Erzurum-arşiv- Gölette Boğulatan 5 İşçi, 'Bizi Kurtarın' Diye 1 Saat Mücadele Vermiş - Son Dakika
Güncel

Erzurum-arşiv- Gölette Boğulatan 5 İşçi, 'Bizi Kurtarın' Diye 1 Saat Mücadele Vermiş

Erzurum-arşiv- Gölette Boğulatan 5 İşçi, \'Bizi Kurtarın\' Diye 1 Saat Mücadele Vermiş

Gölette boğulatan 5 işçi, 'Bizi kurtarın' diye 1 saat mücadele vermiş ERZURUM'un Aşkale İlçesi'nde göletin ortasında bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca boğularak ölen 5 elektrik işçisinin, 1 saat boyunca 'Bizi kurtarın' diye bağırarak yardım istediği ortaya çıktı.

08.01.2015 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölette boğulatan 5 işçi, 'Bizi kurtarın' diye 1 saat mücadele vermiş

ERZURUM'un Aşkale İlçesi'nde göletin ortasında bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca boğularak ölen 5 elektrik işçisinin, 1 saat boyunca 'Bizi kurtarın' diye bağırarak yardım istediği ortaya çıktı.

Erzurum ile Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 Hes'e ait gölette 3 Nisan 2012 günü, 29 köyün elektriğini sağlayan 4 direkten birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için Tedaş çalışanı Mustafa Arifoğulları (56), taşeron işçiler Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan (21) deniz bisikleti ile gölete açıldı. Ancak bisiklet alabora oldu ve üzeri buz tutan gölete düşen işçiler boğularak yaşamını yitirdi.

Bunun üzerine 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde Aras Elektrik İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel Müdür Vekili Şahin Torun, taşeron girmanin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji'nin Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

24 TAKSİTLE PARA CEZASI

Geçen 26 Kasım günü görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanıklar Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü, Nurullah Gülmüş'ü 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan' 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çaptırdı. Heyet hapis cezasını 36 bin 450 TL adli para cezasına dönüştürülmesi ve para cezasının 24 ay eşit taksitlerle ödenmesine karar verdi. Ölenlerin yakınlarının avukatı Emine Arslan Avcı ise cezayı az buldukları için kararı temyiz etti.

İşçilerin ölümü ile ilgili hazırlanan 21 sayfalık gerekçeli kararda, taşeron firmada çalışan işçilerden Yasin Tuna'nın ifadesine yer verildi. Arızayı gidermek için Sarıbaba Köyüne gittiklerini anlatan Yasin Tuna, "İlk önce Mustafa Arifoğulları ile Ferudun Öztürk buz üzerinde yürüyerek arıza yerine gitmeye çalıştı. Başarılı olamayınca deniz bisikletiyle gittiler" dedi.

SUYUN İÇİNDE 'BİZİ KURTARIN' DİYE BAĞIRIYORLARDI

Tanık Uzman Jandarma Çavuş Tolga Karataş ise "Gölet yüzde 80 oranında buzla kaplıydı. İşçilerden 4'ü yarıya kadar suya batmış halde 'bizi kurtarın' diye bağırıyordu. Bölük komutanım, arama kurtarma müdürlüğünü aradı, ben de zıpkın çektim ancak başarılı olamadım. Bize en yakın işçi ile aramızda 200-250 metre mesafe vardı" diye konuştu.

HELİKOPTER 2 SAAT SONRA GELDİ

Gerekçeli kararda devrilen direği onarmak için 2 kişilik deniz bisikletine 5 kişinin bindiğine dikkat çekildi. Yer yer buz tutmuş gölette devrilen direğe doğru ilerlerken deniz bisikletinin su aldığı için fonksiyonunu yerine getiremediğini, bu yüzden işçilerin suya düştükleri belirtilen kararda, kurtulmak için bir saate yakın mücadele verdiklerine, kurtulma isteklerinin çevrede toplananlar tarafından algılandığı ve görüldüğüne işaret edildi.

Ancak teknik yetersizlik nedeniyle müdahale edilemediği vurgulanılan kararda gönderilen kurtarma ekiplerinin zamanında ulaşıp müdahale edilemediği anlatıldı. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: "Olayda ölenlerin kusuru, sanıkların tali kusurlu olması ve idarenin kurtarma çalışmalarındaki zafiyeti; bu minvalde Erzurum Valiliği İl Kriz Merkezinin 12 Nisan 2012 tarih ve 102 sayılı üst yazısı Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı tarafından imzalanmış ekinde olayın kriz merkezine saat 18.24'de bildirildiği, saat 18.50'de Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan helikopter istendiği, ancak helikopterin il merkezinden saat 20.15'de havalandığı, saat 20.40'da olay mahalline intikal ettiği, saat 19.45'de Valiliğin talebi üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığından kurtarma helikopteri görevlendirmesini istediği, Malatya'dan görevlendirilen heliopterin saat 22.55 sıralarında olay mahalline ulaştığının bildirildiği dikkate alındığında sanıklara verilen temel cezada kısmen teşdit (artırım) uygulanmış, ancak böyle bir neticeye öngörmedeki uzaklık, eylemin sonuçlarının vahametinde sanıkların dışında kalan dava dışı kurtarma unsurlarının katkısı, ölenlerin de bu sonuçtaki etkileri gözetilerek alt sınırdan çok ayrılınmadan cezaya hükmedilmiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum-arşiv- Gölette Boğulatan 5 İşçi, 'Bizi Kurtarın' Diye 1 Saat Mücadele Vermiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Havza İlçe Başkanlığı İftar Programı Düzenlendi
    10:13 CHP Havza İlçe Başkanlığı İftar Programı Düzenlendi

    CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, Havza ilçesinde düzenlenen iftar programında konuşma yaptı. Çam, halkçı belediyecilik ve adaylara destek çağrısı yaparken, Havza Belediye Başkan adayı Ertaş Çoban da halka hizmet sözü verdi. Programa eski milletvekilleri, CHP il ve ilçe başkanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve partililer katıldı.

  • Afyonkarahisar'da otomobilin çarptığı motosiklette amca yeğen yaralandı
    10:12 Afyonkarahisar'da otomobilin çarptığı motosiklette amca yeğen yaralandı

    Afyonkarahisar'ın Hocalar ilçesinde, Y.Y. yönetimindeki otomobil ile A.E.'nin kullandığı tescilsiz motosiklet çarpıştı. Kazada sürücü ve 14 yaşındaki yeğeni A.E. yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Jandarma olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Erzincan İl Genel Meclisi Görev Süresi Biten Üyelerle Veda Etti
    10:11 Erzincan İl Genel Meclisi Görev Süresi Biten Üyelerle Veda Etti

    Erzincan İl Genel Meclisi mart ayı olağanüstü toplantısında görev süresi biten meclis üyeleri veda etti. İl Özel Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vererek meclis üyelerine teşekkür etti.

  • Aydın'da 20 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şüpheli Yakalandı
    10:11 Aydın'da 20 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şüpheli Yakalandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde çeşitli suçlardan aranan ve hakkında 20 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli, JASAT ekiplerince yakalandı. Nazilli İlçe Jandarma Komutanlığı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) tarafından aranan şahıs, Dereağzı Mahallesi'nde gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı
    10:11 TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı

    Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI), yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan 'Tasarım Organizasyonu Onayı'nı (TOO) almaya hak kazandığı bildirildi. TEI, Türkiye'de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu. GÖKBEY Helikopteri'ne güç verecek Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO sonrasında tamamlanacak.

  • Denizli'de 3 Katlı Binanın Çatı Katında Yangın Çıktı
    10:10 Denizli'de 3 Katlı Binanın Çatı Katında Yangın Çıktı

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın depo olarak kullanılan çatı katında yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, yoğun çaba sonucu alevleri kontrol altına aldı. Yangında can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi. Yangının çıkış nedeni ise itfaiye ekipleri tarafından yapılacak olan rapor sonucunda belirlenecek. Soruşturma başlatıldı.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Güzelçamlı Mahallesi'ni Ziyaret Etti
    10:09 Kuşadası Belediye Başkanı Güzelçamlı Mahallesi'ni Ziyaret Etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Güzelçamlı Mahallesi'ni ziyaret ederek mahalle sakinlerinin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Arı Yetiştiricileri Birliği'ni Ziyaret Etti
    10:09 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Arı Yetiştiricileri Birliği'ni Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği'ni ziyaret etti. Seçer, arıcılığın önemine vurgu yaparak, üretici kadınlara ve küçük işletmelere destek verdiklerini belirtti.

  • Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı
    10:08 Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir hafif ticari araç kontrolden çıkarak takla attı ve şarampole devrildi. Kazada araçta bulunan 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Emirdağ Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili jandarma tarafından inceleme başlatıldı.

  • Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı
    10:08 Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan sahil şeridi, tamamen yenilenerek yaya yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve peyzaj donatı alanlarıyla donatılacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu
    10:08 Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ve CHP Efeler Belediye Başkan adayı Anıl Yetişkin ile birlikte Umurlu Mahallesi'nde düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi, 9 ilçede 11 noktada toplam 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu.


Advertisement