Ertuğrul Fırkateyni´nden Çıkarılanlar Bodrum´da - Son Dakika
Güncel

Ertuğrul Fırkateyni´nden Çıkarılanlar Bodrum´da

Ertuğrul Fırkateyni´nden Çıkarılanlar Bodrum´da

Japon Kralı Meiji'yi Gittiği Ziyaretten Dönerken 1890 Yılında Batan Ertuğrul Fırkateyi'nde Yapılan Kazı Çalışmalarında Çıkarılan 830 Parça Bodrum'da Sergileniyor.

18.10.2010 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazı Başkanı Tufan Turanlı, ''Osmanlı fırkateyni ve subaylarımıza ait parçalar, İzmir, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 20 ilde sergilenecek' dedi.

Oşima adası açıklarında fırtınaya yakalanarak 550 denizcisi ile sulara gömülen Ertuğrul Fırkateyni'nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan 6 bin parçadan konservasyonu tamamlanan 830'u bugün Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü salonlarında sergilenmeye başlandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Bodrum Sanat Vakfı (BOSAV) ve Kuşimoto Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen ''Ertuğrul Fırkateyni. Japonya'da bir Osmanlı Gemisi 120. Yıl Sergisi'nin açılışını BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologu Tuba Ekmekçi, sergi koordinatörü İdil Kasap ve kazı çalışmalarına katılan İspanyol arkeolog Bertha Lledo yaptı.

76 metre uzunluğunda 15 metre genişliğindeki Ertuğrul fırkateyninden çıkarılan eserler arasında yer alan porselen tabaklar, wencester tüfek ve mermireli, fırkateyne ait ahşap ve demir aksan, askerlerin yemek kazanı, çanaklar, çok temiz ve sağlam olarak elde edilen bir adet parfüm şişesi, subayların ayakkabıları, ceket düğmeleri, kemer tokaları, makaralar, ahşap tokmak, bakır kaplamalar, çiviler, zincirler, vanalar, kancalar, müzik aletleri, 1856 yılına ait Kraliçe Victoria'ın resminin bulunduğu altın paralar, gümüş Yen'ler sergilendi. Bir subaya ait ayakkabı, kemer tokası ve altın paralar görenleri hayran bıraktı. Sergiyi ilk gün ziyaret edenler arasında çocukların çokluğu dikkat çekti. Kazı Başkanı Tufan Turanlı 8-10 yaş arası çocuklara fırkateyn ve Japonya ziyareti ile ilgili bilgiler verdi.

Kazı Başkanı Tufan Turanlı, yaptığı açıklamada, 31 Ekim 2010 tarihine kadar açık kalacak olan serginin, aralarında İzmir, İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 20 ile gideceğini söyledi. Ertuğrul Fırkateyni'ndeki çalışmaların, Türk arkeoloji tarihinde yurt dışında yapılan ilk bilimsel kazı olma özelliği taşıdığını belirten Turanlı, Türk bilim adamları ve arkeologları olarak Osmanlı eserlerini bularak yurda getirmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti. Turanlı, bu sergiyle Türk subaylarının dünyaya barış ve kardeşlik amacı yaptıkları ziyaretin öneminin bir kez daha anlatılacağını ifade etti. Ertuğrul'un battığı alanın gelecek yıl ise Japonya'nın ilk ve tek su altı arkeoloji parkı olarak ilan edileceğini açıklayan Turanlı, ''Bugüne kadar bulduğumuz 6 bin eserden 830'unu sergilemeye başladık, diğer eserlerin konservasyon çalışması devam ediyor. Bu çalışmalar bittikçe onlar da sergilenecek. 2011 yılının Şubat ayında kazı çalışmalarına yeniden başlayacağız' dedi.

Turanlı kazı çalışmalarının yapıldığı üç yıl içerisinde, fırkateyn ve proje ile ilgili Japon basınında 468 ana gazete haberi yayınlandığını ve halkın da projeyi yakından takip ettiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ertuğrul Fırkateyni´nden Çıkarılanlar Bodrum´da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı
    11:51 Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahsın üzerinde yapılan aramada 3,68 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Şahıslar hakkında 'Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak' suçu kapsamında yasal işlem başlatıldı.

  • Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı
    11:50 Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı

    Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail'in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemeleri içeren 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. Yardım tırları Mısır üzerinden Filistin ve Gazze'ye ulaştırıldı. Dernek Başkanı Mustafa Bulut, Gazze'ye olan desteğin devam edeceğini belirtti ve halka Ramazan günlerinde yardımlarını arttırmaları çağrısında bulundu.

  • Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu
    11:49 Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu

    Altay'ın 26 yaşındaki sağ beki Salih Sarıkaya, bu sezon ligde oynanan 27 maçın 26'sında forma giyerek aldığı 2 bin 247 dakika ile takımının en istikrarlı oyuncusu oldu. Mali ve sportif açıdan zor günler geçiren Altay, oyuncularının parasını ödeyemediği için devre arasında birçok oyuncusu ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. Ancak Salih Sarıkaya, elinde kalan oyunculardan en iyi verimi almayı başardı ve takımın en istikrarlı oyuncusu oldu.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu
    11:49 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluşarak projelerini anlattı. Başkan Böcek, Finike Nehir Kenarı Rekreasyon Projesi ile turizme katkı sağlayacaklarını belirtti.

  • Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı
    11:49 Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı

    Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde Belediye Başkanı Hayri Suer yapımı tamamlanan 5 yeni projeyi halkın hizmetine açtı. Projeler arasında kültür merkezi, yüzme havuzu, gençlik merkezi ve pazar yeri bulunuyor.

  • 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci
    11:49 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci

    Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Seçmenler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oylarını 5 adımda kullanabilecek.

  • Çanakkale Cephesi'nde görev yapan gazinin torunu, savaş anılarını yazdığı kitapların gelirini bağışladı
    11:46 Çanakkale Cephesi'nde görev yapan gazinin torunu, savaş anılarını yazdığı kitapların gelirini bağışladı

    Çanakkale Cephesi'nde sıhhiye çavuşu olarak görev yapan gazi Ömer Harmanda'nın torunu emekli öğretmen, dedesinin savaş anılarını yazdığı üç kitabının gelirini Mehmetçik Vakfına ve depremzedelere bağışladı. Burdur'da yaşayan 64 yaşındaki Neriman Şimşek Mıhladız, dedesinin cephedeki anılarından ilham alarak 'Pelit Ekmeği', 'Mısır Ekmeği' ve 'Buğday Ekmeği' adını verdiği üç roman yazdı.

  • Trabzonspor'un transfer ettiği Mislav Orsic, 1 yıl sonra sahalara dönüyor
    11:46 Trabzonspor'un transfer ettiği Mislav Orsic, 1 yıl sonra sahalara dönüyor

    Trabzonspor'un sezon başında transfer ettiği Mislav Orsic, yaşadığı sakatlık sonrası uzun bir tedavi süreci geçirdi. Ancak Hırvat oyuncu, Teknik Direktör Abdullah Avcı'nın süre vermesi halinde 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma giyecek. Orsic'in performansı, kulübün transfer politikasında da etkili olacak.


Advertisement