"Ergenekon" Davası - Son Dakika
Güncel

"Ergenekon" Davası

"Ergenekon" Davası

"Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek."

06.08.2012 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay'a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genelkurmay'da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tanık olarak dinlenilen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Türkiye'de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyorlar. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar. Biz de üzüntü içinde olanları takip ediyoruz" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Özese'nin, söz konusu ülkeleri sorduğu Eymür, bu ülkelerin Amerika ve Almanya olduğunu söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine Eymür,

"Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay'a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genelkurmay'da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum" cevabını verdi.

-İnternet siteleri

Savcı Pekgüzel'in, "gercekergenekon.4t" isimli internet sitesinde yayınlanan ve dava konusu Ergenekon örgütü yapılanmasıyla alakalı yazıları okuyarak sorduğu sorulara Eymür, sitenin iddia edildiğinin aksine kendisine ait olmadığını söyledi.

Savcı Pekgüzel'in, Eymür'e ait olduğu söylenen bazı internet sitelerinde çıkan bazı yazılarla ilgili sorular sorması üzerine Eymür, şunları kaydetti:

"Bana ait olduğu iddia edilen birçok site vardı. Ben hiçbir şeyi gizli yapmadım. Her zaman açık adım ile riskleri de alarak yazdım. Zaten bu kadar siteye yetişmem de mümkün değil. Tek başına yazan bir insanım. Yanımda bir ekip de yok."

Savcı Pekgüzel'in, internet sitesinde yayınlanan ve Eymür'e ait olduğu ileri sürülen "Aydınlığın ipleri kimin elinde" başlıklı yazıyı sorduğu sırada tutuklu sanık eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın yönetmeni Deniz Yıldırım bu sorunun sorulmasına itiraz etti.

Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu İşçi Partili sanıkların avukatı Hasan Basri Özbey de "Savcı soruyu sorarken, 'çok önemli bir tespit' diyerek sordu. Bu da kendisinin bu başlığa katıldığı anlamına gelmektedir. Yorum yaparak soru sormasına itiraz ediyoruz" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Özese de savcı Pekgüzel'i, yorum yapmadan soru sorması yönünde uyardı.

-"Aydınlıkçıların anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum"

Soruyu yanıtlayan Eymür, "Aydınlıkçılar'ın anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum. Bunu da ilişkide olduklarını bildiğim iki Amerikan casusuna dayandırıyorum. Birine kitap bastırdılar. Diğeri de haber kaynaklarıydı. ABD'deki Aydınlık muhabiri, bir Yahudi'dir ve ABD vatandaşıdır" ifadelerini kullandı.

Savcı Pekgüzel, "İnternet sitesinde sizin alıntılarınızdan oluşan bir yazı ve devamında sizin yorumunuz olduğu anlaşılan bir yazı var. Ergenekon belgelerinde doğruların yansıtıldığını söylüyorsunuz" demesi üzerine Eymür, bütün belgelere olmasa da katıldığı belgeler olduğunu söyledi.

Eymür, bu konuların hangileri olduğunun sorulması üzerine de üzerinden çok zaman geçtiği için hatırlayamadığını, tekrar okuyarak hatırlayabileceğini ifade etti.

Tarık Ümit soruşturması ile ilgili bilgisi sorulan tanık Eymür, "Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak Veli Küçük'ün emrine verilmiştir. Veli Küçük'e bu durumun aslını sorduğumda da bana 'Korunsun diye verilmiştir' cevabını verdi" dedi.

Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Eymür'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu bilgi notunu okuyarak, sorular yöneltti.

Savcı Pekgüzel'in bu notta yer alan Sedat Peker'in Veli Küçük'e bir araba hediye ettiği ve bu arabanın Küçük'ün kızı tarafından kullanıldığı bilgisini nereden aldığını sorduğu Eymür, böyle bir bilgisi olmadığını söyledi.

Savcı Pekgüzel'in "Neye dayanarak yazdınız-" şeklindeki sorusuna Eymür'ün

"Ben mi yazmışım-" diyerek cevap vermesi, salonda gülüşmelere neden oldu.

Aynı bilgi notunda JİTEM'in Veli Küçük tarafından kurulduğunun anlatıldığını, davanın sanıklarından Arif Doğan'ın da JİTEM'i kendisinin kurduğunu söylediğini hatırlatan savcı Pekgüzel, Eymür'e bu konudaki bilgilerinin neye dayandığını sordu.

Eymür de, "Veli Küçük, kendisi anlatırdı. Yakın bir dostluğumuz vardı. Mardin'de görev yaptığımız sırada yakınlaşmıştık. Böyle küçük yerlerde herkesle ahbaplık kurulmuyor" dedi.

-Veli Küçük'e Dışişleri ve MİT'ten ikaz

Veli Küçük'ün Doğu Perinçek ile yakınlığını garipsediğini ve bunu kendisine de söylediğini belirten Eymür, bilgi notunda Küçük'ün Irak'taki dinci gruplarla bağlantısı olan Yusuf Ziya Arpacık ile ilişkisinden bahsettiğinin hatırlatılması üzerine de "Veli Küçük bana, Kerkük üzerinde çalışmalar yaptığını, Dışişleri ve MİT'ten bu nedenle ikaz aldığını söyledi. Başımıza çuval geçirme olayları bu tip faaliyetlerden kaynaklanıyor belki" diye konuştu.

Davanın sanıklarından Semih Tufan Gülaltay'ın kendisiyle ilgili beyanları okunarak sorular yöneltilen Eymür, şunları söyledi:

"Ben kendisiyle görüştüğümü hiç hatırlamıyorum. Onunla görüşecek, 4-5 saat harcayacak vaktim yoktu. Abuk, sabuk bir adam. PKK konusunda kendisinden yardım istediğimizi söylemiş. Öyle bir kapasitesi olsa isterdik. Tahsilat işlerine bakan bir adam. Bunlar benim hatırladığım şeyler olmadığı gibi doğru olduğunu da düşünmüyorum. Kendini önemli bir şahıs gibi göstermek istiyor."

Eymür, Tuncay Güney'i hiç tanımadığını, sadece aldığı bir bilgi üzerine çift meslekli olduğunu yazdığını söyledi.

Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek hakkında "fabrikatör" kelimesini ilk kullanan kişi olduğunu, dava dosyasında "fabrikatör" adlı bir belge bulunduğunu belirten savcı Pekgüzel, Eymür'e dava dosyasındaki belgenin kendisine ait olup olmadığını sordu.

Belgeyi inceleyerek kendisine ait olmadığını belirten Eymür, "Ben yalan haber yayan manasında kullandım bu sözü. Söz konusu belgede belki benim yazımdan esinlenilmiştir" diye konuştu.

-"Benim kompüter doldu artık"

Savcının bazı sorularını "hatırlamadığını" söyleyerek cevaplayan Eymür,

"Benim kompüter doldu artık. Hafızam eskisi gibi değil" dedi.

Mahmut Yıldırım'ı operasyonlarda kullanıp kullanmadığı sorulan Eymür,

"Kullandık. Kişi olarak sadece ben değil. Bir takım hiyerarşik yapılar için de kullanıldı. Biz bu işlemleri yaparken aranan bir kişi değildi" diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek'in eski MİT görevlisi Nuri Gündeş'in anılarına dayanarak "CIA ile işbirliği yaptığınız söyleniyor, doğru mu-" diye sorduğu Eymür, "Çocuk yazısı, ilk okul çocuğu gibi cahilane yazılmış bir kitabı bıkmadan okudunuz mu-" dedi.

Eymür, Nuri Gündeş'in de o dönem üst düzey görevli olduğunu hatırlatarak,

"Bu konuda ne yapmış peki, böyle bir şey olur mu-" diye konuştu.

Perinçek'in MİT'in yaptığı bir açıklamada, görevli bulunduğu Kontrterör Dairesi'nin "kuruluş ve işleyişinin tartışmalı olduğunu" bildirdiğini söylemesi üzerine Eymür, Emre Taner ile görüştüğünü, kendisinden özür dileyerek

"kızgınlıkla yazılmış şeyler olduğunu" söylediğini anlattı.

-Ziverbey Köşkü

Doğu Perinçek'in "Ziverbey Köşkü'nde işkence edilenlere "Burası kontrterör, anayasa, babayasa yoktur" denilip denilmediğini sorması üzerine Eymür, şunları söyledi:

"Bu sözü rahmetli Memduh Ünlütürk söylerdi. 'Siz gerilla olduğunuzu iddia ediyorsunuz, biz de kontrgerillayız' anlamında söylüyordu. Bunda acayip bir şey yok. Memduh Paşa insancıl iyi bir paşaydı. Memleketini seven biriydi, zaten fazla yaşamadı."

Perinçek'in 34 gün boyunca Ziverbey Köşkü'nde kaldığını ve bu sözü her gün duyduğunu belirtmesi üzerine Eymür, "135 sayfalık ifadeyi bu yüzden mi verdiniz-" diye sordu.

"Benim ifadem tertemiz" diyen Perinçek ile Eymür arasında bu konuda yaşanan kısa tartışma, başkan Özese'nin müdahalesiyle yatıştırıldı.

Perinçek'in MİT tarafından kendisine görev verilmediği halde İşçi Partisi'ni neden izlediğini sorması üzerine Eymür, '78'de bizi sayfa sayfa deşifre ettiniz. Bu hainliği neden yaptınız- Biz bir arkadaşımızı şehit verdik. Hiram Abbas'ın arabasının, kendisinin resmini bastınız. Adresini verdiniz" dedi.

Muhabir: Enes Can - Funda Kılıçerli/ Neşat Ergül

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement