Eski Milli Eğitim Bakanı İleri'nin Vefatının 54. Yılı - Son Dakika
Güncel

Eski Milli Eğitim Bakanı İleri'nin Vefatının 54. Yılı

Eski Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri için vefatının 54. yılında anma programı düzenlendi.

31.12.2015 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri için vefatının 54. yılında anma programı düzenlendi.

İleri'nin Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma programına, çocukları ve yakınları, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in de aralarında bulunduğu bakanlık yetkilileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Karanfiller bırakılan kabrin başında, dualar okundu.

Cihannüma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Selim Cerrah, burada yaptığı konuşmada, "İmam hatip davası Tevfik İleri için önemli ve değerliydi. Kendi deyimiyle 'Siz ne diyorsunuz evlatlarım, bu okulları kapatmak için Türkiye bütçesi kadar rüşvet teklif ediyorlar' dediği bu davada yılmadı, azimle kararlı bir mücadele verdi" dedi.

Tevfik İleri'nin kızı Cahide İleri ise babasının yıllardır öğrencilerin de katıldığı programlarla anılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Böyle bir vefa örneği kimseye nasip olmaz. Allah bu çocuklardan razı olsun, sayılarını artırsın" ifadelerini kullandı.

-"Asım'ın neslinin yetişmesi noktasında ilk örnek Tevfik İleri idi"

Daha sonra, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesinde de anma programı düzenlendi. Program, bir öğrencinin Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Okulun öğrencileri tarafından İleri'nin vefatının 54. yılı nedeniyle okunan 54 Hatm-i Şerif'in duası yapıldı.

Bakan Yardımcısı Erdem, programdaki konuşmasında, İleri'nin iyi bir mümin olduğunu, çok güzel terbiye aldığını kaydederek, "Yaptığı hizmetleri bugün anıyoruz ve belki uzun yıllar sonra da anmaya devam edeceğiz. Mehmet Akif'i çok severdi ve belki Asım'ın neslinin yetişmesi noktasında ilk örnek Tevfik İleri idi. Akif'in, Asım'ın nesli idealine en güzel hizmeti o yapıyordu" diye konuştu.

İleri'nin bakanlık yaptığı dönemlerde dinin "afyon" gibi görüldüğünü belirten Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğretmenler çocukları dinsizleştirmek için ellerinden geleni yapıyordu. Bunun dışında kalan, güzel eğitimler veren muhakkak çok değerli insanlar da vardı. Tevfik İleri, ilk olarak din derslerini müfredata koydu. Milli Eğitim Bakanlığı döneminde bütün okullarda maneviyatı geliştirmek adına önemli hizmetler yapmıştı. İmam hatiplerin ve İslam enstitülerinin açılmasına öncülük etti.

Merhum İleri, 'Okul sadece bir teknik atölye ve bir fabrika olamaz, aynı zamanda bir terbiye müessesesidir' ve 'Hiç korkak insan ahlaklı olur mu, çocuklarımıza vereceğimiz terbiyenin milli bir terbiye olmasında hiçbir pazarlığa niyetimiz yoktur' sözleriyle kararlılığını gösterdi."

Erdem, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da çok istemesine rağmen, Van'daki bir etkinlikte bulunduğu için programa katılamadığını söyledi.

Tevfik İleri'nin oğlu Cahit İleri de babasının yaşamından kesitleri aktardığı konuşmasında, "Bu vefa toplantısını düzenleyen ve katılan herkesten Allah razı olsun. Rahmetli babam, İstiklal Marşı'nın ayakta dinlenilmesi uygulamasını başlatan ekibin içindeydi" dedi.

Programa, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, bakanlık bürokratları, öğrenciler ve öğretmenler de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Milli Eğitim Bakanı İleri'nin Vefatının 54. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement