Eski Disk Genel Başkanı Abdullah Baştürk, Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Eski Disk Genel Başkanı Abdullah Baştürk, Mezarı Başında Anıldı

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı ve Genel-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Abdullah Baştürk, ölümünün 31. yılında, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bugün Türkiye'de, gelmiş geçmiş en emek düşmanı, en işçi düşmanı politikaların hayata geçirildiği bir dönemdeyiz. Türkiye'nin yaşadığı bütün bu karanlık tablonun tek bir nedeni var, o da ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları ve tercihleri. Bugün Türkiye'yi yönetenler, milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte hayatını, çoluğunun çocuğunun geleceğini, kısa bir süre sonra yapılacak bir seçime malzeme etmeye çalışıyor. Asgari ücret, iktidar açısından önemli bir seçim yatırımı haline getirildi. Şimdi de diyoruz ki asgari ücret değil, toplu sözleşme istiyoruz" dedi.

21.12.2022 15:12  Güncelleme: 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı ve Genel-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Abdullah Baştürk, ölümünün 31. yılında, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bugün Türkiye'de, gelmiş geçmiş en emek düşmanı, en işçi düşmanı politikaların hayata geçirildiği bir dönemdeyiz. Türkiye'nin yaşadığı bütün bu karanlık tablonun tek bir nedeni var, o da ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları ve tercihleri. Bugün Türkiye'yi yönetenler, milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte hayatını, çoluğunun çocuğunun geleceğini, kısa bir süre sonra yapılacak bir seçime malzeme etmeye çalışıyor. Asgari ücret, iktidar açısından önemli bir seçim yatırımı haline getirildi. Şimdi de diyoruz ki asgari ücret değil, toplu sözleşme istiyoruz" dedi.

DİSK ve Genel-İş Sendikası, eski başkanları Abdullah Baştürk'ün ölümünün 31. yıl dönümü dolayısıyla bugün Baştürk'ün Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni düzenledi. Törene, Baştürk'ün ailesi ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İŞ Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Doğan, DİSK İstanbul İl Temsilcisi Asaletin Aslanoğlu, DİSK'in eski genel başkanları Süleyman Çelebi ile Rıdvan Budak ve DİSK'e bağlı sendikaların yöneticileri, şube başkanları ve üyeleri katıldı.

"DİSK, DEĞERLERİYLE VAR OLMUŞ VE GELECEĞE YÜRÜMÜŞ BİR ÖRGÜTTÜR"

Anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"Bugün, 12 Eylül zindanlarında umudun, direncin ve mücadelenin simgesi olan, işçi sınıfı mücadelesinin unutulmaz ismi hem neferi hem önderi hem lideri olan, Türkiye işçi sınıfının gülen yüzü, enerjisi, coşkusu, asla umudunu kaybetmeyen neferi Abdullah Baştürk'ün ölüm yıl dönümünde yine buradayız. DİSK, birikimleriyle ve değerleriyle var olan ve geleceğe yürüyen bir örgüt oldu her zaman. O nedenle bizim için bu buluşmalar, bu yan yana gelişler, hep söylüyoruz çok önemli, çok kıymetli. DİSK, her zaman birikimleriyle, değerleriyle ve yazısız kurallarıyla var olmuş ve geleceğe yürümüş bir örgüttür.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ: Böylesi dönemlerde, Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığımız bu süreçte bu yan yana gelişler, gerçekten her zamankinden daha fazla önemli. Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey, omuzlarımızı sıkıca birbirine yaslamak ve üzerimize çökertilmeye çalışılan bu karanlığa karşı bu mücadeleyi, ülkemizin aydınlık geleceğinin mücadelesini hep birlikte büyütmek. Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyoruz. Bugün Türkiye'de, belki de gelmiş geçmiş en emek düşmanı, en işçi düşmanı politikaların hayata geçirildiği bir dönemdeyiz.

BÜTÜN BU KARANLIK TABLONUN TEK BİR NEDENİ VAR, O DA ÜLKEYİ YÖNETEN SİYASİ İKTİDARIN POLİTİKALARI: Bugün Türkiye ekonomisinin içine girmiş olduğu kriz, bugün Türkiye'de yaşayan 85 milyon insanın hayatta kalmak için verdiği mücadele, geçim derdi, iş derdi, AŞ derdi, Cumhuriyet tarihinde olmadığı düzeylere ulaştı. ve biz biliyoruz ki bugün yaşadığımız bu sorunlar, biz biliyoruz ki bugün yaşadığımız bu işsizlik, yoksulluk, yüksek enflasyon, açlık, bütün bunlar tesadüf değil. Bugün Türkiye'nin yaşadığı bütün bu karanlık tablonun tek bir nedeni var, o da ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları ve tercihleri.

REFERANDUMDA 'BİR ÜLKEDE TÜM KARAR MEKANİZMASI TEK BİR KİŞİDE TOPLANIRSA ÜLKE BİR FELAKETE GİDER' DEDİK: Türkiye 2017 yılında bir referanduma giderken hatırlayın sevgili arkadaşlar, DİSK olarak kent kent, yeri geldi ilçe ilçe, iş yeri iş yeri toplantılar yaptık. Bütün işçi arkadaşlarımızı, DİSK'li olsun olmasın tüm sınıf kardeşlerimizi, hangi siyasi partiye oy verirse versin, hangi toplumsal kesimden gelirse gelsin, dedik ki 'Arkadaşlar, bu referandumda hayır oyu verin. Çünkü eğer bir ülkede işçi sınıfı başta olmak üzere, bütün toplumsal kesimler karar mekanizmalarından dışlanırsa, tüm karar mekanizması tek bir kişide, tek bir yerde toplanırsa, hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınırsa o zaman ülke bir felakete gider' dedik. Dünya örnekleriyle anlattık bunu. ve ne yazık ki 4 yılda, şu yaşadığımız 4 yılda bunun sonuçlarını yaşıyoruz.

İŞÇİ SINIFI OLARAK ÖRGÜTLÜ DEĞİLSEK HERKESİN EMEĞİ VE EKMEĞİ TEHDİT ALTINDA VE GELDİĞİMİZ NOKTA BU: Bütün parametrelerde yaşam şartlarımızın ne kadar ağırlaştığını, nasıl yoksullaştığımızı hep birlikte yaşıyoruz. ve biliyoruz ki bütün bunlar, Türkiye'de demokrasinin, adaletin tümüyle ortadan kaldırılmasından dolayı oldu. Eğer bizler işçi sınıfı olarak örgütlü değilsek, kendi hayatımız hakkında karar veremiyorsak o zaman işte bu açlık sınırının altındaki asgari ücretlere mahkum ediliriz. Eğer sendikal haklarımızı kullanamıyorsak, grevler bir gece yarısı kararnamesiyle tek bir imzayla yasaklanıyorsa, grev hakkı kullanılamıyorsa bugün Türkiye'de, işte üniversite profesöründen sebze meyve halinde hamallık yapan arkadaşıma kadar herkesin emeği ve ekmeği tehdit altında ve geldiğimiz nokta bu.

ASGARİ ÜCRET, İKTİDAR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR SEÇİM YATIRIMI HALİNE GETİRİLDİ: Bugün Türkiye'yi yönetenler, milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte hayatını, çoluğunun çocuğunun geleceğini, belki de kısa bir süre sonra yapılacak bir seçime malzeme etmeye çalışıyorlar. Asgari ücret dediğimiz şey, Türkiye'de bir ortalama ücret haline geldi. Dünyanın hiçbir yerinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz. Bizde en önemli mesele. Hatta iktidar açısından da önemli bir seçim yatırımı haline getirildi. Çalışanların yarısından fazlası, iki kişiden biri asgari ücretle çalışıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu fiilen lağvedildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile hiçbir ilgisi olmayan, onun üyesi bile olmayanlar konuşuyor asgari ücretle ilgili.

ASGARİ ÜCRET DEĞİL, TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ: Dün bir toplantı daha yapıldı. Çeşitli açıklamalar yapıldı. Şimdi tam bir belirsizlik, tam bir hukuksuzluk. Neyin nerede konuşulduğu, neyin nerede karar verildiği bile belirsiz. Aslında her şey belli, her şey tek bir yerde, tüm karar mekanizmaları tek bir yerde toplanıyor. ve biz 85 milyon, demokrasinin yok edilmesinin, karar mekanizmalarından tüm toplumun, 85 milyonun dışlanmasının sonuçlarını yaşıyoruz. Şimdi de diyoruz ki asgari ücret değil, toplu pazarlık istiyoruz, toplu sözleşme istiyoruz, ücretlerimizin toplu sözleşmeyle belirlenmesi için mücadele veriyoruz. Sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımı için mücadele veriyoruz. Grev hakkına, grev yaparak sahip çıkıyoruz.

İŞÇİ SINIFI ÖRGÜTLÜ OLMADAN CUMHURİYET OLMAZ: Türkiye'nin bu enflasyon sarmalından kurtarılması lazım. Bunun için de sorumluluk, ülkeyi yöneten siyasi iktidara aittir. Buradan çok net bir biçimde söylüyoruz. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girilen bu süreçte şunun altını çok kalın çizgilerle çizmeliyiz. Cumhuriyet dediğimiz şey, halkın egemenliğidir. Cumhuriyet, toplumun egemenliğidir. Bugün Türkiye toplumunun büyük çoğunluğunu, dörtte üçünü işçi sınıfı, emekçiler, ücretliler oluşturmaktadır. Yani cumhurun büyük kısmını eğer siz karar mekanizmalarının dışında tutuyorsanız böyle Cumhuriyet olmaz. İşçi sınıfı olmadan Cumhuriyet olmaz, işçi sınıfı örgütlü olmadan Cumhuriyet olmaz, Türkiye'nin geleceği de olmaz.

ABDULLAH BAŞTÜRK'ÜN DEDİĞİ GİBİ; BEDELİ NE OLURSA OLSUN, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ: Koşullar ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, işçi sınıfının hakkını, hukukunu ve ülkemizin geleceğini savunmaya devam edeceğiz. Tıpkı Abdullah Baştürk'ün 12 Eylül mahkemelerinde söylediği gibi; bedeli ne olursa olsun, isterse DİSK'in önüne tankla, tüfekle gelsinler, isterse yarın bizi hapishanelere atsınlar, her koşulda biz doğru bildiğimizi ve haklarımızı savunmak ve bunun mücadelesini vermekten bir adım bile geri durmayacağız. Hani demişti ya Abdullah Baştürk, 12 Eylül mahkemelerindeki savunmasında, 'Eğer bütün bunları savunmak suçsa, yani işçi sınıfının hakkını savunmak, emeğini savunmak, kıdem tazminatını savunmak, sendikasını savunmak, bütün bunlar suçsa biz bu suçları işlemeye devam edeceğiz' demişti.

ONLARIN MÜCADELESİ YOLUMUZA IŞIK TUTMAYA DEVAM EDİYOR: Biz de bugün bu mücadeleyi büyütmeye ve bütün bu haklarımız için koşullar ne olursa olsun bu mücadeleyi büyütmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha onun huzurunda ifade ediyoruz. Böylesi bir mücadelenin umudu, coşkusu ve direnciyle bugün Abdullah Baştürk'ün anısı önündeyiz. Ben, bir kez daha anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Onların mücadelesi yolumuza ışık tutmaya devam ediyor."

Eski Disk Genel Başkanı Abdullah Baştürk, Mezarı Başında Anıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Eski Disk Genel Başkanı Abdullah Baştürk, Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.


Advertisement