Eski Milletvekilinin Kitap Aşkı - Son Dakika
Yerel

Eski Milletvekilinin Kitap Aşkı

Halil İbrahim Başer - AK Parti 22. dönem Bursa milletvekillerinden Niyazi Pakyürek, 50 yılda 10 bin kitap biriktirdi.

07.09.2011 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil İbrahim Başer - AK Parti 22. dönem Bursa milletvekillerinden Niyazi Pakyürek, 50 yılda 10 bin kitap biriktirdi.

Niyazi Pakyürek'in (59) "dostum" dediği kitapları arasında Bediüzzaman Said Nursi'nin risalelerinden Karl Marks'ın Kapital'ine, Mevlana'nın Mesnevi'sine, Necip Fazıl Kısakürek'ten Aziz Nesin'e kadar farklı dünya görüşündeki şahsiyetlerin eserleri yer alıyor.

Pakyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da ortaokula giderken camide hocalık yapan dedesinden Kur'an eğitimi aldığını, bu sırada kitap dostu olan ve çok sayıda kitabı bulunan dedesi ve dayısından etkilendiğini söyledi.

Boş zamanlarında gündüzleri dedesinin mısır tarlasına giderek mısırların arasında, geceleri de elektrik olmadığı için gaz lambasının altında kitap okuduğunu ifade eden Pakyürek, o dönemde dedesi gibi kitap biriktirmeye karar verdiğini, bugüne kadar 50 yılda çeşitli türlerde 10 bine yakın eser biriktirdiğini bildirdi.

Pakyürek, kütüphanesi olmadığı için biriktirdiği kitapları yıllarca kolilerde sakladığını belirterek, 15 yıl aynı zamanda komşusu olan kardeşinin evindeki boş bir odayı kütüphaneye dönüştürdüklerini kaydetti.

Raflara sığmaması üzerine kitapları rafların kenarlarına, masaların üzerlerine istiflemeye başladığını ifade eden Pakyürek, işi olmadığında zamanının çoğunu kütüphanesinde geçirdiğini, milletvekili olduğu zamanlarda da sık sık Bursa'ya gelip "dostum" dediği kitaplarla buluşmak istediğini söyledi.

Ankara'ya dönmenin kendisine çok zor geldiğini ifade eden Pakyürek, "Burada komşularım, dostlarım var. Hz. Peygamber, Hz. Ömer, Hz. Ebubekir, bunlar benim dostlarım. Kiminle konuşmak istiyorsam buraya gelip onun kitabını okuyorum. Sonuçta kitabını okuduğunuz kişinin bir nevi kendisiyle konuşmuş oluyorsunuz. Sabah kalkıyorum 'Allah ile konuşmak istiyorum' diyorum ve gelip burada Kur'an-ı Kerim okuyorum" diye konuştu.

-"TEMELİNİZ SAĞLAMSA HİÇBİR KİTAP SİZİ SAVURAMAZ"-

Marks'tan Bediüzzaman'a kadar farklı dünya görüşündeki şahsiyetlerin kitaplarını okumasının düşünce dünyasında herhangi bir savrulmaya neden olmadığını ifade eden Pakyürek, şöyle konuştu:

"Bir keresinde bir dostum, 'Marks'ı, Nazım'ı okursan savrulursun' demişti. Temeliniz sağlam olduğu zaman hiçbir kitap sizi savuramıyor. İmam Hatip kökenliyim. Gençlik yıllarımda bu alanda kitaplar okudum, sonra bu kitapları okudum. Gördüğünüz gibi hiçbir yere savrulmadım. Ne kadar kitabımın olduğu tam olarak bilmiyorum. Bir keresinde arkadaşlarımla iddiaya girdim. Saymaya başladık. 7 bine gelince yorulduk ve bıraktık. Tahminen 10 bin civarında kitabım var. Artık kimseye kitap vermiyorum. Çünkü verdiklerim geri gelmiyor. Bazen eve 2-3 kitapla gidiyorum. Sabah kalkınca onları bulamıyorum. Eşim onları evde pek istemiyor. Buraya getirip bırakıyor. "

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eski Milletvekilinin Kitap Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement