Eski Dostu, Tarık Akan'ı Anlattı - Son Dakika
Kültür Sanat

Eski Dostu, Tarık Akan'ı Anlattı

Eski Dostu, Tarık Akan\'ı Anlattı

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirdiği 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde, "Maden" filminin gösterimi yapıldı.

18.12.2016 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirdiği 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde, "Maden" filminin gösterimi yapıldı.

Eylül ayında hayatını kaybeden Tarık Akan'ın anısına Beyoğlu Atlas Sineması'nda dün yapılan gösterimin ardından düzenlenen söyleşide, Akan'ın eski dostu, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz festival izleyicisiyle bir araya geldi.

Akan'la birçok filmde beraber çalışan, "Yol" filminin ikinci yönetmeni ve Akan'ın başrolünü üstlendiği "Çark" filminin yönetmeni Hiçdurmaz, Akan'ın bilinmeyen yönlerini anlattı.

Hiçdurmaz, "Maden" filminin çekildiği 1978 ile 2016 Türkiye'si arasında fark olmadığını savunarak, "Görüyorsunuz, olayların birbirinden hiçbir farkı yok. Bu filmi Tarık Akan anısına gösterdik ama bunu yaparken de sosyal filmlere katkısının ne kadar büyük olduğunu bir daha gördük." diye konuştu.

"Sürü", "Maden", "Yol" ve "Çark" filmlerinin sosyal içerikli olduğunu aktaran Hiçdurmaz, "Tarık çok erken gitti ama sinemaya katkısı büyük. Geldiğinde Amerikan sinemasının Türkiye'de bir uzantısı olan parlak, yakışıklı, güzel insanların aşk filmleri vardı piyasada. Daha sonra bu değişti, toplumsal filmler yapılmaya başlandı." ifadelerini kullandı.

İlk gösterimler ve söyleşiler

Bu arada festival, Beyoğlu Atlas Sineması ve Fatih Historia AVM'de gerçekleştirilen, ilk gösterimler ve söyleşilerle, sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Bu kapsamda yarın, ünlü İspanyol oyuncu Raul Arevalo'nun ilk kez kamera arkasına geçtiği, sert bir intikam hikayesi olan "Sabırlı Adamın Öfkesi" (Tarde Para La Ira), festival izleyicisiyle buluşacak. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapan film, 11.00'de Atlas Sineması'nda gösterilecek.

"Dünyadaki açlık sorunu böcek yiyerek aşılabilir mi?" sorusundan yola çıkarak, bir ekiple dünyanın dört bir tarafını dolaşan Yönetmen Andreas Johnsen, "Böcekler" filmini hazırladı. Böceklerin, yemek kültürleri içindeki yerini inceleyen film, 13.30'da Atlas Sineması'nda gösterilirken, gösterim öncesi sunum ise Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nilhan Aras tarafından gerçekleştirilecek.

"Gastronomi Randevusu" seçkisinden "Türk Mutfağına Övgü" (The Turkish Way) ise dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca'nın sahibi, Roca kardeşlerin Türk mutfağını keşif hikayesini anlatıyor. Film, 16.30'da Mehmet Gürs'ün sunumuyla Atlas Sineması'nda özel bir gala ile seyirci karşısına çıkacak.

Yarın festival takipçileriyle buluşacak bir diğer film de Isaki Lacuesta'nın, Isa Campo ile yönettiği son filmi "Yeni Bir Hayat" (La Propera Pell). Malaga Film Festivali'nde altı dalda ödül kazanan filmin gösterimi 19.30'da Atlas Sineması'nda yapılacak.

Arjantinli yönetmen Milagros Mumenthaler'in, dünya prömiyerini Locarno Film Festivali'nde yaptığı "Göl" (La idea de un lago), yarının son gösteriminde sinemaseverlerle buluşacak. Filmin gösterimi saat 21.30'da yine Atlas Sineması'ında gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Eski Dostu, Tarık Akan'ı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement