Eskişehir'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyor - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyor

Eskişehir'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyorESKİŞEHİR'in akdeniz iklimine sahip olan Sarıcakaya ilçesinde yaklaşık 300 dekarlık alanda ekili olan kuşkonmazın hasadı başladı.

12.06.2020 11:12  Güncelleme: 05:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyor

ESKİŞEHİR'in akdeniz iklimine sahip olan Sarıcakaya ilçesinde yaklaşık 300 dekarlık alanda ekili olan kuşkonmazın hasadı başladı. Zengin vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle bilinen kuşkonmazlar Eskişehir'den aralarında Singapur, Katar ile Almanya'nın da bulunduğu 6 ülkeye ihraç ediliyor. Sarıcakaya'da kuşkonmaz üreten şirketin genel müdürü olan Arman Badur, 30 dönümle başladıkları üretimde şuanda 300 dönüme ulaştıklarını belirterek, 'Magnezyum, potasyum ve kalsiyum oranları da çok yüksek. Değerli ve leziz bir besin olan kuşkonmazın konservesi ve turşusu yapılabiliyor.' dedi.

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesindeki yaklaşık 300 dekarlık alanda ekili olan kuşkonmazın hasadı başladı. Tarım işçileri, arazide bıçak yardımıyla gelişimi tamamlanan kuşkonmazları tek tek keserek topluyor. Ardından kasalara doldurulan kuşkonmazlar, tesislerde temizlendikten sonra boylarına kalınlıklarına göre ayrılarak paketleniyor. Sarıcakaya ilçesinde üretilen kuşkonmazlar demet haline getirildikten sonra ise Katar ve Almanya'nın yanı sıra Singapur, İsviçre, Romanya ve Dubai'ye ihraç ediliyor.

Sarıcakaya ilçesinde kuşkonmaz üretimi yapan şirketin genel müdürü olan gıda mühendisi Arman Badur, kuşkonmazların yurt dışının yanı sıra yurt içinde de pazarlara satıldığını söyledi. Kuşkonmazın ciddi bir gelir kapısı olduğunu ifade eden Badur, 'Hem kendi üretimimizden gelen hem de sözleşmeli üreticilerimizden gelen kuşkonmazlarımız burada işleniyor. Buradan hem yurt içi hem yurt dışı pazarlara gidiyor. Yurt içinde tüm yerel ve ulusal zincirlere ve toptancılara ürün tedarik ettiğimiz gibi online satış da yapıyoruz. Doğrudan tüketiciye ulaşıyoruz. Yurt dışında da 6 farklı ülkeye ihracatımız var. Uzakdoğu'ya, Avrupa'ya hem de Yakın Doğu'ya ihracatlarımız sürüyor. Bunun için hacmimizin artması gerekiyor. Sözleşmeli üreticilerimiz ile çalışıyoruz. Türkiye'ye bugün geldiğimiz 600 dönümden çok daha fazla kuşkonmazın ekilmesi lazım ki ihracatta ciddi boyutlara ulaşabilelim ve döviz anlamında çok ciddi bir gelir kapısı olsun' dedi.

'YILLIK 250 TON ÜRETİLİYOR'

Üretim sorumlusu Gökhan Karatepe ise 30 dönümle başladıkları kuşkonmaz üretiminde şuanda 300 dekarlık alana genişlediğini söyledi. Her yıl üretim kapasitelerini arttırdıklarını anlatan Karatepe, 'Kuşkonmaz, zambakgillerden çok yıllık bir bitki. Hasat süresi 10-12 yıl boyunca devam edebiliyor. Bitkinin kendi kök sistemini geliştirebilmesi için ilk ekildiği yılda hasat yapmıyoruz. İkinci yıl dekardan 100 kilo civarında ürün alıyoruz. Üçüncü yılında 600 kilo, ondan sonra dördüncü yılında dekardan bir ton civarında ürün alınabiliyor. Üretimi dikkat istiyor. Kuşkonmaz sürgünleri 25 santimetrede hasat ediliyor. Her gün yapılmak zorunda. Hava şartları zorlasa bile 25 santimetredeyken tarladan almak zorunlu. Yıllık 200 ' 250 ton civarında ürün alıyoruz. Yaklaşık 300 dekar arazimiz var şu anda. Sarıcakaya'nın iklim özellikleri ve toprak yapısından dolayı burada uygun. 30 dönümle başlamıştık Eskişehir'de. Şu anda 300 dekar Sarıcakaya'da alanımız var? diye konuştu.

'HEDEF, ÜRETİMİ 600 DÖNÜME ÇIKARMAK'

Önümüzdeki yıldan itibaren üretim sahasını 600 dönüme kadar çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Karatepe şunları söyledi:

'Sözleşmeli üreticilerimiz de bir bu kadar. Onlardan gelen ürünlerle beraber önümüzdeki seneden itibaren 600 dönümden ürün alacağız. Bu yaklaşık 200-250 ton ürüne tekabül ediyor. Önümüzdeki yıllarda tam kapasiteye ulaşmamızla 600 tonu geçecek. Bu bizim için büyük ama kuşkonmazın uluslararası piyasasına baktığınızda düşük bir rakam. Çünkü sadece Avrupa'da 450 bin tonluk tüketim var. Bunun da 300 bin tonu Avrupa'da üretilip 150 bin tonu ithal ediliyor. Dolayısıyla ciddi bir üretimle çok ciddi bir ihracat imkanı olacaktır. Kuşkonmaz çok yönlü tüketilebilen bir gıda. Çiğ yenebildiği gibi birçok farklı şekilde pişirilebiliyor. Salatalara, cacıklara doğranabiliyor. Buharda pişirilebiliyor. Kaynatılabiliyor. Güveçte yapılabilir. Çorbası yapılabilir. Sıcak yemekleri yapılabilir. Çok çeşit kullanıma uygun pratik ve hazırlanması da kolay bir sebze?

'ÇORBASI DA YAPILIYOR, TURŞUSU DA'

Zengin vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle bilinen kuşkonmazın sağlık açısından da çok faydalı olduğunu ifade eden Karatepe, kuşkonmazdan çorba yapıldığı gibi turşunun da kurulduğunu belirtti. Karatepe, 'Folik asit içeriği çok yüksek. Folik asidi en yüksek sebzelerden biri. Özellikle hamile kadınlar için çok faydalı bir ürün. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum oranları da çok yüksek. Değerli ve leziz bir besin. Konservesi ve turşusu yapılabiliyor. Yine reçel yapılabiliyor. Kurutularak toz haline getirip çeşni olarak kullanılabiliyor. Kuşkonmazın Türkiye'de en büyük üretim alanları Eskişehir Sarıcakaya ilçesinde. Antalya'da, Muğla'da, Edirne'de, Mersin'de üretimler başlıyor' şeklinde konuştu.

Sarıcakaya Kaymakamı Murat Demirbilek ise, ilçenin Eskişehir kent merkezinden farklı bir iklime sahip olduğunu söyledi. İlçede tarımsal üretim anlamında sebze yetiştiriciliğinin daha ağırlıkta olduğunu anlatan Demirbilek, 'Sarıcakaya çok özel bir bölge. Bu iklimine de yansıyor zaten. Eskişehir ikliminden farklı bir bölgede yaşıyoruz. Burada tarımsal üretim sebze üzerine ağırlıkta. Ancak kuşkonmaz vadisi projesi kapsamında Sarıcakaya'da katma değerli bir ürün yetiştirme anlamında kuşkonmaz üretimi yapılmakta ve bu ürünümüz ihraç edilmektedir. Biz kaymakamlığımız olarak kuşkonmaz üretimini daha da yaygınlaştırılması için projeler gerçekleştiriyoruz. Kuşkonmazın üretimi ve yaygınlaştırılması için çabalayacağız. Çok özel bir bitki. Bu özel bitkinin de yetiştirilmesi için Sarıcakaya'da çok önemli 3 bileşenin olması gerekiyor. Toprak, su ve hava bileşenlerinin bu bitkiye kattığı çok önemli bir değer var. Bu topraklarda da bu bitkinin yetişmesi bizim için önemli. İnşallah ilerleyen dönemlerde kuşkonmaz vadisi projesi kapsamında bunun yaygınlaştırılması, halkımızın da ekmesini sağlamaya çalışacağız' dedi.

Eskişehir\'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de yetişen kuşkonmaz, 6 ülkeye ihraç ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.


Advertisement