Eski Siyasetçiler Çanakkale Bayramiç'te Buluştu - Son Dakika
Güncel

Eski Siyasetçiler Çanakkale Bayramiç'te Buluştu

Eski Siyasetçiler Çanakkale Bayramiç\'te Buluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer ve dönemin siyasetçileri, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde düzenlenen vefa dostları buluşmasında bir araya geldi.

14.07.2014 13:40  Güncelleme: 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Cumhur Ersümer ve dönemin siyasetçileri, 31'nci kez düzenlenen vefa dostları buluşmasında Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde bir araya geldi.

1983 yılından beri her yıl farklı bir ilçede bir araya gelen eski siyasetçiler, Bayramiç'te buluştu. 300 kişinin katıldığı iftar yemeğinde konuşma yapan eski bakan Cumhur Ersümer, 31. kez buluşmuş olmanın sevincini yaşadığını, bu süreçte yaşamını yitiren dostlarının tek tek adlarını sayarak onları saygı ve minnetle andıklarını ifade etti.

Ersümer, geçen yıl yine böyle bir iftar yemeğinde söylediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Ne demişiz? Ekonomimiz dışarıdan gelen sıcak parayla ayakta duruyor. Sıcak para gelişi azaldığında, hızla artan döviz fiyatları ekonomik dengeleri bozduğunu, Merkez Bankası'nın milyarlarca dövizi piyasaya sürerek, döviz fiyatlarını baskıladığını, sıcak paranın gelişini ve gidişini biz düzenleyemediğimize göre bu ağır riskten ülkenin kurtarılması lazım. O zaman 'ekonomimiz iyidir' diyebiliriz."

Cumhuriyet tarihinde ilk kez dış borcun 200 milyar doları aştığını anlatan Ersümer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine ülkenin en önemli yaralarından biri, yüksek işsizlik oranı. Türkiye 34 OISD ülkesi arasında 15- 29 yaş arası evde oturan gençlik oranında birinci. Türkiye'nin milli gelirinin yarısı dış borca eşitlenmiştir. Bu ne demek? Türkiye'nin yarısı batmış, yarısı ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye gelir eşitsizliğinde de OISD'de birinci. 80 yılın birikimini tükettiler. Bir yandan özelleştirme yapıyorsunuz, işsizliğiniz devam ediyor. Gelir eşitsizliği devam ediyor. Dış borç milli gelirin yarısına ulaşmış."

"DIŞ POLİTİKADA YALNIZIZ"

Ersümer, komşuları ile 0 sorun, komşuları ile hiçbir problemi olmayan ülke, hatta eski Osmanlı imparatorluğunun sahip olduğu ağabeylik pozisyonu ile hareket eden bir ülke olarak geldiğimiz noktanın 'yalnızlık' olduğunu söyledi.

Kapımıza gelip dayanan milyonlarca Suriyeli mültecinin çektiği sıkıntı, bunun Türkiye'ye yüklediği yükü paylaşan olmadığını anlatan Ersümer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi de bir IŞİD çıktı. Geldi devlet kurdu, halifeliğini ilan etti, bayrak çekti. Bizde de garnizonda bayrak indi. Ne göğe çıkan bayraklara ne de yere inen bayraklara ses çıkaramayanla nereye kadar gidecek bu ülke bilemiyoruz. İktidar partisinin genel başkan yardımcısı, 'Orada bir Kürt devleti kurulması lazım' diyor. Irak'taki Türkmenlerin adını anan yok. Türkiye'nin Güneydoğusunun adı Kuzey Kürdistan olmuş. Hiç bundan bahseden yok. Şehit haberleri almak istemiyoruz ama üniter yapımızdan, toprak bütünlüğümüzden, neye mal olursa olsun, fedakarlık yapmayacağımızı yüksek sesle tekrarlıyorum."

Gökçeada'ya kurulması planlanan Sintine Depolama Tesisi hakkında da değerlendirmede bulunan Ersümer, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen günlerde sayın valimizin bir açıklamasını okudum. Bürokratlarına, memurlarına diyor ki, 'hiçbir şeyi duymazlığa gelmeyin. Herşeyi sonuna kadar takip edin.' Ben sayın valimize buradan açık çağrı yapıyorum, lütfen bu işi sonuna kadar takip etsin. Biz bu sintine tesisinin Gökçeada'ya kurulmasını istemiyoruz. Biz, Gökçeada'ya yazık olmasın diyoruz. Gökçeada'ya kıymayın diyoruz."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Ersümer, şunları söyledi: "Bana sorarsanız bu adaylar için rahmetli Ecevit'in bir sözü vardır 'İçime sindiremedim.' Bende bunların hiç birini içime sindiremiyorum. Şuna üzülüyorum; siyaset bir aday üretemiyor."

Ersümer, hangi adayın desteklenmesine yapacakları toplantı sonunda karar vereceklerini söyledi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eski Siyasetçiler Çanakkale Bayramiç'te Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement