Ethem Sancak'tan Bmc'ye 751 Milyon Lira - Son Dakika
Güncel

Ethem Sancak'tan Bmc'ye 751 Milyon Lira

Ethem Sancak\'tan Bmc\'ye 751 Milyon Lira

*ethem Sancak, "1 milyon araba üretiyoruz biz. Hiçbirisi milli marka değil. Kore'nin, Malezya'nın, Hindistan'ın bir sürü marka arabası var pazarda.

02.05.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

*ethem Sancak,

"1 milyon araba üretiyoruz biz. Hiçbirisi milli marka değil. Kore'nin, Malezya'nın, Hindistan'ın bir sürü marka arabası var pazarda. 1 milyon üretim hattına sahip bir ülke niye milli markasını yapmasın?"

Haber: İstanbul/ DHA

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nun Çukurova Holding'ten yönetimini devraldığı ağır ve zırhlı araç üreticisi BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde nihai pazarlık yapıldı.

TMSF'nin Gayrettepe'deki merkezinde, saat 11.00'de gerçekleştirilen ihalenin pazarlık bölümünde Ethem Sancak, 30 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilen ilk bölümdeki 725 milyon liralık teklifini 751 milyon liraya yükseltti. Satış Komisyon Başkanı Hamit Sarı, pazarlık konusunda Ethem Sancak'ı fiyatı yükseltmesi konusunda zorlayarak "Bizim 1 yıllık süre içerisinde gördüğümüz, BMC, ticari yönüyle müşteri sıkıntısı olan bir fabrika değil. Müşteri kapıda. Ticari araçta, otobüste, kamyonda, kamyonette. Yeter ki üretsin. Bu da geleceğe dönük projeksiyonlarda hanede artı değer yaratıyor. Bunu da fiyatta görmek isteriz" dedi. Başkanın sunulan her teklifi yükseltme konusundaki ısrarları üzerine Sancak, "Ben de takat kalmadı, paralar da bitti" şeklinde espri yaptı. Sancak, "Buranın ayağa kalkması için bizim göze aldığımız para takriben 2 milyar lira civarındadır. Yaptığımız fizibiliteye göre bunun dört nala sürece girebilmesi için en az 1 milyarın üstünde yenileme masrafı yapmamız gerekecek. Göze aldığımız para, aslında böyle bir para. Bunu harcayacağız. Bu markaya 2 milyara yakın bir harcama yapacağız ki ayağa kalkabilsin. Yükümüz o açıdan da ağır. Onun için bizim ceplerimizi boşaltıp göndermeyin bizi. Para kalsın ki o iyileştirmeyi de yapalım" diye konuştu.

"BİR MİLLİ MARKA OLUŞTRABİLİR MİYİZ GİBİ BİR NİYETİMİZ VAR"

BMC'ye olan ilgilerinin tamamen ülkenin geleceğine olan ilgilerinden kaynaklandığını söyleyen Ethem Sancak, "Bu kurum geliştirilerek ülkeye gelecek yıllarda işgal ettiği sektörel alanda güzel markalar üretebilme amacındayız. Otomotiv sanayi konusunda Türkiye; mühendisiyle, işçisiyle belli bir yere gelmiştir. 60 yıldır Türkiye, neredeyse 1 milyon otomobil üretiyor; ama bir milli markası yok. Zaman zaman politikacılarımız, ülkeyi yönetenler, bunu dillendiriyor ve girişimcilerimize çağrı yapıyor. 'Yok mu bir babayiğit' diyorlar. Bir başkası, 'Bu bir deliliktir' diyor. Belki buradan haraketle, bir milli marka oluştrabilir miyiz gibi bir niyetimiz var. Bir de sektörde işgal ettiği yer itibariyle savunma sanayinde önemli bir yere sahip. Geçmiş bir birikimi var. Oradaki çalışanlarımız, mühendislerimiz, yöneticilerimiz iyi bir birikim oluşturmuşlar. Savunma sanayimizdeki 3 kurumdan birisi. Bu firmanın dağılmasını engellemek, toparlamak ve kendi alanında bu coğrafyalarda iyi bir savunma sanayi markası haline getirme niyetimiz var. Buraya harcayacağımız her kuruş, bizim için çok kıymetli. Çok hesap ederek harcamalıyız ki orayı bir yerlere getirelim. Geçen oturumda verdiğimiz teklif bizim planlarımızı hayli zorlayan teklif" dedi.

"BEN GÖREVE HAZIRIM"

Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses'le BMC için görüştüğünü söyleyen Sancak, "Buyurduğunuz gibi dün görüştüm ünlü türkücümüz, sanatçımız İbrahim Tatlıses'le. BMC biraz onunla bütünleşmişti. 'Bence BMC', demişti ve millete sevdirmişti. Kendisiyle görüştüm. Biliyorsunuz o dabir müsibetten geçmiş ve daha tam kavuşamamış sağlığına. Dedim bak, BMC'yi beraber ayağa kaldıracağız, bu arada sen de ayağa kalkacaksın. Eski günlerine geri döcekesin dedim. O da gerçekten çok duygulandı. 'Ben göreve hazırım' dedi. Böyle çok yönlü uğraş içerisinde olacağız BMC'yi ayağa kaldırmak için" şeklinde konuştu.

"TMSF, BİRİLERİNİN İDDİA ETTİĞİ GİBİ DAĞITIP PARÇALAYAN BİR KURUM DEĞİL"

TMSF'ye, BMC'ye sahip çıktığı için teşekkür eden Ethem Sancak, "TMSF'ye geçmeden önce burası tamamen durmuştu ve lime lime dağılıyordu şu kurum. TMSF, büyük bir sorumluluk ve ciddiyetle yönetimi aldıktan sonra harekete geçirdi, işlevsel hale getirdi ve gerçekten değer kattı. TMSF, olmasaydı şu anda orası hurda değeriyle değer edecekti. Belki de öyle stacaktı hatta belki de satılacak şey bulunamayacaktı arsa dışında. Demek ki TMSF, el koyup birilerinin iddia ettiği gibi dağıtıp parçalayan bir kurum değil, tam tersine ele alıp islah eden geliştiren ve ekonomiye kazandıran bir kurum. TMSF'ye teşekkür ediyorum. Gerçekten örnek bir davranış. İyi ki varsınız" dedi.

Satış Komisyon Başkanı, pazarlık sonrasında kabul ettiği Ethem Sancak'ın 751 milyon liralık son teklifi komisyon üyeleri ve Sancak'la imzalayarak Fon Kurulu'na gönderdi. Kurul, teklifle ilgili değerlendirme yapıp BMC'nin satışına onay verip vermeyeceğini açıklayacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ethem Sancak'tan Bmc'ye 751 Milyon Lira - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement