Erzurum çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdı - Son Dakika
Güncel

Erzurum çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdı

Çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdıErzurum'un Tortum ilçesine bağlı Kireçli Mahallesi arazisinde bulunan hayvanların telef olmasına sebep olan çukurun kapatılması için vatandaşlar bölgede çalışma yapan Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri (ESKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinden...

29.08.2019 11:36  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdı

Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Kireçli Mahallesi arazisinde bulunan hayvanların telef olmasına sebep olan çukurun kapatılması için vatandaşlar bölgede çalışma yapan Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri (ESKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinden yardım istedi. Çukuru kapatmak için yakın bir alanı kazan iş makinesi yeraltından taş çıkardı. Müzü Müdürü Hüsnü Genç, yaptıkları ilk incelemede eserlerin Milattan Önce 600'lü yıllarda yaşayan İskit Türklerine ait olabileceğini bildirdi.

Tortum İlçesine bağlı Kireçli Mahallesinde yaşayanlar arazide bulunan çukurların kapatılması için bölgede su tahliye kanalı açan ESKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinden yardım istedi. İş makinesinin çukuru kapatmak için toprak aldığı alandan tarihi eser oldukları belirlenen taşlar çıktı. 10 adet koçbaşı ve bir adet üzerinde yazılar bulunan taşları gören vatandaşlar durumu bölgede tarih üzerine araştırmalar yapan Ömer Faruk Kızılkaya'ya bildirdi. Köylülerin gönderdiği görüntüleri inceleyen Kızılkaya, Müze Müdürlüğü'ne bilgi vererek bölgede inceleme yapılmasını talep etti.

Kireçli Mahallesi Muhtarı Köksal Sarıaslan, bölgede iş makinelerinin çalıştığını gördüklerini aktararak, O bölgede çukur vardı. Hayvan düşüp telef olmaması için çukuru kapatmaya çalışıyorduk. Yan taraftan toprak alınırrken koç başları çıktı. Biz de gereken yerlere haber verdik, geldi ilgilendiler dedi.

Yanında iki uzmanla birlikte bölgeye gelen Müze Müdürü Hüsnü Genç, 10 adet koç başlı mezar taşı ile bir adet yazılı taş tespit ettiklerini söyledi. Koç başlı mezar taşlarının en kısa sürede müze müdürlüğü depolarına götürüleceğini belirten Genç, Bu koç başlı mezar taşlarının bir tanesinde Anadolu'nun en eski Türk izlerini barındıran ve gösteren damgalar bulundu. Bunlar daha sonra incelenerek bilim dünyasıyla paylaşılacaktır. Burada, 10 adet koç başlı mezar taşı, bir adet ise yalak denilen su taşı bulundu. Şu an itibariyle hepsi korunaklı. İlk incelemelerimize göre bunların yaklaşık M.Ö. 600'lü yıllardaki İskit Türklerine ait olduğunu düşünüyoruz. Ancak detaylı incelemelerimiz sonucunda kesinleşecektir diye konuştu.

Erzurum çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum çukuru kapatmak için yapılan kazıdan tarih fışkırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement