Eren: "Kırım Tatarları Azınlık Durumuna Düşürüldü" - Son Dakika
Güncel

Eren: "Kırım Tatarları Azınlık Durumuna Düşürüldü"

Eren: "Kırım Tatarları Azınlık Durumuna Düşürüldü"

Son günlerde Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesinde meydana gelen olayları değerlendiren Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, “Barış denizi olan Karadeniz’de dengelerin değişmesi neticesinde telafisi mümkün olmayan bir süreç başlayabilir” dedi.

04.03.2014 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerde Ukrayna'nın Kırım Özerk Bölgesinde meydana gelen olayları değerlendiren Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, "Barış denizi olan Karadeniz'de dengelerin değişmesi neticesinde telafisi mümkün olmayan bir süreç başlayabilir" dedi.

Kırım bölgesinin en kadim halklarından biri olan Kırım Tatarlarının uzun yıllar zulümlere maruz kaldığını ve soğuk savaş boyunca sürgün edilerek azınlık durumuna düşürüldüğünü ifade eden Hikmet Eren, şunları söyledi: "Asırlar boyu Osmanlı himayesinde olan Kırım toprakları 18. yüzyıldan itibaren Çarlık Rusya'nın kontrolüne geçmiştir. Kırım, mimarisi ve kültürel arka planıyla bir Osmanlı vilayetidir. Kırım Tatarlarının maruz kaldığı bu asimilasyon politikaları neticesinde de Kırım'ın demografik yapısı değiştirilmiştir."

Ukrayna'nın jeopolitik önemi, Karadeniz bölgesindeki stratejik konumu ve Kırım'ın statüsü meselesini değerlendiren Hikmet Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kırım bölgesinde Rus etnik grubu sayı olarak daha fazladır ve bu bakımdan Rusya ciddi anlamda Kırım'ın geleceğini tayin etme hususunda misyon yüklenmiş durumdadır. Rus nüfusun Rusya ile bütünleşme arzusu Ukrayna'da yaşanan son gelişmelere paralel olarak artmıştır. Şunu unutmayalım ki Kırım'da yaşayan Ruslar, Ukrainler ve Kırım Tatarları Kırım'ın geleceğini çizecektir. Bu bağlamda Kırım'ın statüsü sadece Rusya'nın inisiyatifinde olmamalı ve statü konusunda geniş bir toplumsal uzlaşı sağlanmalıdır."

"Kırımda yaşanan sürecin kansız bir şekilde hallolması en büyük temennimizdir" diyen Hikmet Eren, "Bugünden yarına ortaya çıkan süreci bertaraf edebilmek adına Türkiye Cumhuriyeti devletinin sorumluluklarını yerine getireceğine inanmaktayız" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eren: 'Kırım Tatarları Azınlık Durumuna Düşürüldü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement