Ergenekon" Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika
Güncel

Ergenekon" Davası Temyiz Duruşması

Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yapılan "Ergenekon" davasının temyiz duruşmalarında dördüncü gün tamamlandı.

12.10.2015 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yapılan "Ergenekon" davasının temyiz duruşmalarında dördüncü gün tamamlandı.

Yargıtay Konferans Salonu'ndaki duruşmaya, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Nusret Taşdeler, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Kemal Kerinçsiz, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve Hikmet Çiçek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan da duruşmayı izledi.

Sanık Fatih Hilmioğlu'nun avukatı Mehmet Sever, yargılama sürecinde savunma haklarının ihlal edildiğini, müvekkili hakkındaki iddiaların tamamen varsayıma dayalı olduğunu, müvekkilinin terör örgütü kapsamında cebir ve şiddet kullanarak gerçekleştirdiği herhangi bir eylemi bulunmadığını söyledi.

Hilmioğlu'nun, "Cumhuriyet'e Saygı" mitinglerine, üniversite öğrenci ve öğretim üyelerini zorla götürdüğünün iddia edildiğini, bunu söyleyen tek bir öğrenci veya öğretim görevlisi bulunmadığını anlatan Sever, mitingde  "Ordu Göreve" pankartı açanların provokatif eylem yaptıklarının belirlendiğini ve mitingi düzenleyenlerce de bu kişilerin kınandığını ifade etti.

Ankara Ticaret Odası Meclis Salonunda 3 Mart 2004'te düzenlenen "Hilafetin Kaldırılışı- Öğretim Birliği Yasasının Kabul Edilişinin 80'inci Yılı ve Bugünkü Türkiye" konulu panele katılmasının da "darbeye teşebbüs" olarak kabul edildiğini söyleyen Sever, basına açık, aleni panele, dönemin tüm kuvvet komutanlarının da katıldığını kaydetti.

Avukat Sever, Fatih Hilmioğlu'nun, 20 Mart 2004'te Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde düzenlenen "Ulusal Birlik Kongresi"ne katılmasının da "darbeye teşebbüs suçu"na delil sayıldığını ifade ederek, "Yerel mahkeme kararında, hükümet üzerinde fiziki güç olarak değerlendirilemeyecek miting, panel ve kongre gibi sosyal amaçlı toplantılar, darbe suçunun vasıtaları olarak kabul edilmiştir. Darbe, mitingle, panelle, kongreyle olmaz, tankla, tüfekle olur. Müvekkilimin, iddia edilen Ayışığı, Yakamoz gibi darbe planlarından da haberi yoktur, planlarda ismi de yoktur, ona verilmiş bir görev de yoktur. Hükümeti ıskat için hiç bir imkan ve kabiliyeti bulunmayan müvekkilime bu suçtan ceza verilmesi akla, mantığa, hukuka aykırıdır" diye konuştu.

Bu nedenlerle, yerel mahkeme kararının bozulmasını talep eden Sever, "kasten hareket ederek, sanıkların haksız yere uzun yıllar cezaevinde kalmasına neden olan yerel mahkeme hakimleri Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk ve Sedat Sami Haşıloğlu ile Savcı Mehmet Ali Pekgüzel hakkında suç duyurusunda bulunulmasına" karar verilmesini de istedi.

Kardeşi savundu

Fatih Hilmioğlu adına savunma yapan kardeşi Avukat Hayati Hilmioğlu da usule ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesinin tüm delillerin toplandığı anlamına geldiğini aktaran Hilmioğlu, yerel mahkemede 6 yıl boyunca delillerin toplanmamış olması gerekçesiyle tutukluluğun devamına karar verildiğini bildirdi.

Hilmioğlu, "İddianamedeki deliller suçun sübutuna etki edecek şekilde mutlak olmamasına rağmen mahkeme iddianamenin kabulüne karar vermiştir. Savcılık yetersiz delillerle iddianame hazırlamış, mahkeme iade etmesi gerekirken kabul etmiştir. Açıkça bir usul hatası yapılmıştır ve yerel mahkeme heyeti bunu bilerek yapmıştır. Heyet büyük bir usul hatası yapmıştır ve bu usul hatalarının bedelini tutuklu olan sanıklara ödetmiştir. Bundan daha büyük, fahiş usul hatası olamaz" dedi.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atan bir ülke olarak yaşam hakkını kutsal kabul ettiğini belirten Hilmioğlu, "Yargılama aşamasında yargılanan kimsenin, yaşama hakkını korumak hakimin görevidir. Bu hakimler bırakın yaşam hakkını korumayı bazı sanıkların ölümüne göz göze göre sebebiyet vermiştir" diye konuştu.

Hilmioğlu da Özese, Çalmuk ve Haşıloğlu ile Pekgüzel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

"Ergekekon" adıyla bir terör örgütü olduğunun iddia edildiğini dile getiren Hilmioğlu, terör ve terör örgütünden söz edebilmek için cebir ve şiddet unsuru bulunması gerektiğini anlattı.

Yargıtay içtihatlarına göre, anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak suçunun oluşması için silahlı örgütün kurulmasının dahi yeterli olmadığını ifade eden Hilmioğlu, bu amaç doğrultusunda tehlike yaratabilecek şekilde cebir ve şiddet içeren icra hareketine geçilmiş olması gerektiğini söyledi.

Fatih Hilmioğlu'na iddianamede 16 suç isnat edildiğini aktaran Hilmioğlu, bu suçlamaların hiçbirinin cebir ve şiddetle alakalı olmadığını ifade etti.

-"İspatlanamayan bir iddiadan ibaret"

Sanık Erhan Timuroğlu'nun avukatı Dinçer Yüce, terör örgütünün olmadığını, davanın savcıların, polislerin ve yargılamayı yapan hakimlerin kumpasları çerçevesinde hazırlandığını ileri sürerek, "kumpas"ı yapanların yargılandığını veya adaletten kaçtıklarını söyledi.

Yüce, müvekkilinin bir örgüte üye olmadığını, bu suçlamanın ispatlanamayan bir iddia niteliği taşıdığını savundu.

Sanık Semih Tufan Gülaltay'ın avukatı Mustafa Kolenoğlu ise müvekkiline örgüt üyesi olmaktan ceza verilirken, çeşitli örgütsel bağlantılar içinde olduğunun gerekçe gösterildiğini kaydetti.

Gülaltay'ın Muzaffer Tekin, Gürbüz Çapan gibi isimleri tanıdığını ancak sadece bayramda arayıp sorduğunu ifade eden Kolenoğlu, yüzünü dahi görmediği insanlarla irtibatlandırılmaya çalışıldığını söyledi.

Osman Yıldırım'ın "herkesin hafızasına fazlasıyla kazındığını, hem sanık hem gizli tanık, yeri geldiğinde savcı, yeri geldiğinde yargıç olduğunu" dile getiren Kolenoğlu, Gülaltay'ın Yıldırım'ı kesinlikle tanımadığını belirtti.

Kolenoğlu, "O kadar garip bir şey yapıyoruz ki bayram mesajlarının dahi bayram mesajı olduğunu açıklamamız gerekiyor" dedi.

Gülaltay'ın Akın Birdal saldırısı dolayısıyla Türk İntikam Tugayı (TİT) üyesi olduğunun iddia edildiğini aktaran Kolenoğlu, müvekkilinin o davadan ceza aldığını ancak örgüt üyesi olmaktan hakkında hüküm kurulmadığını bildirdi.

Gülaltay'ın evinde üzerinde kurt başı bulunan bir bayrak bulunduğunu ve bunun TİT'in amblemi olarak kabul edildiğini anlatan Kolenoğlu, "O bayrak, bugün Cumhurbaşkanlığı forsunda da bulunan 16 Türk devletinden Göktürk Devleti'nin bayrağıdır. Bunu TİT'in bayrağı kabul eden ya cahildir ya kasıtlıdır" diye konuştu.

Kolenoğlu, Gülaltay'ın, Fetullah Gülen'in aleyhinde bir kitap yazdığını ve bunun bedelinin ödetilmek istendiğini savunarak, dosyanın esastan bozulmasını istedi.

Sanık İbrahim Özcan da savunmasının başında terörün her türlüsünü lanetlediğini belirterek, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Kendisine ilişkin suç delillerinin "Türk bayrağı, Atatürk resimleri, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe meali ve çocukluğundan bu yana çektirdiği fotoğraflar" olduğunu söyleyen Özcan, Hakim Köksal Şengün görevden ayrılana kadar tahliyesini istediğini ancak her seferinde ikiye bir tahliyenin reddi yönünde karar çıktığını belirtti.

Özcan, heyetten, "Ergenekon" davasında karar verenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederek, "Siz tarihin ve Türk milletinin kaderini tayin edecek bir karar vereceksiniz" dedi.

Özcan'ın savunmasının ardından duruşmanın dördüncü günü tamamlandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyeti, yarın savunmaları dinlemeye devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ergenekon' Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi
    02:05 İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi

    İstanbul'da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer'de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na hareket ederek cenazeye eşlik etti.

  • Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti
    02:03 Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Erhan Ç. yönetimindeki tır yol kenarına devrildi. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri, sürücünün hayatını kaybettiğini tespit etti.


Advertisement