Eski York Düşesi Ferguson'un Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika
Politika

Eski York Düşesi Ferguson'un Yargılanmasına Başlandı

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çekildiği belirtilen ve bir İngiliz televizyon kanalında yayımlanan görüntülerle ilgili eski York Düşesi Sarah Ferguson'un yargılanmasına başlandı.

04.05.2012 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çekildiği belirtilen ve bir İngiliz televizyon kanalında yayımlanan görüntülerle ilgili eski York Düşesi Sarah Ferguson'un yargılanmasına başlandı.

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Ferguson'un avukatı Cansu Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve mağdurların avukatı Canan Yıldız ile rehabilitasyon merkezinde görevli psikolog ve öğretmenler katıldı.

Hakim, sanığın açık adresinin belirlenmesi için ilgili yerlere yazı yazıldığını ifade ederek, sanığın İngiltere'de ikamet eden vekilinin açık adresinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bildirildiğini, İnterpol'den ise cevap beklendiğinin belirtildiğini kaydetti.

Duruşmada, daha sonra sanık Ferguson'un "uzlaşma teklifi" okundu. Avukat Canan Yıldız, sanığın soruşturma aşamasındaki uzlaşma teklifini, şartlar yerine getirilmediği için kabul etmediklerini hatırlattı.

Sanığın duruşma aşamasındaki teklifini inceleyip beyanda bulunmak istediklerini belirten Yıldız, "Kamu davasına katılmak istiyoruz, müvekkillerim suçtan zarar görmüştür" dedi.

Suçtan zarar görenlerin katılma talebini kabul eden hakim, duruşmaya devam etti.

Avukat Cansu Şahin, müvekkilinin uzlaşmak istediğini belirterek, rehabilitasyon merkezine girdikleri Chris Rogers'in yazdığı kitapla ilgili müvekkilinin dava açtığını kaydetti.

Davanın basın mahkemesinde görülmesini isteyen Şahin, müvekkilinin istinabe yoluyla dinlenmesini talep etti. Müvekkilinin açık adresini mahkemeye sunacaklarını ifade eden Şahin, davalı tarafla uzlaşmak için süre talep etti.

-Sanığın hazır edilmesi-

Avukat Canan Yıldız da mağdurların bir kısmının zihinsel, bir kısmının ise bedensel engelli olması nedeniyle duruşmaya getirilmelerinin zor olacağını belirterek, sorgularının SHÇEK Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılmasını istedi. Yıldız, mağdurların önemli bir kısmının kendilerini ifade edebilecek durumda olmadığını kaydetti.

Davanın Basın Mahkemesi'nde görülmesine yönelik talebi reddeden mahkeme, sanığın İngiltere'deki açık adresinin mahkemeye bildirilmesi için sanık avukatına süre verdi.

Sanığın gelecek celse mahkemede hazır edilmesi için sanık vekilinin ihtar edilmesine karar veren mahkeme, sanığın açık adresinin mahkemeye bildirilmesinin ardından İngilizce olarak hazırlanan istinabe evrakının Adalet Bakanlığı aracılığıyla İngiltere'ye gönderilmesine karar verdi.

Mağdurların ve öğretmenlerinin, gelecek duruşmada hazır edilmelerini kararlaştıran mahkeme, uzlaşma teklifini değerlendirmeleri için taraflara süre vererek, duruşmayı erteledi.

-İddianame-

SHÇEK'in suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ferguson ile beraberindeki Tom Jones ve Chris Rogers'ın, 22 Eylül 2008'de Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne izin prosedürlerine uymadan ve gerçek kimliklerini gizleyerek girdikleri ve burada gizli kamerayla görüntü kaydettikleri belirtilmişti.

İddianamede, Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ağır zihinsel engelliler sınıfında bulunan, fiziksel engelleri nedeniyle hiçbir ihtiyaçlarını yardımsız sağlayamayan, çevreleri ve kendilerine karşı saldırgan davranışlar gösteren, tamamen bakım ve gözetim personelinin denetiminde bulunan mağdur çocukların, kuruma izinsiz giriş ve gizli çekimler yapılarak, güvenlikli yaşamlarının yorumsal deşifreye konu edildiklerinin belirlendiği kaydedilmişti.

Eylemle, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme'nin 22'nci, Anayasa'nın "Özel hayatın gizliliği" başlıklı 20'nci, "Ailenin korunması ve çocuk haklarına" ilişkin 41'inci, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 16'ncı maddeleri ile TCK'nın 134'üncü maddelerinin ihlal edildiği savunulan iddianamede, suçun Türkiye'de işlendiğinin değerlendirilmesi nedeniyle Ferguson'un TCK'nın 134'üncü maddesindeki "özel hayatın gizliliğini basın ve yayın yoluyla ihlal" suçundan cezalandırılması talep edilmişti.

İddianamede, bu suçun, yurtta kalan 5 çocuğa yönelik olarak işlendiği gerekçesiyle, Ferguson'un 5 kez cezalandırılması ve 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar mahkumiyeti istenmişti.

Ferguson ile birlikte bulunan Tom Jones ve Chris Rogers'ın açık kimlik ve adreslerine ulaşılamadığı gerekçesiyle, bu kişiler hakkındaki soruşturma dosyasının ayrılarak, sürdürüldüğü bilgisi de iddianamede yer almıştı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Eski York Düşesi Ferguson'un Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement