Erdoğan Toprak: Yıl Sonuna 12 Gün Kala İstenen 200 Milyar TL Borçlanma Yetkisi Nerede Kullanılacak - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Toprak: Yıl Sonuna 12 Gün Kala İstenen 200 Milyar TL Borçlanma Yetkisi Nerede Kullanılacak

Erdoğan Toprak: Yıl Sonuna 12 Gün Kala İstenen 200 Milyar TL Borçlanma Yetkisi Nerede Kullanılacak

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçenin kasımda aylık 108 milyar TL fazla verdiğini, 11 aylık bütçe açığının 20,4 milyar TL’ye indiğini açıkladı. Şimdi, limiti aşan borçlanmaya yasal kılıf uydurmak için alelacele torba yasaya madde ekleyip, Hazine ve Maliye Bakanı’na 200 milyar TL ilave borçlanma yetkisi talep ederek borçlanma limitini 493 milyar TL’ye çıkartmak istiyorlar. TBMM’den onay almaksızın yapılan bu yasa dışı borçlanma paraları nerede? Nereye harcandı? Yıl sonuna 12 gün kala istenen 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak” dedi.

18.12.2022 12:10  Güncelleme: 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, " Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçenin kasımda aylık 108 milyar TL fazla verdiğini, 11 aylık bütçe açığının 20,4 milyar TL'ye indiğini açıkladı. Şimdi, limiti aşan borçlanmaya yasal kılıf uydurmak için alelacele torba yasaya madde ekleyip, Hazine ve Maliye Bakanı'na 200 milyar TL ilave borçlanma yetkisi talep ederek borçlanma limitini 493 milyar TL'ye çıkartmak istiyorlar. TBMM'den onay almaksızın yapılan bu yasa dışı borçlanma paraları nerede? Nereye harcandı? Yıl sonuna 12 gün kala istenen 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu bugün yayınladı. Toprak, raporda şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu, 'Katargate' olarak adlandırılan milyonlarca euroluk rüşvet skandalıyla sarsılıyor. Katar'ın, AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili ve başka bazı parlamenterler ile danışmanlara milyonlarca euro rüşvet verdiği açığa çıktı. Parlamenterler tutuklandı. Mal varlıkları, banka hesapları donduruldu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde en çok puan kaybeden Türkiye, 10 sıra daha geriledi. 180 ülke arasında 38 puanla 96'ncılığa düştü. İktidara geldiğimizde yapılacak ilk düzenleme, daha önce çıkartılan, ancak AK Parti'nin 2002'de iktidara gelir gelmez yürürlükten kaldırdığı 'nereden buldun' yasasını güncelleyerek yeniden yürürlüğe koymak olacaktır.

"ÜÇLÜ MASAYI PUTİN'İN KURACAĞI ANLAŞILIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile kendisini 'üçlü zirvede bir araya getirmesi' talebini Putin'e ilettiğini, Rus liderin bu öneriye olumlu yaklaştığını açıkladı. İktidarın 'Suriye ile normalleşme' planını Putin'in inisiyatifinde yürüteceği, üçlü masayı Putin'in kuracağı anlaşılıyor. Suriye ile ortak bakanlar kurulu toplantılarının yapıldığı, karşılıklı vizelerin kaldırıldığı, Asi nehri üzerinde ortak baraj temelinin atıldığı, ikili ticaretin tavan yaptığı, Esad ve Erdoğan ailelerinin tatillerini birlikte geçirdiği dönemlerden milyonlarca Suriyeli sığınmacı, sınırlarımızda terör tehdidi ve şimdi en uzun sınırımız olan komşu ülkenin lideriyle ancak Putin aracılığıyla görüşebilme noktasına gelinmiş olmasının temelinde yatan, iktidarın öngörüsüz, Şam'da iktidar değiştirme hevesine endeksli İhvancı-Yeni Osmanlı-Ilımlı İslam eksenli Suriye politikasıdır.

"EMEKLİLERİMİZİN GELDİĞİ NOKTA 'HİNT FAKİRİ' KATEGORİSİDİR"

Tüm ülkelerin emeklilik sistemlerini ve sağlanan olanakları içeren Mercer CFA 2022 Küresel Emeklilik Endeksi'nde Türkiye, D puanı ile Hindistan, Endonezya vb. ülkelerle en alt kategoride. Milyonlarca emeklinin durumu 'Hint fakiri' düzeyinde. İktidar, emekli zammı için 'Fakir fukaraya vermek sevaptır, berekettir' söylemleriyle umutları istismar ediyor. Sıralamanın dip noktası, emeklilerini yoksulluğa mahkum eden D grubu ülkeleri. Türkiye, bu grupta bile Endonezya'nın altında. Emekliye insanca maaşı çok gören, 'Fakire vermek sevaptır, berekettir' diyen bu yönetim zihniyetinin emeklilerimizi getirdiği nokta, dünya sıralamasının sonunda, 'Hint fakiri' kategorisidir.

"YIL SONUNA 12 GÜN KALA İSTENEN 200 MİLYAR TL BORÇLANMA YETKİSİ NEREDE KULLANILACAK"

İşine geldiğinde 'Yargı bağımsız' diyen iktidarın bu söyleminin asılsızlığı, TBMM'ye getirdikleri torba yasayla bir kez daha kanıtlandı. Zeytin Yasası'nı 10 kez delme girişimleri, limanların Katar ve diğer özel şirketlere kiralama süresini 49 yıla uzatma hamleleri, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'dan döndü. Buna rağmen aynı yasa-yargı-hukuk tanımazlığı torba yasayla tekrar TBMM'den geçirme çabasındalar. Anlaşılan, Katar'a verilen sözler, iktidar müteahhitlerinin baskısı, iktidar değişikliği durumunda büyük rant ve haksız kazançları kaybetme korkusu öyle büyük ki defalarca AYM ve idari yüksek yargıdan dönen anayasaya-yasalara aykırı düzenlemeleri, yine yargıdan döneceğini bildikleri halde tekrar çaresizce gündeme getirmeye mecbur kalıyorlar. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçenin kasımda aylık 108 milyar TL fazla verdiğini, 11 aylık bütçe açığının 20,4 milyar TL'ye indiğini açıkladı. Yıl sonuna bir ay kala birden bütçe açığının fazlaya dönüşmesi, iktidarın TBMM'yi devre dışı bırakıp bütçedeki kanuni limitin üzerinde yasa dışı iç borçlanmasıyla sağlandı. Şimdi, limiti aşan borçlanmaya yasal kılıf uydurmak için alelacele torba yasaya madde ekleyip, Hazine ve Maliye Bakanı'na 200 milyar TL ilave borçlanma yetkisi talep ederek borçlanma limitini 493 milyar TL'ye çıkartmak istiyorlar. TBMM'den onay almaksızın yapılan bu yasa dışı borçlanma paraları nerede? Nereye harcandı? Yıl sonuna 12 gün kala istenen 200 milyar TL borçlanma yetkisi niçin ve nerede kullanılacak? İktidar, bunun hesabını TBMM'ye ve millete vermek zorunda.

"TÜRKİYE, ALIM GÜCÜ EN HIZLI DÜŞEN, SONDAN YEDİNCİ ÜLKE OLDU"

Kişi başına düşen milli gelir, 10 yıl geriye giderek 2012 yılının altına indi. TÜİK, Satın Alma Gücü Paritesi'nde son sıralara gerilediğimizi itiraf etmek zorunda kaldı. Türkiye, 36 Avrupa ülkesi içinde halkının alım gücü en hızlı düşen, yoksullaşmanın en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alarak, sondan yedinci oldu. TÜİK ve Eurostat'ın SGP sıralaması, iktidarın kendi vatandaşlarını yoksullaştırıp TL'yi değersizleştirirken ülkemizi, sınır illerimizi nasıl Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, Nahcıvan, İran, Irak vatandaşları için ucuz alışveriş; Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere vb. ülke vatandaşları içinse beş yıldızlı otellerde lüks ve ucuz tatil, lüks gayrimenkul-daire-villa-konut-yazlık sahibi olma cennetine dönüştürdüğünü gösteriyor.

"TÜRKİYE'Yİ İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞA MAHKUM ETTİLER

İşletmeleri üretim ve ihracat yapamaz hale getiren yeni ekonomi modeli, işsizlik artışının hızlanmasına zemin hazırladı. Genç işsizlik, bir ayda yaklaşık 2 puan yükselişle yüzde 21,9'a tırmandı. Ülke nüfusu artarken işgücüne katılımın 20 yıldan bu yana neredeyse aynı düzeyde kalması, yatırım ve üretimin hızla gerilediğini, toplumun yoksullaştığını, iktidarın ekonomi politikalarının istihdam yaratamadığını ortaya koyuyor. Bu tablo, ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 2'yi geçemeyen, yetişmiş beyinlerini yurt dışına kaptıran, 20 yıldır inşaat-rant-beton ekonomisi dışında bir alternatif üretemeyen, Türkiye'yi işsizlik ve yoksulluğa mahkum eden, kadın işgücünü harekete geçirmek yerine eve kapatan zihniyetin ülkeyi 20 yılda getirdiği yıkım noktasıdır.

"İKTİDAR, PİRİNÇ İTHALİNE KAPIYI AÇIP GÜMRÜK VERGİSİNİ SIFIRLAYARAK GÖZ BOYUYOR"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, küresel gıda fiyatlarının bir yıl önceki seviyeye geldiğini, 'gıda kaynaklı enflasyon artışının sona erdiğini' açıkladı. Türkiye'de ise gıda fiyatlarında daha yüksek artışların yaşanacağının işareti, kasımda yüzde 170'le rekor kıran Tarım Üretici Fiyat Artışı Endeksi'yle (Tarım-ÜFE) verildi. İktidar, pirinç ithaline kapıyı açıp gümrük vergisini sıfırlayarak göz boyuyor. Böylece, iktidarın özellikle gıda fiyatları başta olmak üzere enflasyonun tüm dünyada arttığı tezi geçersiz hale geldi. Dünyada fiyatlar bir yıl öncesine dönerken TÜİK'in gıda enflasyonunun kasımda yüzde 102,5'e çıkması, Tarım-ÜFE'nin yüzde 170'e ulaşmasının tek sorumlusu, bu iktidarın sergilediği başarısızlık, beceriksizlik yanında, üreticiye sahip çıkılmamasıdır.

"DENİZ SINIRLARI KARARNAMESİ TÜRKİYE-MISIR, MISIR-LİBYA ARASINDA ANLAŞMAZLIKLARA YOL AÇACAKTIR"

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Türkiye- Libya arasında 2019'da imzalanan Doğu Akdeniz'de Deniz Yetki Alanları Anlaşması'nın kapsadığı bölgelerde hak iddia eden haritayı içeren başkanlık kararnamesini yürürlüğe koydu. Mısır ile normalleşme sürecinde yeni bir gerilime, Libya-Türkiye-Mısır arasında krize yol açabilecek bu kararnameye Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden destek geldi. Sisi'nin yayınladığı deniz sınırları kararnamesi Türkiye-Mısır, Mısır-Libya arasında anlaşmazlıklara yol açacaktır. Libya'daki Tobruk yönetimi, Türkiye'nin Trablus yönetimiyle imzaladığı anlaşmayı geçersiz sayıyor. Mısır, bir yandan bölgedeki doğal gaz varlığını yeni keşiflerle artırırken diğer taraftan Türkiye-Libya deniz yetki sahasında hak iddia ediyor. Bu durum, normalleşmeyi olumsuz etkileyecek, Mısır ve Türkiye'yi Libya'da bir kez daha karşı karşıya getirecektir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erdoğan Toprak: Yıl Sonuna 12 Gün Kala İstenen 200 Milyar TL Borçlanma Yetkisi Nerede Kullanılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkhan'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 9 yaralı
    13:24 Kırıkhan'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 9 yaralı

    Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüsün şarampole devrilmesi sonucu 9 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastanelere kaldırıldı.

  • Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Böbrek Vakfı Arasında Beslenme ve Hayat Tarzı Eğitimi Projesi İmzalandı
    13:24 Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Böbrek Vakfı Arasında Beslenme ve Hayat Tarzı Eğitimi Projesi İmzalandı

    Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Böbrek Vakfı arasında 'Aşırı Tuz ve Şeker Tüketiminin Zararları ile Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri' eğitimi projesi protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, okullarda personel, öğrenci ve velilere böbrek sağlığı, böbrek hastalıkları, aşırı şeker ve tuz tüketiminin insan sağlığına zararları konusunda eğitimler verilecek. Ayrıca, şeker ve yüksek tansiyon hastalıklarından korunma, doğru beslenme, sağlıklı alışkanlıklar edinme ve sporun hayattaki yeri konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri de yapılacak.

  • Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu
    13:23 Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu

    Ankara Valisi Vasip Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Vali Şahin, ziyarette kendisini ziyarete gelen öğretmen ve öğrencileri makamında ağırladı ve makam koltuğunu İlsu Özge Baran'a devretti. Vali Şahin, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

  • Şanlıurfa Siverek'te Silah ve Mühimmat Operasyonu
    13:21 Şanlıurfa Siverek'te Silah ve Mühimmat Operasyonu

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde jandarma komutanlığınca yapılan operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Operasyon sonucunda 2 adet G-3 piyade tüfeği, 9 adet G-3 piyade tüfeği şarjörü, 1.040 adet G-3 piyade tüfeği fişeği, 2 adet tabanca, ruhsatsız av tüfekleri ve 1 adet gaz el bombası bulundu. Gözaltına alınan şahısların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi
    13:19 İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan yangında meydana gelen hasar, dron ile görüntülendi. Yangın sonucunda marketteki ürünler tamamen yanarken, çatı çöktü.

  • Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    13:18 Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Corendon Alanyaspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Konyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Cengiz Aydoğan Tesisleri'nde yapılan antrenman öncesi, idari menajer Gökhan Çelebi'nin doğum günü kutlaması yapıldı. Antrenman, ısınma ve top kapma çalışmalarıyla devam etti ve taktik çalışmalarıyla sona erdi.

  • Muğla'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni gezdi
    13:18 Muğla'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni gezdi

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Köyceğiz Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Öğrenciler, antik kentteki yapılar hakkında bilgi alarak tarihi bir yolculuk gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, öğrencilere ve katılımcılara bilgi verdi.


Advertisement