"Ergenekon" Davası - Son Dakika
Politika

"Ergenekon" Davası

"Ergenekon" Davası

"Ergenekon" davasında, tutuklu sanık CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'in avukatı Dilek Helvacı, davada tanık olarak dinlenilen merhum Başbakan Bülent Ecevit'in koruma müdürü ve eski milletvekili Recai Birgün hakkında yalancı tanıklıktan...

30.05.2012 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ergenekon" davasında, tutuklu sanık CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'in avukatı Dilek Helvacı, davada tanık olarak dinlenilen merhum Başbakan Bülent Ecevit'in koruma müdürü ve eski milletvekili Recai Birgün hakkında yalancı tanıklıktan dolayı suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık avukatlarının savunmaya ilişkin beyanları ve talepleri alındı.

Tutuklu sanıklardan İlker Ziya Göktaş'ın avukatı Tülay Çelikyürek,

"Ergenekon" davasıyla birleştirilen "İnternet Andıcı" dava dosyasının bu davadan ayrılarak, müstakil bir yargılama yapılmasını ve tutuklu olan sanıkların daha fazla mağduriyetlerine sebep verilmemesi için tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Sedat Peker'in avukatı Mehmet Doğurga, müvekkilinin hükümlü olduğunu ve tahliye edilmesini istedi

Söz alan tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın avukatı Şahin Mengü de Türkiye'de her mahkemenin kendine göre bir usul uygulaması yaptığına şahit olduğunu ve usul hatalarının giderilmesi gerektiğini belirterek, bir çok dava dosyasının birleştirildiği bu dava kapsamında sanıkların yaklaşık 2 milyona ulaşan sayfaları değerlendiremeyeceklerini iddia etti.

Davaya ilişkin esas hakkında savunma alındığında davanın 260 sanığının da savunma yapacağını ve savunmaların bu gidişle en az 10 yıl süreceğini aktaran Şahin, "2 milyon sayfanın Yargıtay incelemesini düşünemiyorum. Bu insanların tutuklu yargılanması kamu vicdanını yaralamaktadır. 10 sene sonra bitecek bir dava, kamu vicdanını yaralar" dedi.

Mengü, müvekkili Tuncay Özkan'ın tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Köksal Bayraktar da müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

-Haberal'in avukatından suç duyurusu talebi-

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da tanık olarak dinlenilen eski milletvekili Recai Birgün'ün söylediklerinin bir hayal ürünü olduğunun, Rahşan Ecevit ve Emrehan Halıcı'nın yaptıkları açıklamalarla da bir kez daha kanıtlandığını savundu.

Helvacı, şunları söyledi:

"Recai Birgün'ün huzurunuzda verdiği yeminli ifadesinde, yalan beyanda bulunduğu, dosyadaki sağlık raporları, olayın muhatabı Bülent Ecevit'in sağlığında kamuoyuna yaptığı açıklamaları, Ecevit'in Haberal'a gönderdiği teşekkür mektubu ve Karaoğlan Belgeseli'nin kamera arkası görüntüleri ile ortadadır. Ayrıca son olarak Rahşan Ecevit ve Emrehan Halıcı'nın kamuoyuna yaptığı son açıklamalarla da tanığın yalan beyanda bulunduğu bir kez daha doğrulanmıştır. Bu nedenle mahkemenizin huzurda işlenen yalancı tanıklık suçundan dolayı Recai Birgün hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum."

Milletvekili olan müvekkilinin 3 yıl 2 aydan beri hiç bir gerekçe gösterilmeden hürriyetinden mahrum bırakıldığını ve bu durumun kamu vicdanlarında derin yaralar açılmasına neden olduğunu savunan Helvacı, "Bu durum, aynı zamanda ülkemizi uluslararası platformlarda ciddi itibar kaybetmesine neden olarak, milli iradesi tutsak edilmiş bir ülke konumuna sokmuştur" diye konuştu.

Dilek Helvacı müvekkili Mehmet Haberal'in tahliyesini istedi.

Bu arada, sabah bölümündeki oturumda yer almayan Mehmet Haberal, duruşmaya öğleden sonra katıldı.

-"Eruygur ile ilgili yeniden sağlık raporu alınsın"-

Söz alan tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur'un avukatı Filiz Esen de müvekkili hakkında Adli Tıp Kurumu'ndan gelen, 'Eruygur'un sağlık açısından duruşmalara katılmasında bir sakınca olmadığı' şeklindeki raporun eksik olduğunu savunarak, beyin kanaması sonucu Haseki Devlet Hastanesi'ne götürülen müvekkiline, yürüme ve hareket etme gibi bir hastalığı varmış gibi bakıldığını aktardı.

Avukat Esen, müvekkili Eruygur hakkında Adli Tıp Üst Kurulu'ndan yeniden sağlık raporu alınmasını talep etti.

Duruşma, diğer sanık avukatlarının beyan ve talepleriyle devam ediyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement