Ergenekon Davası'nda "Savunma Süresine Sınırlama" - Son Dakika
Güncel

Ergenekon Davası'nda "Savunma Süresine Sınırlama"

Ergenekon Davası\'nda "Savunma Süresine Sınırlama"

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Ergenekon Davası'nda aldığı ara kararla savunma sürelerinin sınırlandırmasına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

17.04.2013 22:12  Güncelleme: 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Ergenekon Davası'nda aldığı ara kararla savunma sürelerini 1 ve 2 saat ile sınırlandırmasına ilişkin avukat Celal Ülgen, İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu ve CHP Milletvekili Bülent Tezcan basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Barosu'nda düzenlenen toplantıda konuşan avukat Ülgen, savunma sürelerinin 1 ve 2 saat süreleriyle sınırlandığını hatırlatarak "Bu sürelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmaya herhangi bir süre konulması da mümkün değildir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Yani 7 gün sürede konsa o süre bile sakil düşer. Savunma hakkının sınırı olmaz" dedi.

Ülgen, "Savunma yapan arkadaşımız oto kontrol ile savunmasını kısıtlayabilir. Sanıkta öyle makul bir sürede savunmasını yapabildiği kadar yapar. Ama savunmasından ayrıldığı zaman belki uyarılabilir. Biz bu uyarıya da karşıyız ama belki bu kabul edilebilir. Türk yargı tarihinde, Türkiye'deki faşizan dönemlerinde, sıkı yönetim mahkemelerinin olduğu dönemlerde en koyu baskının olduğu dönemlerdeki mahkemelerde bugüne kadarki örnekte yani 1 saat yada 2 saatlik savunma süresi gibi bir kısıtlama yoktu. Bu ilk kez 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nasip olmaktadır. Bu ilki gerçekleştirdiği için doğrusu kutluyorum. Peki biz avukatlar bu kanun dışı olaya kolayca boyun eğecek miyiz? Asla. Bunun mücadelesini vereceğiz. Bu nedenle bugün toplandık ve arkadaşlarımız da mücadele yöntemimiz ve şeklimiz belirlenecektir ve bunu ayrıca kamuoyunu çeşitli vesilelerle duyuracağız" şeklinde konuştu.

"BU TABLO KARŞISINDA İSTANBUL BAROSUNUN MESLEKTAŞLARINI YANINDA OLACAĞINI İFADE EDİYORUM"

İstanbul barosu başkan yardımcısı Mehmet Durakoğlu "13. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirilen bu ara kararı özellikle mesleğimize yönelik olarak bizim baro olarak özel bir duyarlılık beslemek gereken bir safhaya gelmiştir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu yargılamaya devam ettiği süreç boyunca hukuksuzlukların özellikle savunma hakkına yönelik gerçekleştirilen boyutuna yönelik artık bu verdiği ara kararı ile yeni hukuksuzluk anlayışının şahikasına vardı. Savunma hakkının kısıtlanması, savunma hakkının zamanla ifade edilebilir bir kavram olarak açıklanması öteden beri Silivri'de yargılama yapılmıyor gerçeğinin somut bir biçimde ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bizim mesleğimiz açısından ilkelerimiz açısından bu mesleğin onurlu biçimde yerine getirmek açısından meslektaşlarımızın bu davayla ortaya koyduğu direnişi İstanbul Barosu olarak destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bu asla bizim açımızdan kabul edilebilir olgu değildir. Yargılamanın 3 temel ayağından bir olan savunmanın bu denli ötelenmesini anlayabilmek mümkün değildir. Tarihsel süreç içerisinde bile bunu anlayabilmek mümkün değildir. Romalıların kölelerinden bile esirgemediği savunma hakkını 21. yüzyıl da Silivri de engelleniyor olmasından utanç duyuyoruz. Dolayısıyla bu tablo karşısında İstanbul Barosunun meslektaşlarını yanında olacağını ifade ediyorum" dedi.

"YARGININ SİYASALLAŞMASININ DOĞRUDAN YANSIMASINI GÖRÜYORUZ"

CHP milletvekili Bülent Tezcan ise davayı milletvekilleri olarak takip ettikleri belirterek adil yargılama hakkının yok sayıldığı süreci ibretle izlediklerini ifade etti. Tezcan "Bu davalardaki hak ihlalleri mahkemelerin kuşkusuz hukuku bilmediğinden ya da hakimlerin tecrübesizliğinden kaynaklanan bir şey değil. Öyle olduğunu düşünmüyoruz. Tam tersi bunlar özel yetkili mahkemeler pratiğinde doğrudan doğruya bu davaların siyasi olması ve mahkemelerin yargı organı olması ötesinde siyasette doğrudan aktif siyasal sürecin parçası gibi davranıyor olmasından kaynaklanıyor. Yargının siyasallaşmasının doğrudan yansımasını görüyoruz. Buradaki adaletsizliklerin, hak ihlallerinin sebebi budur"şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ergenekon Davası'nda 'Savunma Süresine Sınırlama' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.


Advertisement