Eskişehir'de, yağmur ve dolu 100 milyon liralık hasara neden oldu - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de, yağmur ve dolu 100 milyon liralık hasara neden oldu

ESKİŞEHİR'de geçen hafta etkili olan sağanak ve dolu nedeniyle yaklaşık 120 bin dönüm ekili arazi zarar gördü.

14.06.2019 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESKİŞEHİR'de geçen hafta etkili olan sağanak ve dolu nedeniyle yaklaşık 120 bin dönüm ekili arazi zarar gördü. Kalkanlı Mahallesi Muhtarı Tuncer Bozkurt, arazilerde zararın yaklaşık 100 milyon lira olduğunu söyledi.

Odunpazarı ilçesine bağlı Kalkanlı Mahallesi'nde, çoğunlukla buğday, arpa, mısır gibi ürünlerin ekili olduğu 15 bin dönüm ekili arazi, son bir haftadır dolu ve yağmur yağışlarının bölgede etkili olması nedeniyle zarar gördü. Kalkanlı köyü Muhtarı Tuncer Bozkurt, çiftçilerin çoğunun kredi kullanarak, tarlalarını ektiğini belirterek, "Şu anda tarlalarda hasar tespitleri yapılıyor. Zarar gören araziden tekrar bu yıl içinde verim alınması mümkün değil. Yüzde yüzlük zararlar var. Sadece bizim 15 bin dönüm arazimiz zarar gördü. Çevre köylerimizle birlikte durum incelendiğinde toplam 120 bin dönüm arazi şu an kullanılamaz durumda. Yaklaşık 100 milyon lira zarar var. Çiftçiler olarak çok mağdur durumdayız. Büyüklerimizden destek bekliyoruz" dedi.

'6 AYDA YAĞACAK YAĞMUR 30 DAKİKADA YAĞIYOR'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan da bölgeye giderek, incelemelerde bulundu. Zeydan, şöyle konuştu:

"Durumun bu kadar olacağını tahmin etmiyordum. Meteorolojik birimlerden devamlı raporlar alıyoruz ve çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Bize gelen bilgi, geçen yıllara göre iklimlerin, yağış rejimlerinin değiştiği ve 6 ayda yağacak yağış 30 dakikada yağabilir hale geldiği yönünde. Sigorta çok önemli. Tarlalara sigorta yaptırılmış olsaydı kısmen de olsa zararlarını giderebileceklerdi. Sigortalı olan yerlerin ödemelerinin hızlandırılması için çalışacağız. Ayrıca bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi iyi olur. Borçlanmış çiftçilerin tarlaları zarar görmüş halde. Bir kısmı hibe, bir kısmı borçla alınmış. Bu yönde gerekli kurumları bilgilendireceğiz. Bölgemizin tamamında, 120 bin dönümlük bir hasar ortaya çıkıyor." TÜRK KIZILAYI'DA BÖLGEDE

Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Egemen Temizsoy da etkili yağışlardan zarar gören mevsimlik işçilere desteklerini sürdürdüklerini ifade ederek, "Türk Kızılay'ı olarak milletimizin her zaman yanındayız. Elimizden ne gelecekse bunun planlamasını yapıp, değerlendireceğiz. Gerçekten alanda mağduriyet var. Fakat devletimiz çok büyük. Gerekeni yapacaktır. Zaten çiftçimize desteğini hiçbir zaman esirgememiştir. Basın yoluyla çiftçimizin sesini duyuralım istedik. Maddi zararın dışında emek de zayi olmuş, çok geçmiş olsun" dedi.

- Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de, yağmur ve dolu 100 milyon liralık hasara neden oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement