Eski İtalya Başbakanı Berlusconi'nin Zelenskiy hakkındaki sözleri tartışma yarattı - Son Dakika
Güncel

Eski İtalya Başbakanı Berlusconi'nin Zelenskiy hakkındaki sözleri tartışma yarattı

Eski İtalya Başbakanı Berlusconi\'nin Zelenskiy hakkındaki sözleri tartışma yarattı

İtalya'da sağ koalisyon iktidarının ortaklarından Forza Italia Partisinin lideri ve eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, ülkesinin yıkımına sebep olduğunu ve davranışlarını son derece olumsuz bulduğunu söylemesi tartışma konusu oldu.

13.02.2023 00:21  Güncelleme: 00:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da sağ koalisyon iktidarının ortaklarından Forza Italia Partisinin lideri ve eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, ülkesinin yıkımına sebep olduğunu ve davranışlarını son derece olumsuz bulduğunu söylemesi tartışma konusu oldu.

Forza Italia'nın 86 yaşındaki lideri Berlusconi, Lombardiya'daki bölgesel seçimlerde oy kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, "kendisi başbakan olsaydı Zelenskiy ile konuşmaya asla gitmeyeceğini" ifade etti.

Zelenskiy'nin, ülkesinin yıkımına, askerlerinin ve sivillerin katledilmesine yol açtığını savunan Berlusconi, " Donbas'ın iki özerk cumhuriyetine saldırmayı kesseydi, bu onun için yeterli olurdu. Bu olmadı. Bu nedenle, bu beyefendinin davranışını son derece olumsuz buluyorum. Barışa ulaşmak için Amerikan Başkanı, Zelenskiy'i aramalı ve ona savaşın bitiminden sonra Ukrayna'yı yeniden inşa için Marshall planı gibi bir plan sunmalı ve ona ateşkes ilan etmesini söylemeli." diye konuştu.

Berlusconi'nin açıklamaları, İtalya'da gündem oldu. Muhalefet, Berlusconi'ye tepki gösterirken, hükümetten Ukrayna'ya desteğin sağlam olduğu mesajı geldi.

Muhalefet tepkili

Ana muhalefetteki Demokratik Parti senatörü Simona Malpezzi, " Giorgia Meloni, Berlusconi'nin Ukrayna'daki savaşla ilgili bu rahatsız edici sözlerine katılıyor mu? Bugün resmen Putin'in Rusya'sının yanında yer aldı. Bu Başbakan ve hükümet, AB'de kendisine nasıl davranıldığı konusunda yakınmamalıdır." dedi.

Muhalefetteki Eylem Partisi lideri Carlo Calenda, Twitter paylaşımında, Dışişleri Bakanı'nın Berlusconi'nin partisinden olduğunu hatırlatarak, "Berlusconi, AB'nin ve Dışişleri Bakanı'yla parçası olduğu hükümetin aksine Putin yanlısı zırvalıklarına yeniden başlıyor." ifadesini kullandı.

Hükümet ve Berlusconi'nin partisinden açıklama geldi

Bir Başbakanlık yetkilisi, basına yaptığı açıklamada, "İtalyan hükümetinin Ukrayna'ya verdiği destek, hükümet programında açıkça öngörüldüğü ve yürütmeyi destekleyen çoğunluk partilerinin tüm parlamento oylamalarında teyit ettiği gibi kesin ve sağlamdır." dedi.

Berlusconi'nin sözlerinin ardından partisi Forza Italia'nın koordinatörü ve sağ koalisyon iktidarında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olan Antonio Tajani de Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Tajani, "Forza Italia, her zaman Ukrayna'nın bağımsızlığından, Avrupa'dan, NATO'dan ve Batı'dan yana olmuştur. Tüm mecralarda hükümet ortaklarımızla hükümet programımıza göre oy kullanmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın dostluğu herkes tarafından bilinen Berlusconi, geçen ekim ayında da Zelenskiy'e yönelik sözlerini içeren bir ses kaydının basına yansımasıyla gündeme gelmişti.

Berlusconi, söz konusu ses kaydında da Rusya'nın bu "savaşa itildiği" tezini öne sürmüş ve "(Ukrayna'da iktidara) Zelenskiy geliyor ve saldırılar üçe katlanıyor. Putin, Rusya'da baskı görüyor. Daha sonra özel bir operasyon yapmak durumunda kalıyor. Ukrayna'ya girdi ve üçüncü günden itibaren Batı'dan para ve silah almaya başlayan Ukraynalılardan beklenmedik bir direniş gördü. Bu, iki haftalık bir operasyon olmaktan çıkıp savaşa dönüştü. Putin ile Zelenskiy, nasıl arabuluculuk masasında bir araya getirilebilir, bunu öngöremiyorum. Çünkü bu mümkün değil. Bana göre Zelenskiy… Neyse boşverin, bunu söyleyemem." ifadelerini kullanmıştı.

Berlusconi'nin bu sözleri o dönem de İtalya'da tartışma yaratmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski İtalya Başbakanı Berlusconi'nin Zelenskiy hakkındaki sözleri tartışma yarattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement