Eski Tuğgeneral Darbecileri El Sallayarak Uğurlamış" - Son Dakika
Güncel

Eski Tuğgeneral Darbecileri El Sallayarak Uğurlamış"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66.

22.09.2017 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile kalkışma günü yaşananlar ve burada darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin şehit olmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, ana darbe davasının firari sanığı eski Tugay Komutanı Tugˆgeneral Mehmet Nail Yiğit'in dıs¸arı c¸ıkan birlikleri bizzat el sallayarak ugˆurladığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 600 sayfalık iddianamenin detayları belli olmaya başladı.

Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin şüphelilerin ve tanıkların beyanlarına yer verilen iddianamede, s¸u¨pheli Yarbay Bayram Bekdemir ifadesinde şunları anlattı.

"Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya beni harekat merkezine go¨tu¨rdu¨. Bana 2 kagˆıt verdi. Kagˆıdın birinde birlikte go¨revli ru¨tbelilerin, benimki ve tugay komutanının da dahil cep telefonlarımız yazılıydı. 2. kağıtta ise hazırlanan birlik unsurlarının go¨rev sırasında gittikleri yerde orada bulunanlara okuyacakları 'Sıkıyo¨netim ilan edilmis¸tir, bizlere yardımcı olun, s¸u anda sıkıyo¨netim kanunları gec¸erlidir.' gibi ibareler yazılıydı. Ben bu yazıyı okuyunca Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya'ya döndüm. O da bana 'Saat 03.30'da darbe olacak, korkma.' diyerek tu¨m kuvvet komutanlarının da bu darbede yer aldıklarını, kısa bir süre sonra sıkıyo¨netim ilanına dahil mesaj gelecegˆini belirtti. Bu sıralarda saat 21.30 civarlarıydı, bir hareketlenme oldu. Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya bana akademide bulunan Yarbay Murat Yanık'ı aramamı, darbenin öne mi alındıgˆını aras¸tırmamı so¨yledi. Kendisi de birlikten c¸ıkmak u¨zere hazırlık yapıyordu. Çünkü gece 03.30'da tekrar gelecekti. Bunun üzerine ben Murat Yanık'ı aradım. Murat Yanık da bana 'Birlikler acele etsin, darbe bas¸ladı, planı hemen uygulamaya koysunlar.' dedi. Ben de henu¨z c¸ıkmamıs¸ olan Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya'ya durumu bildirdim. Bu sırada Tugay Komutanı Tugˆgeneral Mehmet Nail Yiğit de bas¸ka bir kaynaktan darbenin o¨ne alındıgˆını o¨gˆrenmis¸ ve zaten birliklere emir vermis¸. Saat 22.00 sıralarında hazırlanan birlikler nizamiyeden c¸ıkıs¸a bas¸ladı."

İddianamede, şu¨pheliler beyanlarında, ana darbe davasının sanığı eski Tugay Komutanı Tugˆgeneral Mehmet Nail Yiğit'in dıs¸arı c¸ıkan birlikleri bizzat el sallayarak ugˆurladığına dikkati çekti.

Harp Akademileri Komutanlıgˆı'nda go¨revli bazı kurmay subay ögˆrencilerin 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'na gelis¸leri ve darbe giris¸imi sırasındaki faaliyetlerinin de detaylı anlatıldığı iddianamede, söz konusu askeri birliklere go¨revlendirilen o¨gˆrenci subayların buralarda darbe yo¨netim-koordinasyon biriminde olan darbeci birlik komutanları tarafından emirlerine verilen er ve erbas¸tan olus¸an askeri unsurlar, askeri arac¸lar ve tanklar ile silah ve tam tec¸hizat kus¸anarak; Fatih Sultan Mehmet ve Bogˆaziçi köprülerini, TRT Ulus, TRT Harbiye, Sabiha Go¨kc¸en Havalimanı, Atatu¨rk Havalimanı, AK Parti I·l Binası, Taksim Meydanı, I·stanbul Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi, AKOM, Borsa I·stanbul, Dogˆan Medya Center, A Haber gibi yerleri is¸gal edip kontrolu¨ ele gec¸irmek amacıyla gittikleri kaydedildi.

İddianamede, söz konusu şüphelilerin, kendilerine kars¸ı koyan emniyet mensupları ile halkın u¨zerine tank ve uzun namlulu silahlarla ates¸ ac¸tıkları, bir kısmının is¸gal bo¨lgelerinde yas¸anan c¸atıs¸malarda o¨ldu¨gˆu¨, yaralandıgˆı, bu¨yu¨k bir kısmının emniyet birimlerince yakalandıgˆı, bir kısmının kıyafet degˆis¸tirmek suretiyle firar ettigˆi, bazılarının ise Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdoğan'ın c¸agˆrısı u¨zerine sokagˆa c¸ıkan vatandas¸lar tarafından kilitlenen yollar ve trafik nedeniyle go¨rev yerlerine ulas¸amadığı vurgulandı.

Çiğli'ye giden helikopter Topkule'den kalkmış

Darbe giris¸imi sırasında Sancaktepe'de konus¸lu 4. Kara Havacılık Alay Komutanlıgˆı bünyesinde bulunan bazı helikopterleri de darbeci askerlerin tas¸ıdıkları u¨niformanın verdigˆi yetkiyi kullanarak gasbettikleri ve helikopterlerle c¸es¸itli uc¸us¸lar gerçekleştirdikleri anlatılan iddianamede, bahse konu birlikten kalkan 11070, 11306, 11308 ve 11309 kuyruk numaralı helikopterlerin olay gu¨nu¨ 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı Topkule Kıs¸lası'na inis¸ yaptıkları ve buradan birlikleri alarak eylem yerlerine gittikleri anlatıldı.

Bu arada aynı birlikten kalkan 14306 kuyruk numaralı helikopterin ise I·zmir'in C¸igˆli ilc¸esine uc¸us¸ gerc¸ekleştirdiğinin altı çizilen iddianamede, bahse konu helikopterin ilk olarak I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Vatan Yerles¸kesi'ne inmeye c¸alıs¸tığı ancak polislerin ates¸le kars¸ılık vermesi sonucunda inemediği ama helikopterden açılan ateş sonucunda darbe giris¸imini engellemeye c¸alıs¸an Mehmet Güder'in şehit olduğu, Ali Kara'nın da yaralandığı anlatıldı. İddianamede, helikopterdeki şüpheli Binbas¸ı Mehmet Türk'ün helikopterden ateş ettiği belirtildi.

İddianamede, şu¨pheli Mehmet Türk'ün WhatsApp yazıs¸malarında gerekirse helikopterden ates¸ ac¸acagˆını ac¸ıkc¸a belirttiği, ayrıca helikopter ic¸erisinde yer alan s¸u¨pheli astsubay o¨gˆrenci Hakan Yelkovan'ın ifadesinde belirttiği üzere s¸u¨pheli Mehmet Türk'ün kıs¸lada helikoptere binecegˆi sırada "Ben ates¸ edebilirim benim kapımı ac¸ık bırakın." dedigˆi iddia edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Tuğgeneral Darbecileri El Sallayarak Uğurlamış' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement