Ermenilerden Özür Diliyoruz' Bildirisine İmza Atan Profesör Belge'ye Tepki - Son Dakika
Güncel

Ermenilerden Özür Diliyoruz' Bildirisine İmza Atan Profesör Belge'ye Tepki

Bülent ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Yücel Namal, üniversitede konferans feren İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Belge'ye, 'Ermenilerden özür diliyoruz' bildirisine imza attığını hatırlatarak tepki gösterdi.

25.04.2014 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bülent ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Yücel Namal, üniversitede konferans feren İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Belge'ye, 'Ermenilerden özür diliyoruz' bildirisine imza attığını hatırlatarak tepki gösterdi. Prof. Dr. Belge de "Sütten çıkmış Türkiye ile suçlu Ermeniler yok" dedi.

Üniversitede, 'Jakoben Vesayet Rejimiyle Çoğunlukçu Dikta Rejimi Arasında' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Murat Belge, Türkiye'nin siyasi tarihinden bilgiler aktardı. Konferansın sonunda soru-cevap bölümünde BEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yücel Namal, 2008'de 'Ermenilerden özür diliyoruz' bildirisini imzaladığını hatırlattığı Prof. Dr. Belge'ye, bildiriden de bir bölüm okuyarak, "Cephe gerisinde Ermeni çetelerinin katlettiği masum, yaşlı, kadın Kürt ve Türk çocuklardan özür dilenmesi gerekmiyor mu?" dedi.

Prof. Belge ise "1915'ten sonra kıyımdan kaçanlar, yahut Ermenistan'dan gelenler ellerinden geldiği kadar kanlı bir şekilde bir intikam almaya çalıştılar. Ancak yüzde 10'un altında tutulan bir Ermeni azınlığın, yüzde 90'ı bulan bir çoğunluğu vurması, öldürmesi pek mümkün olan bir şey değil. Olsaydı bunlar çarşaf çarşaf yayınlanırdı" diye cevap verdi.

'DÜNYA FARKLI DÜŞÜNÜYOR'

Ermeni olayı hakkında bütün dünyanın farklı düşündüğünü, Türkiye'nin ise inkar etmeye devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Belge, şöyle konuştu:

"Türkiye devamlı 'yok, iftira, yalan, onlar yaptı' diyor. Bütün dünya da bunu başka türlü biliyor. Ne yapsınlar bu adamlar, Türkiye'ye kabul ettirmek için savaş mı ilan etsin. Herhalde bunu yapamaz. İnkar cephesi kurulunca adamlar da tutmuş kanun çıkarmışlar. Onu onaylamıyorum, önemsemiyorum, ama anlayışla bakıyorum."

Yrd. Doç. Dr. Namal'ın Ermeni isyanlarını yok saydığı yönündeki eleştirisi üzerine de Prof. Dr. Belge, "Sütten çıkmış Türkiye ile suçlu Ermeniler yok. Benim okuduğum herhangi bir şey bunu vermiyor" diye konuştu.

NAZİ BENZETMESİ

Yrd. Doç. Dr. Namal, "Diyorsunuz ki, 'Ermeniler katledildi, biz bunlardan özür diliyoruz.' Bende diyorum ki, 'Hakların kardeşliği' Bu nasıl olacak? Siz böyle dediğiniz zaman ben rahatsız oluyorum ve benim gibi düşünen insanlar da var" demesi üzerine, Prof. Dr. Belge, "Naziler de rahatsız olabilirler" dedi. Buna tepki gösteren Yrd. Doç. Dr. Namal, "Hocam Nazilerle bir tutuyorsanız sözün bittiği yerdeyiz. İsyan gibi incelikle düşünülmüş ve planlanmış bir olayı siz nazi soykırımıyla karşılaştırıyorsanız ben artık bir şey eklemek istemiyorum" diyerek eleştirdi.

Prof. Dr. Belge de "Nazi olayı ile karşılaştırmak değil, senin söylediğin olayı oraya da uzatabilirsin. Orada da insanlar rahatsız olabilirler. Rahatsız olmanın bir ölçüsü mü var?

Bunun ben soykırım olduğu kanısında değilim. Onu da 'Edebiyatta Ermeni Sorunu' kitabımda anlattım. Ama iddia bunun bir soykırım olduğu" diye cevap verdi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ermenilerden Özür Diliyoruz' Bildirisine İmza Atan Profesör Belge'ye Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement