Erkekler kulübünün 89 yıllık geleneğini değiştirdi - Son Dakika
Yaşam

Erkekler kulübünün 89 yıllık geleneğini değiştirdi

Erkekler kulübünün 89 yıllık geleneğini değiştirdi

Almanya'da Türk ressam Meral Alma üyeleri sadece erkeklerden oluşan Jonges derneğinin 89 yıllık tarihinde ödül verdiği ilk kadın oldu.

20.08.2021 23:34  Güncelleme: 23:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Türk ressam Meral Alma üyeleri sadece erkeklerden oluşan Jonges derneğinin 89 yıllık tarihinde ödül verdiği ilk kadın oldu. Alma daha önce de Almanya'nın en büyük yağlı boya tablosunu yapmıştı.Almanya'nın Düsseldorf kentinde üyeleri sadece erkeklerden oluşan Düsseldorfer Jonges (Düsseldorflu Delikanlılar) derneği, kuruluşundan bu yana ilk kez bir kadın sanatçıya ödül verdi. 89 yıllık derneğin "Görsel Sanatlar" dalında iki yılda bir verdiği ödüle bu kez ressam Meral Alma layık görüldü.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde kendine ait atölyede yaptığı büyük boyutlu tablolarla tanınan Türkiye kökenli ressam Meral Alma ödülünü düzenlenen törende dernek başkanı Wolfgang Rolshoven'dan aldı.

Başkan Rolshoven, 89 yıllık dernek tarihinde daha önceki bütün ödülleri erkek sanatçılara verdiklerini belirterek, Meral Alma'nın genç kuşak Alman sanatçılar arasında yıldızının giderek parladığını söyledi.

Meral Alma'nın çok renkli sanat anlayışıyla çoğulcu ve evrensel dünya görüşünü temsil ettiğini vurgulayan Wolgang Rolshoven, "Bu özelliği derneğimizin ilkeleriyle örtüşüyor" ifadesini kullandı. Karar oy birliğiyle alındı

Alma'ya ödül verme kararının derneğin yönetim kurulunun oy birliğiyle alıdığını vurgulayan Rolshoven, "Daha önce sadece erkeklere verilen ödülün adını Meral Alma'ya verebilmek için değiştirdik" dedi.

Görsel sanatlar alanında çalışan erkek sanatçılara verilen ödülün "Preis für bildende Künstler" olan adına, şimdi bir kadın sanatçıya verildiği için "Kadın sanatçı" (Künstlerin) ibaresi eklendi.

"Erkekler kulübü" olarak da adlandırılan Düsseldorfer Jonges derneğinden ödül alan ilk kadın olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Alma, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Kadınların toplumun her kesiminde, en yüksek mertebelerde olabileceğini bir kez daha kanıtlamış oldum bu ödülle. Ayrıca bir göçmen kökenli olarak da mutluluk duydum. Amacım, genç kızlara, kadınlara ve özellikle de göçmen kadınlara 'Biz güçlüyüz ve başarabiliriz' mesajı vermek" dedi.

Almanya'nın en büyük tablosunu yapmıştı

Düsseldorf Sanat Akademisi'nden mezun olduktan sonra aynı kentte kendine ait atölyesinde sanat yaşamını sürdüren 36 yaşındaki sanatçı Meral Alma 2020 yılında "Hayat Sirki" adını verdiği 16 metreye 6 metre boyutunda iki parçadan oluşan eseriyle gündeme gelmişti.

Eser Almanya'da sergilenen en büyük yağlı boya tablo özelliğini taşıyordu.

Daha önce ressam Tony Cragg (2017) ve heykeltıraş Jacques Tilly (2019) gibi ünlü sanatçıların değer görüldüğü Düsseldorfer Jonges Görsel Sanatlar Ödülü sanata yeni boyutlar kazandıran ve diğer sanatçılara yön veren kişilere veriliyor.

Tuncay Yıldırım

(c)

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Yaşam Erkekler kulübünün 89 yıllık geleneğini değiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement