Eski TBMM Başkanı Çiçek "Türkiye'deki Yargı Reformları" konferansında konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Eski TBMM Başkanı Çiçek "Türkiye'deki Yargı Reformları" konferansında konuştu Açıklaması

Eski TBMM Başkanı Çiçek "Türkiye\'deki Yargı Reformları" konferansında konuştu Açıklaması

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile ilgili birinci derecede imajın oluşmasındaki en önemli kurumların başında yargının geldiğini belirterek, "Eğer hukukun egemen olduğu, başına bir iş gelirse insanların rahatlıkla yargıya gidebileceği, hakkını alabileceği bir ülke imajını veriyorsanız...

05.03.2020 18:10  Güncelleme: 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile ilgili birinci derecede imajın oluşmasındaki en önemli kurumların başında yargının geldiğini belirterek, "Eğer hukukun egemen olduğu, başına bir iş gelirse insanların rahatlıkla yargıya gidebileceği, hakkını alabileceği bir ülke imajını veriyorsanız bu beraberinde pek çok fırsatı da getiriyor." dedi.

Çiçek, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türkiye'deki Yargı Reformları" konferansındaki konuşmasında, Türkiye'nin son derece sıkıntılı bir coğrafyada bulunduğunu ve bu coğrafyada yaşamanın güçlü bir millet ve devlet olmaya bağlı olduğunu söyledi.

Güçlü millet ve devlet olmayı genellikle güçlü silahlı kuvvetlerle denkleştirmeye çalıştıklarını aktaran Çiçek, bunun olmazsa olmaz olduğunu ancak bugünün dünyasındaki şartlara, gelişmelere bakıldığında güçlü bir devlet ve toplumun aynı zamanda güçlü bir yargısı olması gerektiğini vurguladı.

"Devlete güven eşittir yargıya güvendir." diyen Çiçek, bir ülkede yargıya güven yoksa ve yargının işleyişinde sıkıntılar varsa o devletin bir ayağının topal olduğunu ifade etti.

Yargıyı, "devletin bağımsızlık alameti" olarak tanımlayan Çiçek, "Bir devlet bağımlı mıdır, bağımsız mıdır? Dominyon mudur sömürge midir? Nasıl bir devlettir? Bağımsız devlet diyorsak bunun alametifarikalarının biri bağımsız yargıdır. Varlığını hissetsek de hissetmesek de önemini yeteri kadar kavrasak da kavramasak da yargı, madem ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşlarıyız, bağımsız bir devletimiz var, o zaman mutlaka kendi adına müstakil karar verebilecek bir yargı mekanizmasının olması gerekiyor. Devletin varlık sebeplerinden biri de yargıdır. Devletin birçok görevi arasında vatandaşın huzurunu, barışını sağlamak, kamu düzenini tesis etmek ve birlikte yaşayabilecek bir ortamı oluşturmak vardır. Bunun en önemli araçlarından biri de yargıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin imajında en büyük sorumluluk bana göre yargıda"

Adalet Bakanlığı sırasında, Avrupa Birliği (AB) süreciyle ilgili yapılan çalışmalardan bahseden Çiçek, şöyle devam etti:

"Kopenhag kriterlerinin büyük ölçüde karşılanması gerektiği dönemde, yargı alanında yapılması gereken birçok işler var. Ben o süreç zarfında şunu gördüm, bir Alman, Fransız, Belçika yargısından farklı olarak Türk yargısının iki önemli görev ve sorumluluğu var. Bunlardan biri Türkiye'nin imajıyla alakalı. Günümüz dünyasında insanlar olgulara göre değil algılara göre karar veriyor. Ülkemizle ilgili birinci derecede imajın oluşmasındaki en önemli kurumların başında yargı geliyor. Eğer hukukun egemen olduğu, başına bir iş gelirse insanların rahatlıkla yargıya gidebileceği, hakkını alabileceği bir ülke imajını veriyorsanız bu beraberinde pek çok fırsatı da getiriyor. Türkiye'nin buna ihtiyacı var, özellikle turizm başta olmak üzere kalkınma mekanizmalarını harekete geçirebilmek bakımından Türkiye'nin imajında en büyük sorumluluk bana göre yargıdadır. Niye öyle? Diyelim ki 5. sınıf bir ilçede verilen bir gözaltı kararı, insanların yargıya veya emniyete götürülüş tarzı hukukumuzda kurala bağlanmıştır, burada dikkat çeken çarpıklıklar varsa 2 saat sonra Brüksel'de cevabını bulur. Ondan sonra Türkiye'yle ilgili karar vericiler 9 defa düşünür. Onun için Türk yargısı kararlarını verirken böyle bir sorumluluğun olduğunu da iyi bilmesi lazım."

"Yargı reformu eşittir insan reformu"

Cemil Çiçek, yargı reformunun dört unsurunu, "günün ihtiyaçlarına cevap veren çağdaş yasalar, uygun mekan, araç-gereç ve teknoloji ile insan reformu" şeklinde sıraladı.

İnsan reformu unsuru üzerinde duran ve "yargı reformu eşittir insan reformu" diyen Çiçek, "Çağdaş yasaları çıkarırsınız, adalet sarayları yaparsınız, bilgisayarlarla donatırsınız her tarafı ama bütün bunların hepsi adalete erişimi sağlayacak olan hakim ve savcı da bitiyor. Onun için bu işin ana omurgası hakim ve savcıdır. Ötekiler ne kadar mükemmel olursa olsun, işin bu kısmında gerekli başarıyı sağlayamıyorsak, kaliteyi tutturamıyorsak yaptığımız bunca emek boşa gidiyor. Şu an Türkiye'nin en temel sıkıntısı da buradadır, yargıda görev yapan dostlarımızla ilgili. Kendimi de bütün bu işlerden sorumlu tutarak söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Çiçek, çok fazla hukuk fakültesi açılmasını doğru bulmadığını dile getirerek, "4 yıllık hukuk bilgisiyle Türkiye'nin hukuksal sorunlarını çözebilecek asgari bir bilgiye erişmekte ciddi zorluklar var, yeni hukuk alanları çıktığı için. İkincisi, bu kadar hukuk fakültesi açıldığı için öğretim üyesi sıkıntısı var. Diploma var ama hukuk yok. Hukukçu olmak, hukuk diploması almak anlamına gelmiyor. Bu sizin hukuk okuduğunuza delalet eden delildir. Bu yargı reformunun omurgasını oluşturan hakim ve savcıda olması gereken bilgi, beceri, nitelik, donanım açısından yeterli mi? Bu kadar hukuk fakültesi olunca yeterli değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Bizim ideolojimiz adalettir"

Cemil Çiçek, tüm gelişmiş ülkelerdeki hukukçuların o ülkenin en önde gelen aydınları, münevverleri, entelektüelleri olduğuna işaret ederek, "Hukukçuya ideolojik bağnazlık yakışmaz. Bizim ideolojimiz adalettir. Siz öyle değil de mensubiyetinize, aidiyetinize göre, önünüzdeki dosyaya, dosyanın içerisindekilere, hukukun genel kurallarına ve kanuna göre değil de ideolojilerinize göre işi yaparsanız bu Türkiye'de adaleti tecelli ettirmez tam tersi bu türlü uygulamalarla memleketi paramparça ederiz." dedi.

Çiçek, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Konferansa, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski TBMM Başkanı Çiçek 'Türkiye'deki Yargı Reformları' konferansında konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce'de Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
    13:04 Düzce'de Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

    31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için Düzce İl Emniyet Müdürlüğü'nde 'Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı' düzenlendi. İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder'in yanı sıra müdür yardımcıları ve sıralı amirlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda seçim güvenliği ve seçim tedbirleri konuları ele alındı. Toplantıda, seçim günü oy verme ve oyların sayımları süreçlerinde emniyet ve asayişin sağlanması için alınan tedbirler görüşüldü ve istişareler yapıldı.

  • Denizli'de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için sandık ve seçmen dağılımı belli oldu
    13:04 Denizli'de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için sandık ve seçmen dağılımı belli oldu

    Denizli'de yapılacak olan 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde kurulacak 2 bin 632 sandıkta 800 bin 548 seçmen tercihini yapacak. İlçelere göre açıklanan rakamlara göre, toplamda 2 bin 631 sandıkta 800 bin 548 vatandaş oy kullanacak.

  • Murat Kurum: İstanbul'un geleceği için karar vereceğiz
    13:03 Murat Kurum: İstanbul'un geleceği için karar vereceğiz

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Küçükçekmece'de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, İstanbul'un geleceği için karar vereceklerini belirtti. Kurum, deprem çilesinin sona ermesi ve trafik sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, inanç özgürlüğüne sahip çıkacaklarını ve belediyecilik hizmetlerinden herkesin eşit ve adil şekilde yararlanmasını sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmaları anlatarak, İstanbul'u depreme hazır hale getirmek için çaba harcayacaklarını ifade etti.

  • Bursa'da villada yangın ve patlama: 1 ölü, 1 ağır yaralı
    13:03 Bursa'da villada yangın ve patlama: 1 ölü, 1 ağır yaralı

    Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir kişi hayatını kaybederken, villada bahçıvanlık yapan bir kişi ağır yaralandı. Polis ve itfaiye geniş çaplı soruşturma başlattı.

  • Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen dilenci suçüstü yakalandı
    13:03 Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen dilenci suçüstü yakalandı

    Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen ve yaşlı gibi görünmek için kıyafetlerini değiştiren 40 yaşındaki dilenci, zabıta ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Dilenci, 2 saat içinde bin 595 TL topladı.

  • KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlattı
    13:03 KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlattı

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlatmak için Kuaförlük Kursu düzenledi. Kursiyerler öğrencilerin saçlarını kesip, saç bakımı yaparken hijyen kitleri de hediye edildi.

  • Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç
    13:01 Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç

    Ali Günvar, 'Eyzan', 'Nisyan/Rapsodi', 'Anthropomorphus', 'Soneler' ve 'Çarpık Hüzünler Kantatı' adlı şiir kitaplarına imza atan bir şairdir. Günvar, Türk edebiyatına ve şiire duyduğu ilgiyi ve şiirle ilgili düşüncelerini anlatarak, bütün edebi türlerin geçerlilik ve estetik yapı kazanabilmesi için şiire muhtaç olduğunu belirtmiştir. Şiirin hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Günvar, şiirin sadece anlaşılmak için değil zevk edilmek için olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, İstanbul'a olan sevgisini şiirlerinde yansıtmaya çalışan Günvar, mitolojiyi kültürel bir malzeme olarak kullanarak bireyi baskılayan yapılarla mücadelesini şiirlerinde somutlaştırmıştır.

  • Elini gaz pedalında unutunca dükkana böyle daldı
    13:00 Elini gaz pedalında unutunca dükkana böyle daldı

    Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana daldı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Yaralanan olmazken, kaza iş yerinde bulunan güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı
    12:57 Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı

    Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması'nda ödül alan projeler açıklandı. Yarışmaya katılan 26 projeden, 8'i ödüle layık görüldü.


Advertisement