Erzurum'da Fetö'nün "Usulsüzlük" Davası - Son Dakika
Güncel

Erzurum'da Fetö'nün "Usulsüzlük" Davası

Erzurum'da, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz onaylandığı, verilen desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı ve "Doğu Anadolu'nun En Büyük Pansiyon Projesi" adı altında ajansa başvurulan projenin...

10.01.2018 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz onaylandığı, verilen desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı ve "Doğu Anadolu'nun En Büyük Pansiyon Projesi" adı altında ajansa başvurulan projenin başarılı bulunup sözleşme imzalanarak hibe alındığı iddiasıyla 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar Mustafa Bastem, eski KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Kenan Duman, Rıdvan Balcı, tutuksuz sanıklar Musa Sönmez ile Halil Şahin, sanık avukatları ile tanıklar hazır bulundu.

Duruşmaya, Metin İskender Samsun E Tipi Kapalı Cezaevi'nden, ildeki mütevelli heyetinden olduğu iddia edilen Hasan Özdemir Elazığ E Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, FETÖ'nün adliye personelinden sorumlu olduğu ileri sürülen Savaş Göksu, Fatih Kantar ve Hamza İncesu ise duruşmaya katılmadı.

Cumhuriyet savcısı celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, Şahin ve Özdemir hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan daha önce mahkumiyet kararları bulunduğundan açılan davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Sanıklar Duman, İskender, Bastem, Balcı, Göksu, Özmen, Özdemir ve Şahin hakkında kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık iddiasıyla dava açılmasına rağmen suçu işlediklerini gösterir şüpheden uzak yeterli ve kesin delil tespit edilemediğinden beraat kararı verilmesini isteyen savcı, sanık İncesu'nun da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, sanık Sönmez'in "silahlı terör örgütüne yardım ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçundan beraat etmesini talep etti.

Savcı, sanıklar Özmen ve Göksu'nun "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan, sanıklar Duman, İskender, Bastem, Kantar ve Balcı'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Cumhuriyet savcısı sanıklar İskender, Özdemir ve Balcı'nın hükümle birlikte tahliyelerine, diğer tutuklu sanıklar Duman, Göksu, Bastem ve Özmen'in ise hükümle birlikte tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Tutuklu sanık avukatları müvekkilleri hakkında tahliye talebinde bulunurken, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, sanık avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmeleri amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, KUDAKA üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz olarak onaylandığı, verilen desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı, Akif Eğitim Şirketinin "Doğu Anadolu'nun En Büyük Pansiyon Projesi" adı altında KUDAKA'ya başvurduğu, projenin başarılı bulunarak sözleşme imzalandığı ve toplamda ajanstan 288 bin 741 lira hibe verildiği belirtiliyor.

Usulsüzlük ve projeye aykırılık tespit edilmesine rağmen gereğinin yapılmadığının belirlendiği bilgisinin paylaşıldığı iddianamede, Akif Eğitim Şirketi yetkililerinin, FETÖ/PDY'ye haksız ekonomik çıkar elde etmek için pansiyon projesinden aldıkları devlet hibesini usulsüz kullanarak ve aynı zamanda bu destekle yurt açarak ekstra kazanç elde ettikleri, usulsüzlüğün tespit edilerek raporlanmasına rağmen bu konuda gerekli işlemleri yaptırmayan ve işlem yapılmamasına göz yuman KUDAKA görevlilerinin FETÖ/PDY'nin usulsüz devlet hibesi almasını sağlamaları nedeniyle sorumluluklarının bulunduğunun anlaşıldığı kaydediliyor.

İddianamede, sanıklardan Fatih Kantar ve Hamza İncesu'nun "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 7,5'er yıldan 15'er yıla, Talha Bekir Özmen'in "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapma" ile "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından 17 yıldan 29,5 yıla, Musa Sönmez'in "silahlı terör örgütüne yardım ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 12,5 yıldan 25 yıla, diğer sanıkların ise "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 9,5'er yıldan 22'şer yıla hapsi isteniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erzurum'da Fetö'nün 'Usulsüzlük' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement