Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika
Güncel

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

Ermenek'teki maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar'ın, "önemli olan benim değil mahsur kalan 16 kişinin çıkması" diyerek tutuklama kararına itiraz etmeyeceği öğrenildi.

11.11.2014 18:00  Güncelleme: 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan tutuklanan 5 kişiden biri olan maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar'ın, "Önemli olan benim değil mahsur kalan 16 kişinin çıkması" diyerek tutuklama kararına itiraz etmeyeceği bildirildi.


Uyar'ın avukatı Şeref Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkilinin Ankara'ya gitmek üzere yola çıktığı sırada olayı duyduğunu söyledi.

Müvekkilinin hemen fenalaştığını belirten Han, ailesinin, etkilenmemesi için Uyar'a televizyon izletmemeye gayret gösterdiğini dile getirdi.

Savcılıkta ve mahkemede, 2009'dan bu yana madencilik faaliyetleriyle ilgili neler yapıp neler yapmadığını anlatan Uyar'ın, ifadelerinde, "benim kusurum yok" ibaresini kullanmadığını anlatan Han, müvekkilinin, "Herkeste sorumluluk var. 18 kişinin hesabını herkes vermeli" dediğini hatırlattı.

"HERKES SORUMLULUĞU ÜSTLENMELİ"

Tutuklamanın reddine itiraz edilep edilmeyeceği konusunda ise Uyar'ın; "önemli olan benim değil mahsur kalan 16 kişinin çıkması" dediğine dikkati çeken Han, "Tutuklama kararına itiraz etmeyeceğiz. Bu kazanın daha öncekiler gibi sonuçlanmaması lazım. Bu kazanın, bundan sonra Türkiye'deki hiçbir kazanın bu şekilde, bu kadar kolay olmaması ve bu kazadan kaynaklanan sorumluluğu herkesin üstlenmesi ve gereğini yapması lazım" dedi.

İhmalin sonuçlarının ağır olduğunu vurgulayan Han, şöyle devam etti:

"Maden Kanunu 29. maddeye göre her sene nisan ayında üretim planları verilir, numune de vermiş bununla alakalı. Has Şekerler de üretim planlarını vermişler ama MİGEM uyarmamış hiç. Onaylamış planı, 'Evet, doğru plan yapmışsın, doğru üretim yapıyorsun, git çalış' demiş. Sonra bir kısım eksikliler tespit edilmiş, eksiklikler giderildikten sonra yine gelmiş müfettişler, 'Evet, eksiklikler giderilmiş, bu ocak çalışabilir, dört dörtlük çalışır' demiş yine açmışlar ocağı. Sonra ne olmuş, sonra 18 can gitmiş. Hatta kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına bir şeyin de bilinmesinde fayda var. Benim müvekkilim Saffet Uyar, 'Beni tahliye edin' demedi. Böyle bir talebi olmadı. Bütün sorumlulara ulaşmak lazım. Bütün sorumlulara ulaştıktan sonra da yine dediğim gibi daha önceki hataların bir daha yapılmamasını sağlamak lazım."

TÜM SORUMLULARA ULAŞILMALI

Bu saatten sonra MİGEM ya da yetkililerinin çok büyük ihtimalle bu konuda sorumlular varsa idari soruşturma yapacağını ifade eden Han, bu kez sorumlular hakkında soruşturmaya izin verilmemesine sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Müvekkili hakkında, "birinci önceliği insan değil, hep para olmuş" gibi bir insan imajı yaratılmaya çalışıldığını iddia eden Han, "Öyle bir adam 'şimdi çıkarmanız gereken Saffet Uyar değil. Şimdi çıkarmanız gereken, enerjinizi dikkatinizi yoğunlaştırmanız gereken ocaktaki evlatlarım' der mi? Bütün bunları Saffet Bey'i aklamak, paklamak için söylemiyorum. Herkese hak ettiği kadar, sorumluluğu kadar ceza ama onun ötesinde yargısız infaz yok, hiç kimsenin hakkında, bunun ötesinde hiç kimseye yargısız infaz yapmayacağız" diye konuştu. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement