Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

15.03.2018 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, önceki celse suçlamaları reddeden eski Yargıtay üyesi sanık Eray Gürtekin yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Gürtekin ve yakınları ile avukatı katıldı.

Duruşmada, eski HSYK üyesi İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem tanık olarak dinlendi.

Okur, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla duruşmaya katılırken, Erdem, salonda hazır bulundu.

İbrahim Okur, sanığı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptığı dönemden tanıdığını, başarılı bir hakim olarak bildiğini söyledi.

Sanığın örgüt mensubiyetine ilişkin somut bilgisinin olmadığını ifade eden Okur, Yargıtaya seçilme sürecini anlattı.

Anayasa değişikliğinin ardından 2010'da oluşan HSYK tarafından Yargıtay ve Danıştaya yeni üye seçiminin gündeme geldiğini belirten Okur, bu kapsamda cemaat mensubu olduğunu düşündüğü eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın evinde diğer cemaat mensubu kurul üyeleriyle toplantı yaptıklarını bildirdi.

Okur, toplantıda bu kişilerin getirdikleri isimleri konuştuklarını, ilk etapta 80 isim belirlediklerini, sanığın da cemaat mensubu kurul üyelerince seçilmesi istenenler arasında yer aldığını kaydetti.

İbrahim Okur, "Sanığı listede gördüğümde şaşırmıştım. Bektaşi diye biliyordum, cemaatle ilgisini hiç duymamıştım. O listede olmasa da seçilmesi için üzerinde tartışabileceğimiz, seçilebilecek biriydi." dedi.

Birol Erdem de Yargıtay üyeliği seçimine kadar sanığın cemaat üyeliğine ilişkin bilgisinin olmadığını, sadece öyle tahmin ettiğini söyledi.

Sanığın, Yargıtay üyeliği seçiminde cemaat mensubu kurul üyelerince seçilmesi istenenler arasında bulunduğunu aktaran Erdem, "Ben de bu nedenle cemaat mensubiyetine ilişkin kanaat sahibi oldum." diye konuştu.

Erdem, ilerleyen süreçte cemaat mensubu Yargıtay üyelerinin etkinliğini kırmak için düzenledikleri ve cemaatçi olmayan üyeleri çağırdıkları toplantıya sanığı davet etmediklerini bildirdi.

Tanık ifadelerine karşı söz verilen Gürtekin, tanıkların soyut, tahmine dayalı beyanlarda bulunduğunu savundu. Talimatla ifadesi alınan diğer tanıkların beyanlarının da çelişkili olduğunu ileri süren Gürtekin, tahliyesini talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına, duruşmanın 5 Temmuz'a bırakılmasına karar verildiğini açıkladı.

Zirve Yayınevi saldırısı Ergenekon ile ilişkilendirilmek istenmişti

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürülmüştü.

Zirve Yayınevi cinayeti davasını Ergenekon davası ile ilişkilendirmek amacıyla soruşturma açıldığı, açık ve gizli tanıklar üretilerek yasa dışı vaatlerle temin edilen tanıklardan alınan ifadeler ve soruşturma evrakının, Zirve Yayınevi cinayeti dosyasına konulduğu iddia edilmişti.

Sanık Gürtekin, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davaya bakan mahkemenin başkanıyken Yargıtaya üye seçilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement