Erzurum Genç Hukukçular Yapay Zeka ve Hukuka Etkilerini Tartıştı - Son Dakika
Güncel

Erzurum Genç Hukukçular Yapay Zeka ve Hukuka Etkilerini Tartıştı

Genç hukukçular yapay zeka ve hukuka etkilerini tartıştıAtatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Fuat Sezgin Genç Bilim İnsanları Çalıştayı'nda yeni teknolojiler ve hukuk masaya yatırıldı.

15.03.2019 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genç hukukçular yapay zeka ve hukuka etkilerini tartıştı

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Fuat Sezgin Genç Bilim İnsanları Çalıştayı'nda yeni teknolojiler ve hukuk masaya yatırıldı. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Döner, günümüzde devletlerin gelişen teknolojiyi geriden takip ettiklerini söyledi. Hukukçu ve siyasilerin 20-30 yılda gelişen teknoloji alanını düzenleyemediklerini belirten Döner, çalıştayda öğrencilerin bu alandaki görüşlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen 'Yeni Teknolojiler ve Hukuk' konulu Fuat Sezgin Genç Bilim İnsanları Öğrenci Çalıştayı'na 10 ayrı üniversiteden hukuk fakültesi öğrencileri sunumlarıyla katıldı. Kültür Merkezi Mavi salondaki çalıştayda konuşan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Döner, devletlerin son 20-30 yıldaki teknolojik gelişmelerin geresinde kaldığını belirterek, Öğrenci kulübümüz 'Yeni Teknolojiler ve Hukuk' temasıyla önemli bir konuya el atıyorlar. Yeni teknolojiler önceden yavaş bir şekilde gelişirken son 20-30 yılda hızla gelişmeye başladı ki hukukçular ve siyatsetçiler bu alanı düzenlemekte zorlanmaya başladılar. Bu hızla gelişen alanların başlık olarak alındığı çalıştayda; yapay zeka, insan genom projesi, hukuk ve bilişim suçları ele alınacak dedi.

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Emrullah Cangür'ün moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda öğrenciler yapay zeka ve hukuk alanındaki sorunlarla ilgili sunumlarını yaptı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Girayhan Ocak, Yapay zekaya kişilik ve haklar verdiğimizde ne olacak. Eğer haklarımız çeliştiğinde nasıl hareket edeceğiz Yapal zeka hukukun üstünlüğünü kavrayabilecek mi, hukukun üstünlüğü yok olacak mı sorularını sordu. Yapay zekanın ceza hukuku açısından da durumunu ele alan Ocak, Yapay zeka yarı otonom olarak insen müdahalesinden çok uzak değil. Buna karşı bir fiil işlendiğinde bunu mala zarar verme olarak görebiliriz. Yapay zeka suç işlediğinde nasıl olacak Yazılım şirketi var, sahibi var, iletişimin sağlandığı telefon şirketi var burada kimi sorumlu tutabiliriz dedi.

ÜLKEMİZ GÜNDEMİNİ DE MEŞGUL ETMESİ AN MESELESİ

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ahmet Erdal Bingöl, yapay zekayla beraber bazı sosyolojik ve psikilojik bulguların da değişmesinin beklendiğini bildirdi. Bu değişikliklerin yaşamı etkileyeceğini anlatan Bingöl, Toplumsal yaşamın en önemli disipliner uygulamalarından birisi olan hukuk bu teknolojik gelişmelerin topluma etkilerini disiplinsel bir açıdan cevaplandırmak durumundadır. Hukukun bu olguya karşı üreteceği girişimler içerisinde ise en çok merak edilen konulardan birisi insan haklarıdır. Hukukun temeli olan Roma hukukundan esinlendiğimizde 'Yapay zeka modern köle olacaktır, efendileri hesabına hareket edecektir' diyor. Günümüzde yapay zeka hususunda muhtelif ülkeler gerekli alt yapı hazırlıklarını sürdürmekte hukuk ve mevzuat kavramlarında zeminlerini oluşturmaktadırlar. Küreselleşmenin ve sosyal medyanın etkisiyle yapay zekanın ülkemiz gündemini meşgul etmesi an meselesi olup alt yapısal gerekliliği ülkemizde de ortaya çıkacağı muhakkaktır diye konuştu.

AVUKATLAR EN DÜŞÜK RİSK GRUBUNDA

Yapay zekanın her meslek dalından çalışanları etkileyeceğini belirten Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Saadet Aybüke Batıbeyi, Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Batıbeyi, Avukatlar yüzde 3,5'lik otomasyon riskiyle düşük risk grubunda. Buna karşılık, asisten olarak yardımcı hukuk çalışanları yüksek risk grubunda değerlendiriliyor. Avukatların işini çok kolaylaştıran ve hızlandıran çözümleri piyasada bulmak mümkün. Ancak yapay zeka ürünlerinin avukatların yerini alamayacaklarını söyleyebilirim dedi.

HUKUKUMUZDAKİ METİNLERİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Çalışaya 19 Mayıs Üniversitesi'nden katılan Hukuk Fakültesi öğrencisi Berk Ceylan, şunları söyledi

Yapay zeka ürünleri ve robotların özel hukuk alanındaki sorumlulukları dikkate alındığı zaman öncelikle bu sorumlulğun yapay zekanın idarecisine, sahibine yoksa kendine mi izafe edileceğinin incelenmesi gerekiyor. Doğrudan doğruya yapay zekaya bir sorumluluk izafesi olacaksa hak ve fiil ehliyetlerinin tanımlanması hak ve fiil ehliyeti olduğunun kabul edilmesi icap ediyor. Ancak biliyorsunuz ki hak ehliyeti tam ve sağlıklı olmakla başlıyor. Medeni Kanundaki düzenlemenin değişmesi gerekiyor. Yapa zeka ürünleri doğmazlar, imal edilirler kıyas yoluyla da dahi bunun uygulanmasının doğru olmadığı kaatindeyiz. Bu alandaki tek düzenleme Medeni Kanunda olmayacak. Hukukumüzdü yeralan tüm metinlerde herkes, hiç kimse, kimse, kişi gibi hükümler var. Hukukumuzdaki metinlerin tümünün değişmesi gerekiyor kanaatindeyim.

Erzurum Genç Hukukçular Yapay Zeka ve Hukuka Etkilerini Tartıştı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Genç Hukukçular Yapay Zeka ve Hukuka Etkilerini Tartıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement