Eski İtalyan Bakandan Türkiye'nin AB'ye Katılımına Destek - Son Dakika
Güncel

Eski İtalyan Bakandan Türkiye'nin AB'ye Katılımına Destek

İtalyan hükümetinin eski Avrupa ile İlişkiler Bakanı Paolo Savona'nın şubat ayı başında istifa etmeden önce hazırlayıp İtalyan meclisine sunduğu bir raporda, Türkiye'nin AB'ye katılımının desteklenmesi yönünde görüş belirttiği ortaya çıktı.

28.02.2019 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan hükümetinin eski Avrupa ile İlişkiler Bakanı Paolo Savona'nın şubat ayı başında istifa etmeden önce hazırlayıp İtalyan meclisine sunduğu bir raporda, Türkiye'nin AB'ye katılımının desteklenmesi yönünde görüş belirttiği ortaya çıktı.

La Stampa gazetesinin haberinde, 5 Şubat'ta bakanlık görevinden istifa ederek Ulusal Borsa ve Şirketler Komisyonu (CONSOB) Başkanı olan Savona'nın, istifasının öncesinde İtalyan meclisine sunduğu "İtalya'nın Avrupa Birliği'ne Katılımı. Planlı Rapor" başlıklı belgeden bazı bölümlere yer verildi.

Savona raporunda, AB'nin genişleme sürecinin sadece Batı Balkanlar ile sınırlı kalmayıp Türkiye'ye de uzanması dileğinde bulundu.

Raporda, "Batı Balkan ülkelerinin oluşturduğu alan stratejik önem taşımaya devam ediyor. Genişleme, AB'nin bu bölgedeki etkinliğini sabitleştirmeye hizmet etmektedir. Bu, şu anda mevcut tüm zorluklara rağmen Türkiye için de geçerlidir. Nitekim, Ankara, Ortadoğu ve Körfez'deki güvenlik ve bölgesel politikalar bağlamında olduğu kadar Afrika Boynuzu gibi daha uzak sahnelerde de AB açısından büyük önem taşıyan bir muhatap olmayı sürdürmektedir." ifadeleri öne çıktı.

Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası'nda Türkiye'nin bir iş birliği aracı olabileceği görüşü üzerinde duran Savona, "Türkiye'nin Batı ile verimli bir ilişki kurmasının teşvik edilmesini ve bu sayede bazı meselelerde Türkiye'nin diyaloğu açık tutmaya yarayan bir araç olabileceğini" savundu.

Söz konusu raporda, AB'nin genişleme sürecine ilişkin görüşlerin aktarıldığı bölümde ise " Hükümet, bu ülkede temel haklar konusunun kötüye gitmesinden duyulan endişeyi gizlemeksizin, Türkiye ile diyalog ve iş birliği yolunu desteklemeye devam edecektir." denildi.

Diğer yandan, Savona'nın meclise sunduğu raporun hükümet ortaklarından aşırı sağ görüşlü Lig Partisinin Türkiye ile ilgili görüşleriyle örtüşmediğine vurgu yapıldı.

Lig Partisinin lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin, Türkiye için "AB içindeki Truva Atı" benzetmesi yaparak, "Avrupa'nın kapılarını Türkiye'ye açması ihtimal dışıdır." sözleri hatırlatıldı.

Ayrıca yine sağ görüşlü olan ve mecliste küçük bir grubu bulunan muhalefetteki İtalya'nın Kardeşleri partisinin de Savona'nın raporunu şaşkınlıkla karşıladığı ifade edildi.

İtalya'nın Kardeşleri Partisinin Dışişleri Komisyonu Grup Başkanı Andrea Demastro delle Vedove'nin konuya ilişkin "Şaşkınlık içindeyiz. Sözüm ona Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı olduklarını söylemişlerdi. Tek söyleyebileceğim şey, bunun hükümetin ortak bir dış politikası olmadığına dair yeni bir kanıt olduğudur." şeklinde değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski İtalyan Bakandan Türkiye'nin AB'ye Katılımına Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

  • Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı
    11:42 Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı

    Kemer'de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı. Kemer Kaymakamlığı'nın destekleriyle Kemer Belediyesi ana sponsorluğunda 20-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışlara Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan 85 sporcu katılacak.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement