Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik nedenlerin kadına yönelik şiddetin oluşmasında yüzde 15 etkisi olduğunu belirterek, "Az bir oran değil. Şiddeti doğuran unsurlar ekonomik, psikolojiktir.

30.11.2017 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik nedenlerin kadına yönelik şiddetin oluşmasında yüzde 15 etkisi olduğunu belirterek, "Az bir oran değil. Şiddeti doğuran unsurlar ekonomik, psikolojiktir. Ekonomik koşulları değiştirdiğinizde farklı bir tablo ortaya çıkıyor. (Ekonomik sorunlar) Erkek şiddetinin asla gerekçesi olamaz. Ben bunu bir gerekçe olarak tanımlamıyorum." dedi

Kılıçdaroğlu, "Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi"nin, "Eşitlik ve Adalet Arayışında Liderlik" oturumunun moderatörü gazeteci Ayşe Arman'ın sorularını yanıtladı.

Arman'ın "Kadınlar ve çocuklar öldürülüyor, her türlü zulüm yapılıyor. Buna bir 'dur' diyen de yok. Siz de demiyorsunuz, neden?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Dur demez olur muyum? Hemen hemen her toplantıda kadın-erkek eşitliğini söylerim. Kadına yönelik şiddet var. Bunun pek çok nedenleri var. Bizim üzerimize düşen bir görev varsa, kadın hareketi 'Ey CHP şunu yap.' derse emin olun onu hemen yaparız." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, kendisine göre olabildiğince kadınların sorunlarına önem verdiğini belirterek, kadın milletvekillerinin sadece şiddet gören kadınları değil, hapishanede yatan kadınları da ziyaret ettiğini, sorunlarını parlamentoya taşıdıklarını, çocuklarla da ilgilenildiğini ancak Tükiye'nin yoğun gündeminde kadınların sorununu çok öne çıkarmanın mümkün olmadığını söyledi.

21. yüzyılın Türkiye'sinde en çok mağduriyeti kadınların yaşadığını, şiddete maruz kaldıklarını, haksızlığa uğradıklarını, eşit olmayan koşullarda hayata tutunmaya çalıştıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, kendi doğasına, köyüne, suyuna sahip çıkmak isteyen kadınlara her türlü desteği verdiklerini ancak parti olarak çok öne çıkmamaya özen gösterdiklerini, onların hareketini siyasal partinin hareketi gibi göstermek istemediklerini söyledi.

Arman'ın "CHP kadın meselesini yeteri kadar ciddiye alıyor mu?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Emin olun alıyoruz. Kendi partimizde yüzde 33 siyasette cinsiyet kotası getirdik. Başka hiçbir siyasi partide yok. Avrupa'daki en yüksek oran." dedi.

Katılımcılar, Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine "Yüzde 50 istiyoruz." diye seslendi.

Yüzde 33 cinsiyet kotasının uygulanabilmesi için Siyasi Partiler Yasası'nda bu oranların olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Siyasi Partiler Yasası'nda böyle bir oran olmadığı için buna uyulmuyor. Biz Siyasi Partiler Yasası'nda da yüzde 33 cinsiyet kotasının gelmesini istiyoruz. Bunu bizim söylememiz yetmiyor. Kadın hareketinin, özellikle bütün siyasi partileri ziyaret etmesi lazım. 'Biz yüzde 33 cinsiyet kotası istiyoruz.' demesi lazım. Her partiye gidip, bu baskıyı yapmaları gerekiyor. Kadın milletvekillerimiz arzu ederlerse önümüzdeki hafta bir kanun teklifi verebiliriz. Hatta siz hazırlayın kanun teklifini, onu verelim. Ama kadınlar diğer siyasi partilere de gitsinler. Orada da kadın milletvekilleri var. Kadın dayanışması yapın. 'Bu CHP'nin önerisi, biz CHP'nin önerisini kabul etmiyoruz.' O zaman onlar öneri hazırlasınlar. Amaç kadının siyasette daha etkin olması."

Partisinin genel olarak kadınlara yönelik tavrından memnum olduğunu ancak bunun yeterli bulduğunu söyleyemeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kadınların da kendi haklarına sahip çıkma konusunda daha güçlü bir mücadele vermesi gerektiğini, erkek egemen bir toplumda, çoğu kez gençlere de yeteri kadar yer verilmediğini, bu nedenle gençler için yüzde 10 kota getirdiklerini anlattı.

"Şiddeti doğuran nedenlerden bir tanesi ekonomik"

Arman, "Erkekler ekonomik sıkıntı yüzünden sıkıntılarını kadınlardan çıkarıyor, dediniz. Bu kadar talihsiz ve korkunç bir açıklamayı nasıl yaptınız. Gerçekten bu söylediklerinize inanıyor musunuz?" sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, erkek şiddetinin birden fazla nedeni olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, ruh hastası erkeğin şiddet uyguladığını, kültürel dokudan kaynaklanan sorunlar ile ekonomik nedenler ve yasaların erkeklere yönelik pozitif uygulamalarının şiddetin nedenlerinden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Söylemek istediğim şuydu, ekonomik denenler kadına yönelik şiddetin oluşmasında yüzde 15... Az bir oran değil. Eğer eve ekmek gelmiyorsa, evde ekonomik sıkıntı varsa, kadın çocuklarını iyi besleyemiyorsa, erkek eve gelirken... Anadolu'da sıradan bir hayatı anlatıyorum. Bu kadın erkek arasında tartışmaya ve şiddete dönüşüyor. Şiddeti doğuran unsurlar ekonomik, psikolojiktir. Şiddeti doğuran unsurların birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerden birisi de ekonomiktir. Ekonomik koşulları değiştirdiğinizde farklı bir tablo ortaya çıkıyor. (Ekonomik sorunlar) Erkek şiddetinin asla gerekçesi olamaz. Ben bunu bir gerekçe olarak tanımlamıyorum. Kadın-erkek eşitliğini sağlama, kadına yönelik şiddetin azaltılması konusunda bunu kadın ve erkek hareketi olarak düşünmek bana göre çok doğru da değil. Bunu kadınların önde olduğu, erkeklerin de her türlü desteği verdiği bir toplumsal harekete dönüştürmemiz gerekiyor. Toplumu şiddetten arındırmamız gerekiyor. Bunun altyapısını hep birlikte oluşturmamız gerekiyor. Sadece kadına yönelik değil, erkeğe, üniversite öğrencisine, küçük çocuklara yönelik şiddet var. Toplumdan şiddeti soyutlamalıyız. Bunu yaparken de şiddeti doğuran unsurları ayıklamak gerekir. Ekonomik, sosyal pek çok alanda önemli değişim, düzenlemeler yaparak şiddeti azaltabilirsiniz."

"Gelin partiye üye olun"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Arman'ın "Okurlarımdan biri, Kılıçdaroğlu çok kibar ama dili erkek. Bazen kadın meselesine çok kafa yormuyor, bazen dersini çalışmıyor.' diyor. Bu doğru mu? Dil sorunu yaşıyor musunuz?" sorusu üzerine, bu konuda bazen eşinin de "Neden böyle söyledin." diyerek kendisini uyardığını söyledi.

Erkek egemen bir kültürde büyüdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, büyük ablasının okuma ve yazması olmadığını, küçük kız kardeşinin ilkokulu bitirdiğini anlattı.

"Görüntü olarak CHP erkek bir parti. Değişsin diye bir çabanız var mı?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Kadınlara açık ve net çağrı yapıyorum. Gelin partiye üye olun. Ön seçimler yapılacak. Bütün listeyi kadınlardan oluşturun. Niye üye olmuyorlar. Yeteri kadar gelmiyorlar. Sizin önünüzdeki bariyerleri kaldırdık. İnternet üzerinden üyelik getirdik." diye konuştu.

"CHP'nin erkek bir parti olduğunu kabul ediyor musunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Dönüştürsünler. Parti Meclisinin en az yüzde 33'ü kadın. Kurultay yapın yüzde 50 yapalım. Düşüncem, yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 33 gençlik kotası, yüzde 33'de diğer kota. Eğer tüzük değişikliğinde buna destek verecekseniz, ben destek vereceğim." dedi.

Kılıçdaroğlu, kadınlardan öğrendiği en önemli şeyin susmak olduğunu belirterek, istemeleri durumunda kadınlar için de "adalet yürüyüşü" yapılabileceğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerinin yaklaştığını belirterek, "Her eve girmek zorundasınız. Kadınlarla konuşmalısınız. Okuma-yazma bilmeyen, sorunları içerisinde dünyayı bilmeyen, sorgulamayan, dizi izleyen, hayatı sadece dizi olan kadınlarımız var. Kadının haklarını onlara anlatmanız gerekiyor. Kadın hareketi olarak, kadın hareketine soyunan kadınların birer militan olmasını istiyorum." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement