Ergenekon'un Kilit İsimleri Ve Hedefleri - Son Dakika
Güncel

Ergenekon'un Kilit İsimleri Ve Hedefleri

Ergenekon\'un Kilit İsimleri Ve Hedefleri

Ergenekon savcılarına göre; örgüt yapılanmasındaki isimler ile bu kişilerin amaç ve eylemleri şu şekilde sıralanıyor.

22.03.2013 10:55  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon davasının başlamasının üzerinden yaklaşık 4,5 yıl geçti. Esas hakkındaki mütalaayı mahkemeye sunan savcılar, iddianamelerinde Ergenekon terör örgütünün büyük resmini çizdi.

Duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş, 22 iddianameden oluşan dava dosyasında hazırladıkları 2271 sayfalık mütalaa ile Ergenekon terör örgütünün amaç ve eylemlerini bir bir anlattı.

Zaman Gazetesinin haberine göre, Ergenekon davasında mütalaasını sunan savcılar, terör örgütünün kaos çıkarıp darbeye zemin hazırlama planlarına dair delilleri tek tek sıraladı. Savcılar, Ergenekon örgütünün 17 farklı plan hazırladığını ortaya çıkardı. Dava dosyalarına giren binlerce belge arasındaki kritik delillerin başında İrtica ile Mücadele Eylem Planı geliyor. İşçi Partisi'ndeki aramalarda ele geçirilen belge ve krokilerde ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'a yönelik suikast planları yer alıyor. Dosyada internet andıcı, Fehmi Koru, Orhan Pamuk, Osman Baydemir ve Ahmet Türk'e silahlı saldırı hazırlığına dair telefon tapeleri, Ermeni Patriği Mesrof Mutafyan, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ile Başbakan Tayyip Erdoğan'a suikast planına dair kroki ve belgeler de bulunuyor.

Davada yargılanan 64 sanık hakkında TCK'nın 312. maddesi gereğince "hükümete yönelik darbe teşebbüsü" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Haklarında müebbet hapis talep edilen sanıklar arasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eksi 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, eski Yükseköğretim Kurulu Başkanı Kemal Gürüz, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Sinan Aygün, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek bulunuyor.

Ayrıca kanlı Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan ve bu saldırıyı azmettirmekle suçlanan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. Söz konusu sanıkları hem darbeye teşebbüs yapma hem de Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'in ölümünden sorumlu tutuluyor. Ergenekon yapılanmasındaki isimler mütalaada şöyle anlatılıyor.

GENELKURMAY ESKİ BAŞKANI EMEKLİ ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ

İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Hasan Iğsız kontrolünde Dursun Çiçek'e hazırlattı. Planın deşifre olması sonrası karargahta belge temizliği yapıldı. Plan Erzincan'da yürürlüğe kondu. Ergenekon'un amaçları doğrultusunda, askerî bir darbe ortamı oluşturmayı amaçladı. İnternet sitelerini, kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize etti. Ergenekon'un amaçları doğrultusunda, basın açıklamaları gibi faaliyetlerle, devam eden Ergenekon soruşturma ve davalarını etkilemeyi amaçladı. Devlet yöneticilerini baskı altına almaya çalıştı. Kamu düzenini bozup ülkede kaos ve düzensizlik ortamı oluşturmak, anarşi ortamı oluşturmak, böylece cebir ve şiddet yöntemleriyle hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçunu işledi.

EMEKLİ 1. ORDU KOMUTANI HURŞİT TOLON

Ergenekon'un sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili biriminde karar veren ve düzenleyen konumda örgüt yöneticisiydi. Ergenekon üyeleri arasındaki anlaşmazlıkları gidermeye çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti devletine ait gizli belgeleri temin etti. Hükümet üyesi bazı bakanları, milletvekillerini, eski bir Genelkurmay başkanını, parti başkanlarını, vali ve kaymakamları fişledi. Emekli olduktan sonra Ergenekon'un re-organizesi kapsamında çalıştı. Şener Eruygur ile birlikte Ergenekon'un merkezî yapısı ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyonu sağladı.

JANDARMA ESKİ GENEL KOMUTANI MEHMET ŞENER ERUYGUR

Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde hükümete darbe yapmaya çalıştı. Yasa dışı dinleme ve fişleme çalışmaları yaptı. Cumhuriyet Çalışma Grubu adı altında yasa dışı bir yapı oluşturdu. Emekliliğinden sonra Atatürkçü Düşünce Derneği'nin başına geçip illegal faaliyetlerine devam etti. Ergun Poyraz'a gizli askeri belgeleri verdi. İkametinde yapılan aramalarda bakan, milletvekili ve çok sayıda bürokratın gizli görüntüleri bulundu. Muvazzaf olduğu dönemde Ergenekon terör örgütünün İstihbarat Komutanlığı görevini yürüttü.

1. ORDU ESKİ KOMUTANI HASAN IĞSIZ

Ergenekon Terör Örgütünün yöneticilerinden. Ergenekon'un amaçları doğrultusunda askeri müdahale ortamı oluşturmak için internet siteleriyle kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize etti. Sitelerin yeniden yapılandırılması için andıc hazırlanmasında görev aldı. Andıcı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a arz etti. Kamu düzenini bozup, ülkede kaos oluşturmak, böylece Ergenekon'un nihai hedefi olan darbe teşebbüs suçuunu işledi.

İŞÇİ PARTİSİ GENEL BAŞKANI DOĞU PERİNÇEK

Ergenekon yöneticilerinden. İşçi Partisi, irtibatlı kuruluşlar ve yayın organlarını Ergenekon'un amaçları doğrultusunda yönetti. TSK içinde örgütlendi. Milli ve manevi değerleri istismar etti. Psikolojik harp sanatı ve propagandayı etkin ve yaygın şekilde kullandı. Danıştay cinayeti sonrasında İşçi Partisi amblemli kâğıtlarla basın açıklaması yaparak Ergenekon'un psikolojik harekat ve propaganda faaliyetlerini organize etti. Ergenekon'un Danıştay eylemi sonrasında hedef saptırma, kara ve gri propaganda yapma, ön alma gibi psikolojik harp ve propaganda teknikleri uyguladı. Olayı karartma girişiminde bulundu.

AKADEMİSYEN YALÇIN KÜÇÜK

Ergenekon yöneticilerinden. "Ergenekon" ve "Panzehir" isimli örgüt belgelerinde öngörüldüğü şekilde PKK'yı ve liderlerini yönlendirme, onlara ideolojik eğitim verme, Ergenekon'un amaçlarına uygun faali-yetlerde bulunmalarını sağlamakla görevli. PKK faaliyetlerinin düzenlenmesinde, kararlarının alınmasında ve uygulanmasında emir ve talimat verme yetkisine sahip. TV programı, söyleşi, panel vb. toplantılarda Ergenekon'un darbe yapma yönündeki ideolojik fikirlerini yaymaya çalıştı. Danıştay saldırısını darbenin başlangıcı olarak el yazısıyla ajandasına not etti.

CUMHURİYET GAZETESİ ESKİ ANKARA TEMSİLCİSİ MUSTAFA BALBAY

"Yakamoz", "Ayışığı", "Eldiven" adı verilen darbe teşebbüsü faaliyetleri içinde Ergenekon'un üst düzey sivil yöneticileri ile üst düzey askerî yöneticileri arasında irtibatı ve koordinasyonu sağlamak için aktif görev yaptı. Dönemin Genelkurmay başkanını baskı altına almak, korku ve kaos ortamı oluşturarak darbeye zemin hazırlamak için faaliyet yürüttü. Kent Otel ve Patalya Otel'de düzenlenen örgüt toplantılarına katıldı. Bilgisayarında silinmiş günlükleri bulundu. Günlüklerinde darbe çalışmalarının notlarına ulaşıldı.

ÖZEL HAREKAT DAİRESİ ESKİ BAŞKANI İBRAHİM ŞAHİN

Sivas Ermeni cemaati ruhanî lideri Minas Durmazgüler'e suikast hazırlığındaydı. Ergenekon'un suikast timi S-1'i kurdu. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'a, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan'a ve Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç'e yönelik suikast planları ele geçirildi. Ergenekon'un nihai amaçları doğrultusunda darbeye zemin hazırlamak için kaos ortamı oluşmasına yönelik suikast planları yaptı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ESKİ REKTÖRÜ KEMAL ALEMDAROĞLU

Askerî darbe çalışmaları kapsamında, Cumhuriyet Çalışma Grubu faaliyetlerinde aktifti. Bazı üniversite rektörleriyle birlikte Şener Eruygur'dan brifing aldı. Rektörlük görevinin sağladığı imkânları kullanarak getirttikleri öğrenci ve akademik personel ile birlikte Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı. Yürüyüşte İstanbul Üniversitesi'nin bazı öğrencileri "Ordu Göreve" pankartları açtı. Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerindeki gizli toplantıya katıldı. Kariyeri ile ulaşıp etkileyebileceği kesimleri askeri darbe için tahrik ve teşvik etti.

EMEKLİ TUĞGENERAL LEVENT ERSÖZ

Ergenekon terör örgütü adına resmî görevindeki imkanları kullanarak istihbarat topladı. Şener Eruygur'un Genel Komutan olduğu dönemde Jandarma İstihbarat başkanı olarak çalıştı. Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun etkin isimlerindendi. Yasadışı olarak başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda kamu görevlisini dinledi. Ergün Poyraz'a destek vererek kara propaganda amaçlı kitaplar yazdırdı. Kent Otel'de düzenlenen gizli örgüt toplantılarına katıldı. Soruşturma sırasında Rusya'dan sahte pasaportla dönerken yakalandı.

AVUKAT ALPARSLAN ARSLAN

Ergenekon terör örgütünün üyesi. Ergenekon'un hedeflerini gerçekleştirmek ve hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik eylemler düzenledi. Cumhuriyet Gazetesi'ne bir defa bomba attı. İki defa da bomba atmaya azmettirdi. Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in azmettirdiği Danıştay saldırısını düzenledi. Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'i öldürdü. Mustafa Birden, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu'nu öldürmeye teşebbüs etti. Muzaffer Tekin'le telefon irtibatları sabit.

Zaman

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ergenekon'un Kilit İsimleri Ve Hedefleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement