Erivan'da Piskoposlar Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika
Dünya

Erivan'da Piskoposlar Toplantısı Gerçekleşti

Erivan\'da Piskoposlar Toplantısı Gerçekleşti

Birinci Dünya Savaşı yıllarında, Osmanlı Türkleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen 1,5 milyon Ermeni'nin Aziz ilan edileceği belirtildi.

29.09.2013 10:21  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birinci Dünya Savaşı yıllarında, Osmanlı Türkleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen 1,5 milyon Ermeni'nin Aziz ilan edileceği belirtildi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)'dan yapılan açıklamaya göre, hayatını kaybeden Ermenilerin azizleştirilmeleri konusunun bu günlerde Erivan'da Ermeni kilisesine bağlı tüm piskoposların katılımıyla düzenlenen bir toplantıda görüşüldü. Toplantıya tarihte ilk kez, Ermeni kilisesinin Eçmiadzin'deki merkezine bağlı piskoposların yanı sıra Ermeni kilisesinin Lübnan'daki merkezinin temsilcileri de katılıyor. Yüzyıllardır devam eden geleneğe göre, Ermeni Apostolik Kilisesi'nce insanlar gösterdiklerine inanılan ruhsal kahramanlıkları anısına azizleştiriliyordu.

En son böyle bir toplantı 1651'de yapılmıştı.

ERMENİ KİLİSELERİ 400 YILDIR BİR ARAYA GELMİYORDU

Avrasya Bir Vakfı Genel Müdürü Ömer Özkaya, yaptığı açıklamada, yaklaşık 400 yıldır Ermeni kiliselerinin bir araya gelemediğini belirterek şöyle konuştu: "Bu son toplantıyla, Ermeni Kilisesi'nde azizleştirme sürecine resmi karakter kazandırma kararıyla şu maksatlar güdülmüş olabilir: "Kilisenin günümüz Ermeni toplumu üzerindeki rolünü artırmak, Ermeni soykırım iddiasına ruhani bir hüviyet kazandırarak, inkarını imkansız hale getirmek, Tüm Ermeni ulusu için önemli bir konu üzerinden, kavgalı kiliselerin yeniden birbirleriyle ilişki kurmasını sağlamak, Bugüne kadar 'azizleştirme' kararı, her kilise tarafından bağımsız olarak alınıyordu, son toplantıyla, Eçmiadzin'i tekrar 'merkez' olarak ortaya koymak."

Avrasya Bir Vakfı Genel Müdürü Ömer Özkaya, burada kilit bir soru olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yaklaşık 400 yıldır bir araya gelemeyen Ermeni kiliselerini bugün bir araya getiren irade neresidir. Türkiye, 1913, 1914 ve 1915'te hangi cephelerde mücadele etmişse, 100 yıl sonra bugün de aynı cephelerde mücadele etmesi mukadder gözüküyor."

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Erivan'da Piskoposlar Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement