Eski Başbakan Davutoğlu: "Kimse Kimyasal Silah Kullanımını Mazur Gösteremez" - Son Dakika
Güncel

Eski Başbakan Davutoğlu: "Kimse Kimyasal Silah Kullanımını Mazur Gösteremez"

Eski Başbakan Davutoğlu: "Kimse Kimyasal Silah Kullanımını Mazur Gösteremez"

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu "Kimse kimyasal silah kullanımını mazur gösteremez" dedi.

14.04.2018 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu "Kimse kimyasal silah kullanımını mazur gösteremez" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Batman Şubesi'nin düzenlediği 'Duruş Konuşmaları-Bilgi, Bilinç ve Ahlak' konusunda yapılacak konferansa katılmak için Batman'a gelen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Batman Valiliğini ziyaret etti. Davutoğlu, valilik ziyaretinde Vali Ahmet Deniz, AK Parti Milletvekili Ataullah Hamidi, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, AK Parti İl Başkanı Murat Güneştekin ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

"Terör örgütleri Batman'a da çok zarar vermişti"

Batman Valiliğinde konuşan Davutoğlu; "Bir kez daha Batman'a gelmekten gurur duyuyorum. Dün Diyarbakır'daydım bugün Batman'dayım. Bu vesileyle bölgedeki değişimi ve özellikle de teröre karşı mücadelede sağlanan başarıları görmekten de büyük bir mutluluk duyuyorum. Çünkü Batman 6-7 Ekim olayları esnasında çok sıkıntılar çekmiş bir şehrimizdi. Bu hain terör örgütü tüm şehirlerimizde olduğu gibi Batman'a da çok zarar vermişti. O zaman kesin bir kararlılıkla 23 Temmuz 2015'de başbakanlığım döneminde terörle mücadeleyi başlatmak durumunda kalmıştık ve son derece başarılı operasyonlarla valilerimizin, güvenlik birimlerimizin, askerimizin, polisimizin ve en önemlisi de halkımızın omuz omuza vermesi ile terörle mücadelede büyük bir başarı sağlandı. Bütün hendekler kapatıldı, bütün barikatlar ve günlük hayatı olumsuz etkileyen her türlü terör faaliyetlerine son verildi. Devletler kamu düzenini sağladıkları ölçüde devlet niteliği taşırlar. Kamu düzeninden taviz verildiği zaman devlet olma kabiliyetini kaybederler. Farklı siyasi görüşler olabilir, farklı siyasi yaklaşımlar olabilir. Ama hiç kimsenin kamu düzenini yok etme ve yıpratma hakkı olamaz. Dolayısı ile bu süre zarfında kamu düzenini sağlama yönünde olağan üstü bir çaba sarf edildi. Dün Diyarbakır'da, bugün de Batman'da gördüğüm şey daha önce maalesef belediyeler üzerinden teröre aktarılan kaynakların da durdurulması ve halka hizmet götürmesi gereken bazı yöneticilerin bunu teröre bir kaynak vasıtası gibi görmeleri sonucu ortaya çıkan tabloda da çok kararlı bir tutumla durum değişince belediye hizmetlerinde de dün Diyarbakır'da gördüğüm olumlu gelişmelerde memnuniyet verici. Bu vesile ile ziyaret ettiğimiz illerde bizim daha önce başlatmış olduğumuz projelerin kararlı bir şekilde yürütülmesinden de büyük bir memnuniyet duyduk. Her şeyden önce ekonomik kalkınma olması için huzur içinde, refah içinde yaşanması için olmazsa olmaz şart güvenlik alt yapısının güçlü olması ve kamu düzeninin sağlanmış olmasıdır. Kamu düzeninin olmadığı yere bir yatırım gelmesi mümkün değil. Bugün bütün bunların gerçekleşmiş olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. Bölgede görev yapan bütün kamu görevlilerine teşekkürü bir borç biliyorum. İnşallah ülkemiz bir daha böyle sancılı dönemler yaşamayacak. Bölgede Suriye'de, Irak'ta ve diğer alanlarda yaşanan gelişmeler malum. Türkiye istikrar adasıdır ve istikrar adası olamaya da devam edecektir. Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, hepimiz bu gelişmeleri yakından takip edip gerekli adımların atılması içinde çaba sarf etmeye devam edeceğiz" dedi.

"Suriye rejimi ve ona destek verenler insan neslini yok eden zalimler olarak görülecektir"

ABD'nin dün gece Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili konuşan eski Davutoğlu, "Son 7 senedir Suriye'de insanlık tarihinin gördüğü en büyük katliamlar yaşanıyor. Suriye bize yabancı ve ırak bir ülke değil. Aksine akrabalık bağlarıyla bağlı olduğumuz, birçok şehrimizin, ilçemizin isimlerinin Suriye tarafından aynen muhafaza edildiği, akrabalık ilişkilerimizin olduğu kardeş bir ülke. Suriye ile ilişkilerimizi geliştirmek için iktidarımızın ilk günlerinden bu yana çok büyük çaba sarf etmiştik ve bu konuda da ciddi neticeler almıştık. Ama maalesef Beşar yönetimi Türkiye ile el ele Orta Doğu'da birlik ve beraberlik içinde ekonomik kalkınma yönünde hamleler yapmak yerine 2011'de kendi halkına karşı, kendi ordusunu şehirlere tanklarla, toplarla sürerek bir savaş açtı. En acısı da bu savaşı kimyasal silahlarla sürdürdü. 2013'te kimyasal silah kullanıldı. BM tarafından tescil edildiğinde eğer o zaman uluslararası toplum cevap vermiş olabilseydi muhtemelen bugün Suriye krizi çözülmüş olurdu ya da en azından bu kadar çok insanın kanına girilmemiş olurdu. Ama maalesef Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kendi iç hesapları yüzünden Suriye ile ilgili tasarıların bir kısmını Rusya ve Çin veto etti. Özellikle kimyasal silah kullanımına karşı olan tasarıları, bir kısmını da ABD ve diğer ülkeler gerekli adımları atmadılar ve Suriye'de bugün milyonlarca insanın yerinden yurdundan edildiği, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Bunlar yaşanırken ve bu acılar yaşanırken Türkiye içinde ve dışında bazıları hala Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerini ve yürütülen politikaları eleştirmek gibi bir gafletin içerisine giriyorlar. Bugün Suriye'de dökülen kanın birinci sorumlusu Suriye'deki zalim, barbar yönetimdir. Bir ülkenin, bir yönetimin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanması herhangi bir dönem itibariyle yapılabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Daha önce de tescil edildi yani sadece bugün değil 2013'te de kimyasal silah kullanıldığı için Rusya'nın da devreye girmesiyle Suriye'nin kimyasal silahları üzerinden bir denetim araştırıldı eğer kullanılmamış olsaydı veya kimyasal silah olmasaydı zaten o zaman da 2013'te böyle bir araştırmaya ihtiyaç duyulmazdı" ifadelerini kaydetti.

"Kimyasal silah olduğu hem tescillidir hem de Suriye rejimi bu konuda sicillidir"

"Suriye yönetiminin Doğu Guta'da kullandığı kimyasal silah olduğu hem tescillidir hem de Suriye rejimi bu konuda sicillidir" diyen Davutoğlu, "Dün yapılan operasyon bu anlamda keşke gönül isterdi ki BM Güvenlik Konseyi'nde 5 ülke birden ve diğer ülkelerle birlikte net tavır alsın ve tek taraflı uluslararası bir müdahale yerine Suriye'de bu barbar yönetimin işlediği savaş suçları dolayısıyla hesaba çekilsin ve Suriye'den milyonlarca insanın kaçmasına sebep olan bu kriz dondurulsun ama bu BM Güvenlik Konseyi'nde bu adımlar atılamadığı için dün bir operasyon gerçekleştirildi. Türkiye hiç bir zaman yabancı müdahalelere sıcak bakmadı. Ama eğer bir ülke, bir yönetim kendi halkını kimyasal silahlarla katlediyorsa buna da mutlaka bir son verilmesi ve 'dur' denilmesi gerekiyor. Suriye yönetimini ve onları destekleyen ülkelerin bugün bir muhasebe yapma günleridir. Kimse kimyasal silah kullanımını mazur gösteremez, mazur göremez. Türkiye olarak da savaş suçlarına karşı her zaman ilkeli bir tutum takındık. Ümit ederiz ki bu gelişmelerden sonra bir daha Suriye rejimi böyle bir saldırıda bulunma cesareti göstermez. Yine ümit ederiz ki uluslararası toplum Suriye halkının istediği yönde yeni bir Suriye yönetiminin kurulması için gerekli adımlar atılır. Eğer böyle bir adım atılmazsa, Suriye'de bir adım atılmazsa bu ve benzeri gelişmeler kaçınılmaz hale gelir. Yani Suriye'deki kimyasal silah kullanımı dahil olmak üzere hepimizin hem bir komşu ülke olarak Türkiye'deki bütün siyasi partilerin ayırım gözetmeksizin kim olursa olsun ve dünyadaki insanlık vicdanına saygı duyan herkesin kimyasal silahlara karşı net bir tavır sergilemesi lazım. ve Suriye'deki bu insanlık suçlarını işleyenleri de mutlaka uluslararası mahkemelerde bunun hesabını vermesi lazım. Doğu Guta'da oradaki saldırılarda ortaya çıkan tablolar hepimiz için, bütün insanlık için yüz karasıdır. Bu yüz karası tablo için de ak bir yüzle insanlık içine çıkabilen yegane ülke de Türkiye'dir. Çünkü Türkiye hiçbir zaman yönetimin bu suçlarına alet olmadı. Mültecileri Türkiye'de ağırlamak suretiyle bu kimyasal silahlardan kaçan insanların hayatlarını sürmesi için elinden geleni yaptı. Türkiye'nin bu anlamda dünyada ve önümüzdeki 10 yıllarda, yüzyıllarda adı insanlık vicdanına sahip çıkan ülke olarak geçecektir, Suriye rejimini ve ona destek verenleri ise insanlık, kimyasal suçlarla insan neslini yok eden zalimler olarak göreceklerdir" şeklinde konuştu.

Valilik ziyareti sonrasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması' programına ardından ASKON tarafından düzenlenen 'Duruş Konuşmaları-Bilgi, Bilinç ve Ahlak' konulu konferansa katıldı. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eski Başbakan Davutoğlu: 'Kimse Kimyasal Silah Kullanımını Mazur Gösteremez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.


Advertisement