Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

26.03.2018 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davada, eski Yargıtay üyesi sanık Mine Kaya ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde, 2013'te Yargıtay üyeliğine seçildiği, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullandığı iddiasıyla yargılanan ve ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verilen Kaya ile avukatı ve çocukları katıldı.

Duruşmada, eski HSYK üyesi İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici tanık olarak dinlendi.

Okur, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla duruşmaya katılırken, Erdem ve Hamsici salonda hazır bulundu.

Tanık olarak dinlenen İbrahim Okur, 2010'da oluşan HSYK tarafından Yargıtay'a yeni seçilecek 160 üye arasında Mine Kaya'nın isminin bulunmadığını, Kaya'nın daha sonra seçildiğini belirtti.

İlk seçimde eşi yüksek yargıç veya HSYK üyesi olanların üye seçilmemesi konusunda karar aldıklarını aktaran Okur, bu nedenle eşi eski HSYK Üyesi Ahmet Kaya olması nedeniyle Mine Kaya'nın isminin ilk seçimde gündeme gelmediğini kaydetti.

Eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de Mine Kaya'yı dairesinde başarılı bir tetkik hakimi olarak bildiğini, 2011'deki ilk üyelik seçiminde aldıkları "eşlerin üye seçilmemesi" kararı gereği Mine Kaya'nın isminin o seçimde gündeme gelmediğini anlattı.

Yargıtay üyeliği için yapılan 16 kişilik üçüncü seçimde Mine Kaya'nın üye seçilmesinin eşi Ahmet Kaya tarafından teklif edildiğini belirten Hamsici, "Bu sırada cemaatçi grup yine 16 kişilik listeden kontenjan istiyordu. 'Mine Kaya'yı seçecekseniz o bizden değil, bizim kontenjanımıza yazmayın' diyerek benimle pazarlık ettiler." diye konuştu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Üyesi Fevzi Yıldırım, "Ahmet Kaya bana geldi, bu son seçimde eşinin seçilmesini istedi" diyen tanık Hamsici'ye, Ahmet Kaya'yı o dönemdeki cemaatçi grup içine dahil edip etmediğini sordu. Hamsici, Ahmet Kaya'yı cemaatçi gruba dahil ettiğini ancak eşi Mine Kaya'nın cemaate yakın bir insan olmadığı kanaatini taşıdığını söyledi.

Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ise Mine Kaya'nın Yargıtaydaki faaliyetlerine ilişkin bilgisinin olmadığını söyledi.

Daha önce sanık Kaya ile aynı lojmanda oturduklarını belirten Erdem, o döneme ilişkin de yapıyla ilgili faaliyetine rastlamadığını ifade etti.

Erdem, sanığın isminin Yargıtaya 2011'de yapılan seçimde gündeme geldiğini hatırladığını ancak ilke kararı gereğince HSYK üyelerinin eşlerini seçmedikleri için üzerinde durulmadan elendiğini kaydetti.

Ancak aralık ayında yapılacak son seçimde, örgüt mensuplarının Mine Kaya'nın seçilmesini istediklerini söyleyen Erdem, "Eşi dolayısıyla seçilemediğini, mağdur edildiğini söylediler. Mine Hanım'ı Ahmet Bey'in eşi olması nedeniyle seçtirdiler. Çünkü son seçimde üye seçilmek için 20 yıl hakimlik şartı getirmiştik. Cemaatçilerin ellerinde bu kriteri taşıyan mensupları kalmamıştı." diye konuştu.

ByLock tespitini kabul etmedi

Tanıkların dinlenilmesinin ardından gelen bilgi ve belgeler okundu. Sanığa, ByLock'a 35 kez bağlandığı şeklinde gelen belgelere ve tanık beyanlarına karşı söz verildi.

Mine Kaya, tanık ifadelerinde aleyhinde bir durumun söz konusu olmadığını, ByLock tespit kaydınının da aslında programı kullanmadığının kanıtı olduğunu ileri sürdü.

Gelen belgede 5 günde 35 kez ByLock'a bağlandığı tespitinin yapıldığını aktaran Kaya, HTS analiz raporu ile ByLock'a giriş tarih ve saatleri karşılaştırıldığında, aynı anda farklı yerlerde olduğunun görüleceğini iddia etti.

ByLock'a girdiği belirtilen tarih ve saat aralığında aynı anda evinde cep telefonuyla konuştuğu ve mesaj aldığı bilgisinin analiz raporlarında görüleceğini savunan Mine Kaya, "Aynı cep telefonuyla Yargıtaydan gece yarısından sabaha kadar ByLock'a giriyorum. Ama aynı gün evimdeki bazdan telefonla konuşuyorum, mesaj atıyorum, alıyorum. Bir insan aynı anda iki yerde olabilir mi? Mesai bittikten sonra bütün gece Yargıtayda kalarak internete girmem hayatın olağan akışına aykırı" diyerek kendisini savundu.

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından tutuksuz yargılanan sanık Mine Kaya hakkındaki adli kontrol hükümlerinin devamına, duruşmanın 11 Eylül'e bırakılmasına karar verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyor
    10:09 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyor

    Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, 75. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler arasında ulusal bayrak çekme töreni, askeri müzik gösterisi ve temalı ışık gösterileri yer alıyor. Ayrıca bazı donanma kışlaları ve gemileri halkın ziyaretine açık olacak. Kutlamalar kapsamında ayrıca donanma ile ilgili sanatsal eserlerden oluşan bir sergi düzenlenecek ve bir eğitim kampanyası yürütülecek.

  • Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    10:06 Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 7'inci kez belediye başkanı seçilmesinin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Akgün ve beraberindeki heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Akgün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak Cumhuriyet değerlerine olan inancını ifade etti.

  • İzmir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
    10:03 İzmir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kentin 30 ilçesinde 30 gün boyunca büyük bir coşkuyla kutlayacak. İlçelerde "Gezici Çocuk Şenliği" ile çocuklar bayram coşkusunu doyasıya yaşayacak, 23 Nisan Salı günü ise Kültürpark büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bayram günü toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak. İzmir Doğal Yaşam Parkı ise 6-18 yaş arasındaki ziyaretçilerini 22-28 Nisan tarihlerinde ücretsiz ağırlayacak.

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Kuryelerin tehlikeli yolculuğu kamerada
    10:00 Kuryelerin tehlikeli yolculuğu kamerada

    Elazığ'da iki motorlu kuryenin seyir halindeyken yan yana tehlikeli yolculukları kameralara yansıdı. İki kuryenin sohbet ederken yapışık bir şekilde sürüş yapmaları ve bir kuryenin diğer motora ayağını koyup uzun bir süre yolculuk etmesi görüntülendi.

  • Afyonkarahisar'da sığınmacıların kaçak iş yerleri kapatıldı
    10:00 Afyonkarahisar'da sığınmacıların kaçak iş yerleri kapatıldı

    Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacılara ait işyerlerini kapatmıştır.


Advertisement