Erzurum Eski İstihbarat Şube Müdürü Hakkında Yakalama Kararı - Son Dakika
Güncel

Erzurum Eski İstihbarat Şube Müdürü Hakkında Yakalama Kararı

Erzurum Eski İstihbarat Şube Müdürü Hakkında Yakalama Kararı

Erzurum’da ’yasa dışı dinleme’ yaptıkları gerekçesiyle tutuksuz yargılanan İstihbarat eski Şube Müdürü, 5 emniyet amiri ile birlikte toplam 20 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

09.02.2015 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da 'yasa dışı dinleme' yaptıkları gerekçesiyle tutuksuz yargılanan İstihbarat eski Şube Müdürü, 5 emniyet amiri ile birlikte toplam 20 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Erzurum'da 'yasa dışı dinleme' operasyonu kapsamında gözaltına alınan İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak, emniyet amirleri Serkan Doğan, Yücel Bilgiç, Aslan Kartal, Soysal Aktürk, geçtiğimiz hafta Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ve diğer 14 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcı Vekili Volkan Kavukçu'nun hazırladığı iddianame tamamlandı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi 162 sayfalık iddianameyi kabul ederek, İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak hakkında, yakalama kararı çıkardı.

MAHKEME İDDİANAMEYİ KABUL ETTİ

2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede İstihbarat Müdürü Hurşit Uçak ve 20 şüpheli hakkında, "Haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçundan dava açıldı. Şüpheliler hakkında 5 ayrı suç ve 8 usulsüz dinleme suçlarından alt sınır 25-30, üst sınır 100- 130 yıl arasında hapis cezası isteniyor. İddianamede usulsüz dinlendikleri iddia edilen 9 müştekinin ifadelerine de yer verildi.

USULSÜZ DİNLENENLER ŞİKAYETÇİ OLDU

İddianamede, müştekiler Erdal Güzel, Abdulsettar Demir, Mehmet Çakır ve oğlu Şükrü Yiğit Çakır' ın içerik itibariyle gerçeğe aykırı memur raporu iletişime müdahale talep formu tanzim edilmesi suretiyle usulsüzce dinlendikleri, aynı şekilde uzatma kararları alındığı, bu şekilde kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edildiği ifadelerine yer verildi.

"BİLGİ VE BELGELER ADETLERİ BELİRTİLMEK SÜRETİYLE İMHA EDİLMİŞTİR"

Başsacı Vekili Kavukçu tarafından İddianame de "Dosyanın incelenmesinden her bir mağdurun dinlenmesine ilişkin işlemin sonlandırılmasına müteakip, elde edilmiş bulunan verilerin "silme - kıyma" yöntemiyle imha edildiği, dosya içerisinde buna dair dair tutanakların mevcut olduğu görülecektir. "İletişim kayıtlarının imha tutanağı" başlıklı metinlere göre uygulanan tedbir sonucu elde edilen bilgi ve belgeler adetleri de belirtilmek suretiyle imha edilmiştir" ifadelerine de yer verildi.

İSTİHBARAT MÜDÜRÜ UÇAK,"YÜZLERCE İNSANIN TELEFONU DİNLENMİŞTİR"

Hakkında yakalama kararı çıkarılan İstihbarat eski Şube Müdürü Hurşit Uçak da iddianamedeki ifadesinde şunları söyledi:

"Burada istihbarat şube müdürü olarak görev yaptığım süre zarfında talep ettiğimiz ve mahkemenin uygun görerek iletişime müdahale ettiğimiz bütün dinlemeler hukukidir ve talep yazılarında belirttiğimiz gerekçeler de gerçeği yansıtmaktadır. Talep yazılarında belirtilen gerekçeler muhtelif istihbarat metot ve yöntemleri kullanılarak elde edilen istihbarati mahiyetteki teyide muhtaç bilgilerin ışığında yazılmıştır. Zaten adli dinlemeden farklı olarak önleme dinlemesinde somut olguların ve delillerin aranmadığı bilinmektedir. Görev yaptığım süre boyunca bu şekilde yüzlerce insanın telefonu dinlenmiştir."

SORUŞTURMANIN AMACI KENDİLERİNE VERİLEN YETKİLERİ KÖTÜYE KULLANAN FAİLLERİN TESPİTİ İLE TECZİYELERİNİN TESPİT EDİLMESİDİR

İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Başsavcısı Volkan Kavukçu, "Olayların değerlendirilmesi" ile ilgili bölümünde;

"Bu soruşturmanın amacı görevlerini layıkıyla yerine getiren kamu görevlilerini suçlamak, memleket asayişinin temini hususunda fevkalade bir vazifede bulunan, bu anlamda özveriyle görev yapan Emniyet teşkilatını hedef almak değildir. Soruşturmamızın amacı; kanun ve ilgili mevzuat tarafından kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanarak, mağdurların temel hak ve hürriyetleri kapsamında bulunan haklarını ihlal eden, yukarıda sayılan suçları fikir ve irade birliği doğrultusunda sistematik bir biçimde işleyen faillerin tespiti ile tecziyelerinin temin edilmesidir. Bu yüzden şüphelilerin görevlerini ifa ettiklerinden dolayı cezalandırıldıkları şeklinde kamuoyuna da yansıyan görüş ve iddia doğru değildir. Ünvan ve sıfatları ne olursa olsun, kamu görevlileri devletin asli ve sürekli faaliyetlerinin devamı bakımından hukuka ve devlete bağlı kalarak görevlerini ifa etmek zorundadırlar. Bu bakımdan; kişinin görevini dürüstçe ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi esas olup, bu minvalde ifa edilmiş bulunan vazifeleri gerekçe göstererek savunma için argüman geliştirmek doğru değildir" ifadelerine yer verdi.

OLAY

2010-2013 yılları arasında görev yapan ve haklarında 'yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen İstihbarat Müdürü ile 4 Emniyet Amiri hakkında verilen serbest bırakılma kararına soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Volkan Kavukçu'nun itirazı üzerine 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedilirken, polis müdürleri ve amirleri hakkında yurt dışı yasağı konulmuştu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Erzurum Eski İstihbarat Şube Müdürü Hakkında Yakalama Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.


Advertisement