Eski Başbakan Davutoğlu - Son Dakika
Güncel

Eski Başbakan Davutoğlu

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bursa'nın İznik ilçesinin medeniyetlerin beşiği, inançların da en önemli merkezi olduğunu söyledi.

04.12.2016 01:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bursa'nın İznik ilçesinin medeniyetlerin beşiği, inançların da en önemli merkezi olduğunu söyledi.

Eşi Sare Davutoğlu ile İznik'e gelen Ahmet Davutoğlu, önce İznik Ayasofya Camisi'ni gezerek incelemelerde bulundu. Daha sonra Eşrefoğlu Rumi Camisi'ne giden Davutoğlu, Eşrefoğlu Rumi Türbesi'nde dua etti.

İznik Müzesi'ne geçen Davutoğlu, burada Müze Müdürü Haydar Kalsen'den müzedeki lahitler ve tarihi eserler hakkında bilgi aldı.

Yeşil Cami'yi gezdikten sonra İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan'ı makamında ziyaret eden Davutoğlu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İznik Temsilciliği'nin hayata geçirdiği İznik Akademi tarafından Marmarabirlik Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Selçuklu Devleti'nin ilk payitahtı olan Konya'nın payitaht olmasını sağlayan şehrin İznik olduğunu belirtti.

İznik'in sadece Türk tarihinin değil çok köklü medeniyetlerin beşiği olduğunu vurgulan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İznik'in üstündeki toprağı biraz alsanız altından insanlık tarihi çıkar. İznik'in üstünde yaşayanlarda da insanlık abidesi bir ahlak var. Eğer bir yere akademi kurmak gerekse ben de 'İznik'e kuralım' derdim. İznik'in ilçe olduğuna bakmayın. İznik medeniyetlerin beşiği, inançların da en önemli merkezidir. İznik bir başşehirdir. İstanbul bizim başşehrimiz, Bursa Osmanlı'nın ilk büyük başşehri, ondan önce Konya ise Selçuklu'nun başşehri ama onların hepsinin önünü açan bu güzergahlar üzerinde başşehirleri buluşturan İznik, bir başşehirdir. Siz bir başşehrin çocuklarınız, siz bir payitaht torunusunuz. Size yakışan da payitaht torunu gibi davranmak ve hep büyük düşünmek."

"Ceviz ve zeytin yiyin" tavsiyesi

Eşi Sare Davutoğlu'nun dolaşırken bir satıcıda ceviz görünce herkese ceviz yemeyi tavsiye ettiğini dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ben de size tavsiye ediyorum. Rivayet odur ki cevizin şekli beyne benzediği için ceviz beynin kapasitesini de geliştirir. Cevizi ihmal etmeyin. Bir de Gemlik'in, İznik'in bu bölgenin zeytinini yemeği de ihmal etmeyin. Kaymakamlığı ziyaret ederken karşısındaki evin penceresinde yaşlı bir teyzenin beni beklediğini öğrendim. Pencereye gittim ve seslendim. 89 yaşındaki İznikli Refika teyze, onunla pencereden sohbet ettik. Gençler size ilk nasihatim bu olsun. Nerede yaşarsanız yaşayın oranın en yaşlısını bulun ve dizinin dibine oturun. Emin olun benden daha çok dersi ondan öğrenirsiniz çünkü orada hayatın dersi var. İznik gibi yerlerde yaşamak bir büyük ailede yaşamak gibidir."

Davutoğlu, gençlere, İznik'in ruhunu korumaları ve yaşatmaları tavsiyesinde bulunarak şunları kaydetti:

"İznik'e kendi eviniz gibi sahip çıkın. Her işinizde ağzınızda besleme ve kulağınızda ezan sesi olsun. Ders verdiğim dönemlerde, abdestsiz olduğum zaman huzursuz olurdum ve abdestli olmadan ders verdiğimi hatırlamıyorum. Çünkü o sırada dilimden yanlış bir şey çıkabilir diye korkuyordum. Eskiden beri adetimdir bu. Devlet hayatımda da aynı adeti sürdürdüm. Hiçbir metne Allah'a sığınmadan imza atmadım."

Programın ardından kentten ayrılan Davutoğlu'na, Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ile bazı AK Parti milletvekilleri ve partililer eşlik etti.

Eski Başbakan Davutoğlu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Başbakan Davutoğlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement