Eski Rum köyü Sazak, artık binlerce turisti ağırlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Eski Rum köyü Sazak, artık binlerce turisti ağırlayacak

Eski Rum köyü Sazak, artık binlerce turisti ağırlayacak

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Sazak Mahallesi, Fethiye'de her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yapan Kayaköy ile aynı kadere sahip olan bir Rum mübadele köyü olarak dikkat çekerken, kentsel sit alanı ilan edilen bölge restorasyon çalışmaları sonrasında turizme kazandırılacak.

02.12.2019 13:29  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Sazak Mahallesi, Fethiye'de her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yapan Kayaköy ile aynı kadere sahip olan bir Rum mübadele köyü olarak dikkat çekerken, kentsel sit alanı ilan edilen bölge restorasyon çalışmaları sonrasında turizme kazandırılacak. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise "Kayaköy'ü her yıl on binlerce turist ziyaret ediyorsa Sazak'ımız neden yerli ve yabancı turistleri ağırlamasın?" dedi.

Karaburun'a bağlı Sazak, Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında imzalanan nüfus mübadelesi ile Rum nüfusun boşalttığı köyler arasında bulunuyor. Bugün terk edilmiş görüntüsü ile dikkat çeken, sadece bazı sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Sazak, İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından kentsel sit alanı ilan edildi.

Sazak ile aynı kaderi paylaşan Fethiye'ye bağlı Kayaköy'ün, her yıl on binlerce turiste ev sahipliği yaptığını hatırlatan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Sazak'tan Sakız Adası'na ve Yunanistan'ın farklı kentlerine göç edenlerin torunlarının yaz aylarında köyü ziyaret ettiklerini dile getirdi.

Mübadelenin her iki halkın geçmişinde derin izler bıraktığını kaydeden Erdoğan, "Kayaköy ve Sazak bu tarihi olayın izlerini taşıyan iki şirin köyümüz. İkisinin tarihi mirası ve hüznü arasında hiçbir fark yok. Ulaşımı çok zor olan Kayaköy'ü her yıl on binlerce turist ziyaret ediyorsa, Sazak'ımız neden yerli ve yabancı turistleri ağırlamasın?" dedi.

"Tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız"

Yöresel taş malzemeli olarak inşa edilen yapıların kalıntıları bulunan Sazak'ın, kültürel miras olarak korunması kararını mutlulukla karşıladıklarını belirten Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yıllarca Rumlar ve Türkler ortak kültürde, aynı topraklarda yaşamışlar. Köyde cami ve kilise kalıntılarının olması barış ve hoşgörü içinde yaşadıklarını gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılacak koruma planı ve restorasyon çalışmaları sonrasında, yoğun bir tanıtım faaliyetine başlamamız gerekiyor. Karaburun Belediyesi olarak Sazak'ın kültürel mirasının ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması için tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız."

Öte yandan Sazak'ta, bugüne kadar pek çok sanatsal etkinliğe imza attı. Bu etkinliklerden en fazla ses getireni ise İranlı def sanatçısı Sami Hosseini öncülüğünde kurulan ünlü ritm topluluğu Ahura'nın "Gafil Gezme Şaşkın" şarkısına çekilen klip oldu.

İzmirli yönetmen Serdar Narin'in yönettiği klipte, yüze yakın sanatçı Sazak'ta bir gösteriye imza atmıştı. 16'ıncı yüzyılda yaşayan halk ozanı Kul Himmet'in haksızlıklara karşı isyanını anlatan eserinden esinlenen "Gafil Gezme Şaşkın", sosyal medya mecralarında milyonlarca kez izlenip paylaşılmış, Sazak'ın tanıtımına çok önemli katkı sağlamıştı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Eski Rum köyü Sazak, artık binlerce turisti ağırlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.

  • Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı
    10:46 Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı

    Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, göreve geldikleri 5 yıl içinde ilçeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım kazandırdıklarını belirtti. Yapılan yatırımlar ve doğalgazın ilçeye gelmesiyle birlikte göç veren ilçeye tersine göç başladı.


Advertisement