Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

22.02.2018 18:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi Muzaffer Karadağ savunma yaptı.

Duruşmada, sanık hakkındaki iddianamenin özeti okundu. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mutahhar Keleşoğlu'nun okuduğu iddianamede, sanığın staj döneminden itibaren örgütün içerisinde yer aldığı, 1990'lı yıllarda örgüt adına Hava Harp Okulu öğrencileriyle ilgilendiği, örgüt talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, üye seçildikten sonra da faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi. İddianamede, sanığın 17/25 Aralık sürecinden önce olaylardan haberdar olduğu, kamuoyunda "Hipnoz Davası" olarak bilinen davada yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi heyetinde yer aldığı, bu kararın "örgütün isteğiyle alındığı" yönünde beyanının bulunduğu kaydedildi.

Savunma için söz verilen sanık Muzaffer Karadağ, cezaevinde ciddi rahatsızlıklar geçirdiğini, ağır cezaevi koşulları altında sağlığını kaybettiğini savundu.

Bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu, bunun yanı sıra şeker rahatsızlığının bulunduğunu aktaran Karadağ, cezaevinde kaldığı sürede yaklaşık 30 kilo verdiğini, ellerinde titreme başladığını, iki ayağında damar tıkanıklığı bulunduğunu, gerekli tedavileri göremediğini iddia etti.

Annesi, dayısı ve amcasını kanserden kaybettiğini belirten Karadağ, kendisinde de bu tür bir hastalık çıktığından şüphelendiğini, bu nedenle konunun araştırılması için tam teşekküllü bir hastanede tetkik yapılması için yazı yazılmasını istedi.

Cezaevinde savunma hakkının kısıtlandığını, avukatıyla görüşmesinin sınırlı olduğunu, Adalet Bakanlığı yayınlarının bile kendisine ulaştırılmadığını, gerekli hukuki yayınları edinemediğini, böylelikle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunan Karadağ, ayrıca dava dosyasının tümünü inceleme olanağı bulamadığını söyledi.

Bu nedenlerle esas hakkındaki savunmasını hazırlayamadığını ileri süren Karadağ, aleyhinde ifade veren tanık beyanları ve diğer delillerle ilgili esas hakkındaki savunmasını yapmak için süre talebinde bulundu.

Sanık Muzaffer Karadağ, hakkında yürütülen soruşturmaların hukuksuz ve yetkisiz Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğünü, hakkındaki ilk delilin tutuklandıktan 10 ay sonra dosya girdiğini iddia etti.

Darbe girişimini lanetleyen Karadağ, mahkemeden ayrıca duruşmaların kapalı yapılması veya yayın yasağı konulmasını istedi.

Karadağ, eşinin de sağlık sorunları yaşadığını, ihraç edilmesi nedeniyle maddi sıkıntı çektiklerini belirterek, tahliyesini talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanığa savunmasını hazırlaması için süre verilmesi, ayrıca adil yargılanma hakkı kapsamında savunmasını hazırlaması için gerekli özenin gösterilmesi konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılması kararlaştırıldı.

Sanığın cezaevinde tutuklu kalmasının sağlık durumunda olumsuzluk oluşturup oluşturmadığı ve belirttiği rahatsızlıkların tetkiki için Adli Tıp Kurumundan rapor alınmasına da karar verildi. Duruşma, 31 Mayıs'a bırakıldı.

Üçok, suç duyurusunda bulunmuştu

Askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığında görevli üç astsubayın "hipnoz ve işkenceyle" ifadelerini aldıkları öne sürülen eski Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Albay Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış, yargılama sonunda Üçok ve Doğan işkence yapmaktan hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Üçok'a verilen 7,5 yıl, emekli Yarbay Gürol Doğan'a verilen 9 yıl hapis cezasını onamıştı.

Üçok, görevli olmayan mahkemede yargılandığını, lehine delillerin toplanması taleplerinin reddedildiğini, bu nedenle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuş, Anayasa Mahkemesinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesinin ardından yeniden yargılanmaya başlanmıştı.

Emekli Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Üçok ayrıca, aldığı cezayı onayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı ve dönemin daire üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement