Eski Rektörün Kaçakçılık Davasına Yeni Bilirkişi - Son Dakika
Güncel

Eski Rektörün Kaçakçılık Davasına Yeni Bilirkişi

Eski Rektörün Kaçakçılık Davasına Yeni Bilirkişi

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yücel Aşkın'ın evindeki tarihi eserlerin, arkeoloji ve sanat tarihi alanında uzman bilirkişiler tarafından incelenmediği bilgisini göz önüne alan Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, keşfin arkeoloji...

20.12.2012 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın evindeki tarihi eserlerin, arkeoloji ve sanat tarihi alanında uzman bilirkişiler tarafından incelenmediği bilgisini göz önüne alan Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, keşfin arkeoloji ve sanat tarihi öğretim görevlileri tarafından yapılması için Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne müzekkere yazılmasına karar verdi.

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın hakkında, 2005 yılında evinde yapılan aramada bulunan bin 19 tarihi eserle ilgili olarak 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçundan dava açılmıştı. Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin Aşkın hakkında 'beraat' kararını verdiği dosya, Yargıtay 7'inci Ceza Dairesi'ne gitti. Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin 'beraat' kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay, 'yeterli bilirkişi incelemesi yapılmadan hüküm kurulduğu' kararına varıp dosyayı tekrar Van'a gönderdi.

Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uyup yargılamada başa döndü. Bunun üzerine bugün görülen ve Aşkın'ın katılmadığı duruşmada, Mahkeme heyeti dava konusu olan bin 19 eserle ilgili yeni bir bilirkişi tarafından yeniden keşif yapılmasına karar verdi. Bunun için Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne keşif için bir arkeoloji ve bir sanat tarihi kürsülerine mensup öğretim görevlisinin hazır edilmesi için yazı yazıldı. Mahkeme heyeti, davayı 16 Nisan 2013'e erteledi.

Diğer yandan, davada söz konusu olan tarihi eserlerin Van Müzesi'nde olduğu öğrenildi.

Eski Rektör Aşkın'ın Araştırma Hastanesi'ne dış kredili tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında 2005 yılında evinde yapılan aramada, bin 19 tarihi eser bulunmuştu. Aşkın'a 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet'ten 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Açılan davanın ikinci duruşmasında Rektör Aşkın beraat etmişti. Beraat kararının verilmesinde soruşturma kapsamında bilirkişilik yapan Van Müze Müdürü Mete T., müzede uzman olarak görev yapan Emre Umut K.'nin suçu üstlenmesiyle beraat etmişti. Müze çalışanları ise, Aşkın'ın söz konusu tarihi eserleri kaydettirmek için kendilerine başvurduğunu, yoğunluktan kayıt işlemini sonraya bıraktıklarını ileri sürmüştü. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eski Rektörün Kaçakçılık Davasına Yeni Bilirkişi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement