Esenyurt'ta 11 İşçinin Ölümüne İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Esenyurt'ta 11 İşçinin Ölümüne İlişkin Dava

Esenyurt'ta AVM inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin öldüğü yangına ilişkin davada, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi.

31.01.2014 14:45  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin davada, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Kadir Altun, Abdullah Altun, Ömer Gülmez, Hikmet Tezcan, Arif Korkmaz, Cem Yıllar, Şaban Bakırcı, Andreas Michael Hohlmann ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mehmet Altun'un yakalanamadığı ve bilirkişi heyetinin ek raporunu mahkemeye gönderdiği belirtildi.

Mehmet Altun'un avukatı Seçkin Atay, müvekkilinin tutuksuz yargılanması talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu.

Bir kısım katılanların avukatı Gökhan Küçük, kendilerince bilirkişilerin yetersiz olduğunu, İş Kanunu'nun 80 maddesi ile iş sağlığı güvenliği hizmetleri yönetmeliği hükümlerinin raporlarda dikkate alınmadığını savunarak, savcının ek rapor alınması hususundaki görüşleri ile kendilerinin ek rapor alınması hususundaki dilekçelerinin dikkate alınmadığını kaydetti.

Küçük, iş mevzuatına göre işverenin sorumluluğunun devredilemez olduğunu, bu hususun da dikkate alınmadığını ifade ederek, "Mevzuatta çadır uygulaması yoktur, raporda bu konu değerlendirilmemiştir. Raporda yürürlükte olmayan 1475 sayılı iş kanunu yazılmış, iş yeri tanımı asıl iş veren ve alt iş veren ilişkileri tartışılıp değerlendirilmemiş, aradaki ilişkiler göz önüne alınmamış, bu nedenle ek bilirkişi raporu sorularımıza yeterli cevapları vermemiş, raporu düzenleyen bilirkişilerin de konunun uzmanı olmadıkları kanaatindeyiz. Bu nedenle konunun uzmanı olan bilirkişilerden rapor alınmasını talep ediyoruz. Bu talebimiz kabul edilmediği takdirde rapor düzenleyen bilirkişilerin mahkemede dinlenilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bir kısım katılanların avukatı Berrin Demir de yakalamalı sanık Mehmet Altun'un dışarıda serbest olarak dolaştığını, kendi işlerini takip ettiğini, bu durumun katılan tarafı çok üzdüğünü ve rahatsız ettiğini belirtti.

Söz alan sanık Cem Yıllar'ın avukatı Ekin Dereboy, bilirkişilerin konunun uzmanı olmadıklarını savunarak, "Dosyaya ibraz ettiğimiz Yargıtay kararlarından da bu bellidir. İş güvenliği ve iş uzmanı olan kişilerden rapor alınması gerekir. Bilirkişilerin de İstanbul dışından seçilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Özmutlu, hakkında yakalama kararı çıkarılan Mehmet Altun'un yakalanmasının beklenilmesini ve sanığın tutuksuz yargılanması talebinin usul hükümlerine uygun görülmediğinden reddini isteyerek, bilirkişi heyetinin düzenlenen ek raporda önceki verdikleri rapor dışında herhangi bir hususun belirtilmediğini, bu raporu kabul etmediklerini, yeniden bilirkişi raporu alınması hususunu taraf beyanları alındıktan sonra mahkemenin takdirine sunduklarını belirtti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, yakalamalı sanık Mehmet Altun'un yakalanmasının beklenilmesine, sanığın uzun süredir kaçak olduğu ve duruşmalardan kaçtığı anlaşıldığından avukatının tutuksuz yargılanma talebinin reddine karar verdi.

Sanık avukatlarına ek rapora karşı beyanda bulunmaları için süre verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, yeniden bilirkişi ek raporu veya yeni bilirkişi raporu alınması taleplerinin avukatların raporlara itirazlarını içeren dilekçelerini dosyaya vermesinden sonra değerlendirilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 Mart'ta saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydediliyor.

Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan ve Andreas Michael Hohlmann ile hakkında yakalama kararı bulunan Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esenyurt'ta 11 İşçinin Ölümüne İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement