalanmasına da neden oldu.

05.02.2018 14:45  Güncelleme: 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi sıcak bir atmosferde geçerken, Erdoğan Papa'dan dua beklediğini ifade etti.

1960'TAN SONRA TARİHİ ZİYARET

Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 1959'daki ziyaretinin ardından Türkiye'den Vatikan'a bu düzeydeki ikinci ziyaret olsa da, iki devlet arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1960'tan sonra ilk olma özelliği taşıyan Erdoğan'ın tarihi ziyareti, Vatikan sınırları içinde ilk kez Türk bayrağının dalgalanmasına da neden oldu.

PAPALIK SARAYI YETKİLİLERİ KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, İtalya'nın Başkenti Roma'da 44 hektar alan üzerine kurulu, 800 nüfuslu Vatikan'daki San Damaso Avlusu'nda, Papalık Sarayı Prefekti Monsenyör Georg Gänswein ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

VATİKAN'DA İLK KEZ TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

"Dünyanın en küçük ordusu" olarak bilinen, renkli kıyafetleriyle meşhur İsviçreli Muhafızlar da tören düzeninde yerini alırken, iki liderin görüştüğü yaklaşık 400 yıl önce inşa edilmiş olan Apostolik Saray'ın önüne Türk bayrağı asıldı.

ERDOĞAN, GAZETECİLERE İNGİLİZCE "GÜNAYDIN" DEDİ

İki liderin görüşmesi, yerel saatle 9.30'da planlanıyordu. Ancak Erdoğan ve beraberindeki heyet, Vatikan sınırlarına beş dakika gecikmeli geldi.

Erdoğan, Monsenyör Gänswein ile sarayın içine girdikten sonra kendilerini bekleyen gazetecilere, gülümseyerek İngilizce "Günaydın" dedi.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

PAPA: ZİYARETİNİZDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM

Daha sonra Erdoğan, görüşmenin yapılacağı salonun önünde Papa tarafından karşılandı.

Bu sırada Erdoğan'ın güler yüzlü olduğu, ancak Papa'nın, hemen hemen bütün liderlerle olan görüşmesinde olduğu gibi ciddi olduğu görüldü.

İTALYANCA KONUŞAN PAPA'YA İNGİLİZCE CEVAP VERDİ

Bu sırada Erdoğan, "Bize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim," derken ruhani lider ise "Ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ederim" diyerek karşılık verdi.

Erdoğan'ın İngilizce "How are you? (Nasılsınız?)" dediğini duyan gazeteciler, ancak Papa'nın verdiği karşılığı duyamadı.

Selamlaşmanın ardından dünya genelindeki 1.3 milyar Katoliğin lideri olan Papa Franceso ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sarayın Kütüphane Salonu'na (Sala della Biblioteca) geçti.

Gazetecilerin çıkmasının ardından odada sadece iki lider ve onların tercümanlığını yapan Erdoğan'ın Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş ve Cizvit bir peder kaldı.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

GÖRÜŞME BEKLENENDEN UZUN SÜRDÜ

Liderlerin yarım saat olarak öngörülen ve 24 dakika geç başlayan görüşmesi, çeviri süresi dahil yaklaşık 50 dakika sürdü.

İkili görüşmenin ardından gazeteciler ve heyet salona tekrar alındı.

Bu sırada iki liderin de keyifli olduğu gözlendi.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

İKİ LİDER BİRBİRİNE HEDİYE VERDİ

Erdoğan, Mevlana kitapları, Papa da barış sembollü hediye verdi

Liderler birbirlerine çeşitli hediyeler sundu. Erdoğan, İstanbul'un tasvir edildiği, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Boğaz'ın görüldüğü büyük çiniden yapılmış bir tabloyu Papa'ya sundu.

Erdoğan Papa'ya ayrıca, Mevlana'nın "Mesnevi" eseri ile onun hayatını anlatan İtalyanca kitaplar hediye etti.

Papa da Erdoğan'a, üzerinde barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyonu, "Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor" ifadesiyle hediye etti.

Papa ayrıca, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nı 1600'lü yıllarda gösteren bir gravür ile ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkında yayımladığı genelgesi Laudato Si'yi ve Dünya Barış Günü için bu yıl yayımladığı "göçmenler ve mülteciler" temalı mesajı da hediye etti.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

ERDOĞAN: BİZ DE SİZDEN DUA BEKLİYORUZ

Heyettekilerin salondan çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Papa'yla vedalaştı. Erdoğan çifti bu sırada ellerini kalplerine götürürken, Emine Erdoğan ruhani lidere "Nice to meet you (Sizi tanıdığıma memnun oldum)" dedi.

Salonda bulunan gazeteciler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Papa'ya, "Biz de sizden dua bekliyoruz" dediğini duydu ancak Papa'nın onun öncesinde ne dediği işitilemedi.

Papa'nın, genellikle liderleri uğurlarken "Benim için dua edin" dediği biliniyor.

Erdoğan, Papa'dan sonra, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü.

Erdoğan çifti daha sonra Aziz Petrus (San Pietro) Bazilikası'nı ziyaret etti.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle kentte olağanüstü güvenlik de önlemleri alındı.

Çeşitli kolluk kuvvetlerine mensup 3,500 kişi ve nükleer, biyolojik, kimyasal ve radyolojik tehlikelere karşı uzman olan NBCR timleri de görev yaptı.

Şehirde "yeşil bölge" ilan edilirken, Erdoğan'ın temaslar için bulunduğu bölgelerde gösterilere izin verilmedi.

27 LİDER PAPA TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Polis yetkilileri, Erdoğan'ı ve beraberindeki heyeti korumak için alınan bu tedbirlerin, Avrupa Birliği'nin (AB) kurucu anlaşması kabul edilen Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümünü münasebetiyle geçen Mayıs ayında bu kente gelen AB üyesi ülke liderleri ve AB kurumlarının başkanları için alınanlarla benzer olduğunu açıkladı. 27 lider ve üç kurumun başkanları, Vatikan'da Papa tarafından da kabul edilmişti.

Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı

PAPA DA 2014'TE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMİŞTİ

1960'ta, "Türk Papa" olarak anılan 23. Jean döneminde kurulan diplomatik ilişkilerin ardından Türkiye'yi dört Katolik Kilisesi lideri ziyaret etmiş, Papa Francesco da 2014'te Türkiye'yi ziyaret etmişti.

54 YIL SONRA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinden önce, 1955'te dönemin başbakanı Adnan Menderes'in, 1959'da Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın, diplomatik ilişkilerin ardından da 1988 yılında Başbakan Turgut Özal'ın gelerek dönemin papaları ile "özel" olarak görüşmüştü.

Erdoğan\'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan\'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdoğan'ın Tarihi Ziyareti ile Vatikan'da İlk Kez Türk Bayrağı Dalgalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement