Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

22.02.2018 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi Yılmaz Tosun savunma yaptı.

Duruşmaya, Tosun'un yakınları ve avukatı katıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mutahhar Keleşoğlu'nun okuduğu iddianamede, sanığın örgütün içerisinde yer aldığı, toplantılarına katıldığı, örgüt talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, böylelikle örgütün hiyerarşik yapısına dahil olup, stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Savunmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Tosun, usule ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Sanık Tosun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, ağır cezalık suçüstü hali gerçekleşmediği halde yetkisiz ve hukuksuz şekilde hakkında soruşturma yürütüldüğünü iddia etti.

Hakkında silahlı terör örgütü üyesi olduğuna dair tek bir delil, emare bulunmadığını, buna rağmen tutuklandığını ileri süren Tosun, hakkında hazırlanan fezlekenin yok hükmünde kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Aleyhinde ifade veren tanıkların beyanlarını kabul etmeyen Tosun, tanıkların bazılarını hiç tanımadığını, bazılarıyla ise mesleki ilişki içerisinde ara sıra görüştüğünü ileri sürdü.

"Beni tanımayan insanların hakkımda bilgi sahibi olduğu da söylenemez. Tıpkı Ergenekon'da olduğu gibi deliller üretildi, teşhisler yaptırıldı." diyen Yılmaz Tosun, hakkında ifade verenler hakkında da aynı suçtan soruşturma açıldığını, bu kişilerin travma yaşadığını, bundan kurtulmak amacıyla bilmedikleri şeyleri biliyormuş gibi beyanda bulunduklarını savundu.

Tosun, aleyhindeki tanık beyanlarının genel ve soyut ifadeler içerdiğini, bu nedenle hukuki delil sayılamayacağını iddia etti.

Örgütün gizli haberleşme sistemi ByLock kullanıcısı olmadığına dair tespit yapıldığını, yapının kurumlarıyla bir bağlantısının bulunmadığını iddia eden Yılmaz Tosun, şu şekilde savunma yaptı:

"Ben bu oluşumun silahlı terör örgütü olduğunu bilmiyorum, bilebilecek konumda da değilim. Bu yapının dini, ahlaki değerleri esas alan, eğitimi ön plana çıkaran bir görüntüsü vardı. Bunların yurtları, okulları, üniversiteleri, hastaneleri, bankaları, sendikaları, dernekleri vardı. 50 yıldır varlar. Bu kuruluşların faaliyetleri, açılışları, organizasyonları her zaman devletle, hükümetle iç içe yapıldı. Bunu da devletin televizyonunda, diğer kanallarda herkes gördü. Bu da kamuoyunda bu oluşumun legal olduğu kanısını doğurdu. Ben de bu ülkenin vatandaşıyım, bende de bu kanı oluştu. Buna rağmen silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında hiçbir faaliyette bulunmadım. Bende biat kültürü yoktur."

Yapının okulları, bankası, gazete aboneliği, ByLock gibi konularda yapılan araştırmalarda aleyhinde tek delil bulunmadığını ileri süren Tosun, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu, dosyaya gelen bilgi ve belgeleri okudu.

Buna göre, Bank Asyada hesabı bulunmadığı yönünde yazı gelen Tosun'un, ByLock kullanıcısı olmadığı, programdaki mail ve mesajlarda adının geçmediği tespit edildi.

"Darbeyi kim yaptı bilmiyorum"

Heyet tarafından, "Darbeyi kim yaptı?" sorusu yöneltilen sanık Yılmaz Tosun, "Bilmiyorum, ben de size soruyorum. Bir vatandaş olarak kesin bir kanaatim yok. Tarih bunu ortaya çıkaracaktır." yanıtını verdi.

Yargıtay üyeliği döneminde yapılan başkanlık seçimlerinde kime oy vereceği yönünde telkinde bulunanlar olup olmadığı sorulan Tosun, "Buna kimsenin gücü yetmez." dedi.

Duruşma Savcısı Keleşoğlu da sanığa, "Eski Yargıtay Üyesi Günal Akyol, birlikte sohbet toplantılarına katıldığınızı söylüyor, toplantılarda neler konuşulurdu?" diye sordu. Sanık Tosun, tanık beyanlarına karşı daha sonra ayrıntılı yanıt vereceğini söyledi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Mustafa Kemal Özçelik, Kerim Tosun, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eski Yargıtay Üyesi Günal Akyol ile eski Başsavcı Durdu Kavak'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 4 Haziran'a bırakılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement