Erzurum Kongresi'nin 99. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı - Son Dakika
Yaşam

Erzurum Kongresi'nin 99. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

Erzurum Kongresi\'nin 99. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

Erzurum Kongresi’nin 99. yıldönümü kentte düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı.

23.07.2018 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Kongresi'nin 99. yıldönümü kentte düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Törenler ilk olarak Havuzbaşı'nda başladı.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in de katıldığı törende ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı sonrası Başkan Mehmet Sekmen, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Başkan Sekmen, "Erzurum Kongresi, enkaz altında kalan milletimizin yeniden hayata dönmesini sağlayarak, ulusumuzun ebedi varlığını tüm dünyaya göstermiştir" dedi.

"1914 yılında başlayan ve 1918 yılında sona eren Birinci Dünya Harbi, devletimiz için çetin şartlar altında geçti. Pek çok cephede düşmana karşı savaşan evlatlarımızın yüz binlercesi şehit olup kara toprağın bağrına düştü" diyen Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güzel memleketimiz, maalesef, savaşın yenik tarafında sayıldı ve 30 Ekim 1918'de, İtilaf Devletleriyle, Mondros Mütarekesi'ni imzalamak zorunda kaldı. Hatırlandığı gibi; bu anlaşmanın bir sonucu olarak ordularımız terhis edildi. Askerlerimizin silahları toplandı. Limanlarımıza, kışlalarımıza el konuldu. Bu felaketler yaşanırken Yunanlılar İzmir'e asker çıkardı. Düşman donanması İstanbul'a girdi. Karadeniz ve Doğu Anadolu'da hain planlar devreye sokuldu. Akdeniz bölgesinde Fransızlar ve İtalyanlar her türlü fesadı çevirir oldu."

"Vatan bir bütündür, parçalanamaz"

Başkan Sekmen, "Erzurum Müdafaayı Hukuk Cemiyeti de, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesi dahil, bölge illerinden gelen delegelerle, Erzurum'da büyük bir kongre düzenledi" diye konuştu.

"İşte, o karanlık günlerde, Mustafa Kemal Paşa, 3'üncü Ordu Müfettişi sıfatıyla, Milli Mücadele'yi teşkilatlandırmak üzere, İstanbul'dan, vapurla Anadolu'ya geçti" diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti:

" Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı. Havza-Amasya-Tokat-Sivas- Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a geldi. 23 Temmuz'da toplanan Erzurum Kongresi'ne Başkan seçildi. Mustafa Kemal Paşa'nın genel durumu izah eden açılış konuşmasından sonra çalışmalara geçildi. 7 Ağustos 1919'da sona eren kongrede alınan kararlar milletimizin kurtuluşunu ve Cumhuriyetimizin doğuşunu sağladı. 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde milletimizin kaderini değiştiren şu önemli kararlar milli iradenin temellerini attı: 'Milli sınırlar içerisinde Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Kuvayı Milliye'yi amil ve iradeyi hakim kılmak esastır. Manda ve himaye kabul edilemez. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı Osmanlı Hükümeti'nin dağılması halinde, millet topyekün kendisini savunacak ve direnecektir' Kongrenin son günü olan 7 Ağustos'ta kapanış konuşmasını yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi'ni şöyle özetlemiştir: 'Kongre; bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birlikteliğini gösterdi. Tarih; kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.' Bu duygu ve düşüncelerle Erzurum Kongresi'nin gerçekleşmesine katkı sunan başta Türkiye Cumhuriyeti'mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, hamiyetperver vatan evlatlarını, şanlı ecdadımızı ve şehitlerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum."

Konuşmaların ardından tarihi kongre binasında Erzurum Kongresi canlandırıldı, sanat sergisinin açılışı yapıldı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Erzurum Kongresi'nin 99. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı
    14:53 Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olan bitkiler, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlardan toplanan bu bitkiler, Hakkari merkez ve Çukurca ilçesi bölgesinde çarşı merkezinde satılarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, şifalı bitkileri toplayarak pazarda satışını gerçekleştiriyor ve bu işi yapmasının sebebi olarak başka bir işinin olmamasını gösteriyor.

  • Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi Çarşamba Pazarı'nı ziyaret etti
    14:51 Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi Çarşamba Pazarı'nı ziyaret etti

    Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Bağlarbaşı Mahallesi'nde kurulan Çarşamba Pazarı'nı ziyaret ederek, esnafların taleplerini dinledi ve vatandaşlarla iletişim kurdu.

  • Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi
    14:47 Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi

    Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makam temsili vekaletini öğrencilere devretti. Lunapark ve Kent Lokantası çalışmaları hakkında bilgi verildi.

  • Ankara Çocuk Meclisi, Trafik Denetimi Yaptı
    14:45 Ankara Çocuk Meclisi, Trafik Denetimi Yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle trafik denetimi gerçekleştirdi.

  • Fethiye'deki Konteyner Yangını Söndürüldü
    14:44 Fethiye'deki Konteyner Yangını Söndürüldü

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir otel inşaatında çalışan işçilerin kaldığı konteynerde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Fethiye ve Seydikemer ilçesinden gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın güçlükle söndürüldü. Yangın sırasında konteynerlerde işçilerin bulunmadığı belirlendi.

  • Kuşadası Anne Baba Çocuk Merkezi'nde Mezuniyet Heyecanı
    14:44 Kuşadası Anne Baba Çocuk Merkezi'nde Mezuniyet Heyecanı

    Kuşadası Belediyesi tarafından İkiçeşmelik Mahallesi'ne kazandırılan Cafer Kotan Yaşam Parkı bünyesinde bulunan Anne Baba Çocuk Merkezi'nde okul öncesi öğrenimi gören çocuklar mezuniyet heyecanı yaşadı. Merkezde düzenlenen sembolik mezuniyet töreninde miniklere sertifika verildi.

  • İzmit'teki Market Yangınında İtfaiye Ekipleri Müdahale Ediyor
    14:43 İzmit'teki Market Yangınında İtfaiye Ekipleri Müdahale Ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir markette başlayan ve hızla büyüyen yangına çok sayıda itfaiye ekibi müdahale ediyor. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.


Advertisement