Eta Sembolik Silah Teslimi Yaptı - Son Dakika
Güncel

Eta Sembolik Silah Teslimi Yaptı

Eta Sembolik Silah Teslimi Yaptı

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden, AB ile ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alan ve 2011 Ekim ayından bu yana silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bırakan ETA, bugün sembolik bir silah teslimi yaptı.

21.02.2014 21:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden, AB ile ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alan ve 2011 Ekim ayından bu yana silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bırakan ETA, bugün sembolik bir silah teslimi yaptı.

ETA'nın silahlı faaliyetlerini bıraktığını teyit amaçlı oluşturulan Ram Manikkalingam başkanlığındaki uluslararası komisyonun, Bilbao kentinde "ETA'nın sözünü tuttuğunu" savunan bildirisinin açıklandığı sırada, İngiliz BBC televizyonu, ETA'nın sembolik silah bıraktığının gösterildiği bir videoyu yayınladı.

Yüzleri maskeli iki ETA üyesi, Manikkalingam ve komisyondan bir başka üyenin daha yer aldığı görüntüde, masanın üzerine konulmuş bazı silahların teslim edilmesi yer aldı. Görüntüde, teslimin yapıldığı odanın içinde İspanyol ressam Picasso'nun "Guernica" isimli ünlü bir tablosunun kopyasının bulunması dikkati çekti.  ETA üyeleri ayrıca örgütün silahlarının "kullanım dışı" olduğunu savunan, ETA mühürünün bulunduğu, yazılı bir beyanı da komisyon üyelerine teslim etti.

ETA'nın sembolik silah tesliminde masa üzerinde 4 silah, 2 küçük bomba, 300 mermi, 16 kilodan fazla patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, 9 zaman ayarlayıcı ve bombalara eklenen kordon yer aldı. ETA, ne kadar silaha sahip olduğu ve bunların nerede saklandığı ya da ne kadarlık bir sürede tüm silahlarını teslim etmeyi planladığı hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

İspanyol hükümeti, ETA ile ilgili bugün yaşanan gelişmeleri "tiyatro" olarak yorumlarken, ETA'nın silahsızlanma sürecini teyit eden uluslararası komisyonu da tanımadığını açıkladı.

Bask bölgesindeki, ETA'yı kınamayan ve bağımsızlık yanlısı bir siyaset yapan Bildu koalisyonu partisi, bundan sonra "topun İspanyol hükümetinde olduğunu" ileri sürse de hükümet yetkilileri ETA'nın yeni bir şey sunmadığını, tek beklentilerinin örgütün kendisini feshedip, dağıtması olduğunu söyledi.

Bu arada, 6 kişiden oluşan ETA'nın silahsızlanma sürecini teyit eden uluslararası komisyondan basına yapılan açıklamalarda, bundan sonra ETA üyelerinin tutuklanmaması istendi.

Öte yandan, ETA mağdurlarından oluşan Covite adlı dernek, terör örgütünün aranan üyeleri hakkında bilgi edinebilmek için bu uluslararası komisyonun üyelerinin soruşturulması yönünde Madrid'deki Ulusal Mahkeme'ye bir başvuruda bulundu. Savcılık da komisyon üyelerinin soruşturulmasından yana görüş belirtti. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eta Sembolik Silah Teslimi Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement