Erdoğan-Wirtu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Wirtu Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan-Wirtu Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Etiyopya, FETÖ'nün cani yüzünü, insanlık için teşkil ettiği büyük tehdidi gören dostlarımızdandır.

07.02.2017 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Etiyopya, FETÖ'nün cani yüzünü, insanlık için teşkil ettiği büyük tehdidi gören dostlarımızdandır. Bu konuda el birliği içinde gereken adımları atıyoruz. Sadece Etiyopya'dan değil, FETÖ urunu, sirayet ettiği diğer bölge ülkelerinden de temizleme konusunda kararlıyız çünkü bu bir urdur." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Erdoğan ve Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Erdoğan, sözlerine "Bugün özel bir misafiri Ankara'da ağırlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Zira Etiyopya Cumhurbaşkanı Sayın Wirtu, bu görevinden önce ülkemizde 2006-2013 yılları arasında büyükelçi olarak görev yapmış yakın bir dostumuzdur. Gerçek bir Türkiye dostudur, dolayısıyla o dönemden tanıştığımız için bundan dolayı da benim için de doğrusu anlamlı bir dost." diyerek başladı.

Wirtu'nun son olarak kendisinin cumhurbaşkanlığı devraldığı törene iştirak etmek üzere Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Erdoğan, törene gelen cumhurbaşkanlarından müstesna bir tanesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin cumhurbaşkanı sıfatıyla Afrika'ya ilk ikili ziyaretini 2015 yılı Ocak ayında Etiyopya'ya gerçekleştirdiğini anımsatarak, bugün konuk Cumhurbaşkanı Wirtu ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını, ardından da 4 anlaşma imzalandığını aktardı.

Kadim bir medeniyete sahip olan Etiyopya'nın, Türkiye için anlamı ve önemi büyük, köklü gönül bağı olan bir Afrika ülkesi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Etiyopya ilk ezanı okuyan Hazreti Bilal-i Habeşi'nin, Peygamber Efendimiz'in gönderdiği sahabelere kucak açan, adil kral Necaşi'nin memleketidir. Bugün Etiyopya topraklarında bulunan tarihi Harar kenti, 19. yüzyılın ikinci yarısında bir dönem Osmanlı yönetiminde kalmıştır. Bugün hala bu kentte Harar Türklerine rastlamanız mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu'nun son konsolosluğu 1912 yılında Harar kentinde açılmıştır. Bu bakımdan da anlamlı. Cumhuriyetimizin Sahra Altı Afrika'daki ilk büyükelçiliğinin 1926 yılında Addis Ababa'da açılması Etiyopya'ya atfettiğimiz önemin de ayrıca bir göstergesidir, yani diplomasimizde böyle bir yeri ve önemi var." diye konuştu.

Erdoğan, Etiyopya'nın, Türkiye'nin Afrika'daki en önemli stratejik ortaklarından birisi olduğunu vurgulayarak, ikili görüşmede bu konuları ele aldıklarını, bundan sonraki süreçte ise nelerin yapılabileceğini değerlendirme fırsatı bulduklarını aktardı.

"Müzakerelere çok kısa zamanda başlatacağız"

Etiyopya'nın, stratejik coğrafi konumu ve Afrika kıtasını ilgilendiren meselelerde üstlendiği sorumlularla gerçekten önemli bir rol oynadığını kaydeden Erdoğan, Addis Ababa'nın kıtada dünyanın adeta bir merkez hareket noktası olduğunu söyledi.

Erdoğan, Etiyopya'nın kıta ile işbirliğinin geliştirilmesinde Türkiye'ye yol arkadaşlığı yapmasını arzu ettiklerini vurguladı. Bugünkü görüşmelerde birçok farklı alanda benzer görüşler taşıdıklarına şahit olunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşbirliğimizi geliştirme konusunda her iki tarafta da güçlü bir irade olduğunu gördüm. Şu noktayı da özellikle ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bizlere desteğini ve dayanışmasını ilk açıklayan ülkelerden biridir Etiyopya. Değerli dostum hemen anında bu endişelerini, endişelerinin ötesine geçerek tabii ki 16-17 saat sonra durumun farklı bir şekilde darbecilerin aleyhine dönüşmesinin mutluluğunu da bizimle paylaştığı için bu bizlere de tabi aynı zamanda büyük memnuniyet düşüncesi olmuştur.

Etiyopya, FETÖ'nün cani yüzünü, insanlık için teşkil ettiği büyük tehdidi gören dostlarımızdandır. Bu konuda el birliği içinde gereken adımları atıyoruz. Sadece Etiyopya'dan değil FETÖ urunu, sirayet ettiği diğer bölge ülkelerinden de temizleme konusunda kararlıyız çünkü bu bir urdur."

Erdoğan, Türkiye'nin, Sahra Altı Afrika'daki 6 milyar dolarlık yatırımlarının, 2 buçuk milyar dolardan fazlasının Etiyopya'da bulunduğunu bildirdi. İkili ticaret hacminin 439 milyon dolar olduğunu belirten Erdoğan, ilk etapta bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Öte yandan perşembe günü İstanbul'da iş adamlarıyla yapılacak toplantının yeni bir sürecin başlamasına da vesile olmasına inandığını ifade eden Erdoğan, şöyle sürdürdü:

"İnşallah bu hedef doğrultusunda tercihli ticaret anlaşması müzakerelerini çok kısa zamanda başlatacağız. Yap-işlet-devret ve kamu özel ortaklığı gibi modeller vasıtasıyla kazan-kazan temelli ortaklıklara imza atabileceğimize inanıyorum. Özellikle de hidroelektrik santraller konusunda ciddi bir deneyimimiz var. Etiyopya da su kaynakları konusunda ciddi bir potansiyele sahip. Dolayısıyla burada hidroelektrik enerjiler noktasında Etiyopya ciddi bir enerji kaynağına sahip olma fırsatını Türk girişimcilerle, müteşebbislerle paylaşabilir diye düşünüyorum."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Wirtu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement