Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

05.03.2018 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, önceki celse suçlamaları reddeden eski Yargıtay üyesi sanık Nuri Güleç yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Güleç'in yakınları ve avukatı da katıldı.

Duruşmada, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Şahin ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem tanık olarak dinlendi.

Sanık hakkında ilk olarak Şahin ifade verdi. Şahin, 2011'e kadar bu yapı içinde yer aldığını, sonradan ters düşerek ayrıldığını anlattı.

Sanık ile aynı sohbet grubunda bulunduğunu belirten Şahin, sohbet toplantılarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının okunduğunu, videolarının izlendiğini söyledi.

Grup sorumlusunun o dönem Yargıtayda tetkik hakimi olarak görev yapan Aytekin Özanlı olduğunu dile getiren Şahin, grubun teftiş kurulunda çalışanlardan oluştuğunu bildirdi.

Şahin, 2004-2011 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanlığında görev yaptığını, o dönem başkanlığın yüzde 70'inin bu yapıya mensup olduğunu kaydetti.

Abdullah Şahin, "Sanıkla katıldığım toplantılara cemaat dışından kimse gelemezdi. Buna en büyük şahit Allah'tır. Allah'ın üzerine yemin ederim." dedi.

Tanık olarak ifade veren eski Yargıtay üyesi Necmi Özer de FETÖ mensubu olmadığını, bu nedenle kimin FETÖ'cü olup olmadığını bilemeyeceğini söyledi.

Nuri Güleç ile aynı dairede görev yaptığını anlatan Özer, 17-25 Aralık sürecinden sonra bir internet sitesinde "Yargıtaydaki FETÖ'cüler" diye bir liste yayımlandığını, bu listede sanığın da ismini gördüğünü bildirdi.

Bu listede yer alanlar hakkında cemaatçi oldukları yönünde bir ön kabul oluştuğunu ifade eden Özer, "Bunun üzerine kendisine sorduğumda 'Cemaatçi değilim' demişti. Ben de 41 yaşında Yargıtaya seçildiğini hatırlattım. O ise dönemin müsteşarı Ahmet Kahraman'ın kızıyla İngiltere'de ilgilendiğini, bu nedenle Kahraman'ın yardımıyla seçildiğini söyledi. İnternet sitesinde yayımlanan listeye karşı neden dava açmadığını sorduğumda ise küçük bir sitede yayımlandığını, dava açsa bile sonuç alınamayacağını ifade etmişti. Somut bir olayına şahit olmadım." ifadelerini kullandı.

Birol Erdem ise sanık hakkındaki bilgisinin 2013 öncesine ait olduğunu, aynı lojmanda oturmalarına rağmen özel bir tanışıklığının bulunmadığını savundu.

Adalet Bakanlığında personelde çalıştığı için birçok kişiyi tanıdığını, sanık hakkında da cemaatçi olduğu yönünde kendisinde bir algı oluştuğunu dile getiren Erdem, sanığın Yargıtay üyeliği seçiminde cemaat mensubu HSYK üyelerince önerilen isimler arasında bulunduğunu kaydetti.

Erdem, cemaatçi olmayan Yargıtay üyeleriyle yaptıkları toplantılara, cemaatçilerle birlikte hareket ettiğinin belirtilmesi nedeniyle sanık Güleç'i çağırmadıklarını bildirdi.

Ahmet Hamsici de teftiş kurulundan tanıdığı sanığın, halasının oğlunun kayınbiraderi olduğunu söyledi.

Yargıtaya yapılacak üye seçimi için eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın evinde yapılan toplantıda sanığın ismini kendisinin gündeme getirdiğini belirten Hamsici, buna karşı çıkılmadığını ve sanığın ilk belirlenen 80 kişi arasında yer aldığını ifade etti.

Güleç'in isminin cemaat mensubu kurul üyelerinin getirdiği listede de bulunduğunu aktaran Hamsici, "Nuri'nin cemaatçi olduğunu kimseden duymadım. Ama Birol Erdem'in hazırladığı listede ismi vardı. Erdem'e emin olup olmadığını sorduğumda, kendisine bu yönde duyumlar geldiğini söylemişti." diye konuştu.

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın tahliye talepleri reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 7 Haziran'a bırakıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.


Advertisement